Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Waarom de mediterrane keuken zo goed en gezond voor je is

Gezond, eenvoudig en overheerlijk: het zijn niet enkel kernwaarden bij Bosto, ze gelden ook voor de mediterrane keuken. Al jaren wordt een mediterraan voedingspatroon geprezen als een van de meest gezonde. Dat heeft vooral te maken met zijn pure en rijkelijke smaken en perfect gebalanceerde maaltijden vol kleurrijke ingrediënten. We leggen je graag uit hoe je zelf tot een gezond bord vol lekkers komt en er alle gezondheidsvoordelen uit haalt.

Het zijn de landen rond de Middellandse Zee – Spanje, Italië, Egypte, Tunesië, Marokko, Griekenland… – die onze westerse smaakpapillen deden kennismaken met de culinaire tradities van de mediterrane keuken. In enkele van deze landen vind je ook zogenaamde ‘blauwe zones’ terug: gebieden waar een groot deel van de bevolking gemakkelijk over de 100 jaar wordt en in goede gezondheid verkeert. Ikaria in Griekenland of Sardinië in Italië, zouden bijvoorbeeld beide blauwe zones zijn.

Of dat volledig te wijten is aan hun mediterraan dieet, kan niet met zekerheid worden gezegd. Wel overtuigend zijn de vele elementen die van deze keuken een van de meest gezonde ter wereld maken. Zo bestaat een mediterraan voedingspatroon voornamelijk uit verse, lokale en pure ingrediënten, boordevol vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Het leunt dan ook sterk op groente en fruit, vis en zeevruchten, volkoren- en melkproducten, en noten en zaden. Bovendien is er van bewerkte voeding en rood vlees bijna geen sprake.

Maar het is vooral de combinatie van al deze elementen die ervoor zorgt dat je met de mediterrane keuken altijd een bord in balans voorgeschoteld krijgt, dat in al jouw gezondheidsbehoeften voorziet.

Belangrijkste ingrediënten van de mediterrane keuken

Focus je dus niet zomaar op één ‘categorie’ binnen dit voedingspatroon, maar kies voor een samenstelling van verschillende pure en verse ingrediënten. Olijfolie is bijvoorbeeld een belangrijk component binnen de mediterrane keuken; het wordt vaak gebruikt als dressing of om mee te koken/bakken. Maar dat wil niet zeggen dat je iedere maaltijd een pak gezonder maakt als je er een flinke scheut olijfolie bij doet.

Wel zijn de onverzadigde vetten in deze olijfolie goed voor je, die je overigens ook terugvindt in bijvoorbeeld avocado, noten en witte vis – allemaal ingrediënten die je vaak zal terugvinden in een mediterraan dieet. Deze vetten ondersteunen de gezondheid van het hart en zouden een gunstig effect kunnen hebben op mindere cholesterolwaarden.

Daarnaast vind je in de mediterrane keuken ook vezelrijke maaltijden vol vitaminen terug. En veel vezels zijn erg goed voor onze darmbacteriën, of microbioom. Houd je die happy, dan kun je daar bijzonder gunstige gezondheidseffecten van zien. Een goed afweersysteem bijvoorbeeld, een lang verzadigd gevoel, gezonde ontlasting en het zou ook de kans op darmkanker of andere aandoeningen kunnen verlagen. Bovendien zijn er ook al enkele studies geweest die aantonen dat een mediterraan dieet kan helpen bij afvallen. Er wordt dan ook gezegd dat deze keuken goed is voor mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of hoge cholesterol.

Wat daar ook toe bijdraagt, is dat er binnen een mediterraan eetpatroon zeer weinig rood en bewerkt vlees wordt gegeten. Lam, kip en rund – mager vlees dus – zal je wel terugzien, maar hun eiwitten halen ze vooral uit vissoorten en zeevruchten, uit melkproducten zoals kaas en yoghurt, en de vele noten die ze aan hun gerechten toevoegen of erin verwerken.

Inspiratie

Een combinatie van alle opgesomde elementen zouden jou dus een perfect mediterraan bord bezorgen. Wat belangrijk is, zijn de pure en verse ingrediënten die aan bod komen. Bewerkte sauzen ga je bijvoorbeeld niet tegenkomen, maar het zijn de vele kruiden en specerijen die deze mediterrane maaltijden al hun smaak geven. Denk aan verse tijm, oregano, rozemarijn, of kaneel, komijn, koriander…

Op het vlak van groente en fruit wordt er veel gekokkereld met aubergine, courgette, paprika, tomaten, of avocado, citroenen en limoenen, vijgen en dadels… Ook (volkoren) graanproducten zijn onontbeerlijk, zoals orzo, pasta, rijst, couscous. Die breng je samen in bijvoorbeeld een soep, salade of stoofpotje, aangevuld met peulvruchten, zoals linzen of bonen. En afgewerkt met wat noten en zaden, voor een extra kick en textuur. En vergeet de olijfolie niet!

Recepten

Bosto recept Bulgur gegrilde groenten

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!