Kweek je eigen kruidenparadijs, op je vensterbank of balkon
Helemaal fan van de pittige toetsen die de Mexicaanse keuken definiëren, of net die van de Marokkaanse? Sta je zot van de smakenmix die zo eigen is aan Aziatische gerechten of kan je dag niet meer stuk als je de geuren gewaarwordt van Italië? Dat is allemaal te danken aan dé smaakmakers: kruiden. En zelfs al beschik je niet over een (grote) tuin, kun je die gerust zelf thuis kweken – op je balkon of vensterbank. Het hoe, waarom en waar krijg je van Bosto!
Zelf kruiden kweken: een boost voor al je zintuigen
Zelf kruiden kweken op je vensterbank of beperkte buitenruimte zoals je balkon, heeft vele voordelen. Je hoeft ten eerste al niet te vloeken wanneer de gewenste kruiden(mix) alweer niet op voorraad zijn in de supermarkt, want je hebt de ultraverse smaakmakers zomaar voor het plukken. Iedere dag opnieuw.
Daar heb je bovendien maar enkele potten voor nodig, die perfect op je balkon of vensterbank passen. Je zou ervan verschieten hoeveel verse kruiden je daarmee kunt kweken, die je nadien toevoegt aan de talloze heerlijke Bosto-recepten waar deze kruiden de show stelen. In een eerdere blog lees je hoe je deze kruiden gebruikt tijdens het koken en welke talloze combinaties er mogelijk zijn om jouw recepten die smaakboost te geven.
Niet alleen breng je meer smaak op je bord, omdat kruiden boordevol antioxidanten, mineralen en vitaminen zitten, je krijgt zo ook nog eens meer goede voedingstoffen binnen. Een boost voor je smakenpalet én je energie dus.
En ook voor je mentale gezondheid. Vooral als je ergens woont met weinig groen in je directe omgeving, kan het een enorme kick geven voor je humeur wanneer je toch iedere dag nieuw leven kan zien groeien. Stel je daarbij ook die heerlijke geuren eens voor. Wat is er bijvoorbeeld beter dan je neus in een bussel verse munt steken? Dus stop and smell the herbs, en maak je dag weer wat beter.
Wat goed is voor jou, is dat doorgaans ook voor de planeet. Dat is bij het kweken van kruiden niet anders. Ook al kun je maar een minikruidenparadijsje maken, het zorgt wel voor schonere lucht in je directe omgeving – ook kruiden absorberen kooldioxide en zetten het om in zuurstof.
Aan de slag met je kruidenkennis
Tijd om de potjes bij elkaar te verzamelen en met het kweekprogramma te starten! Je hebt als eerste stap twee opties: als je nog niet veel plantervaring hebt, dan kun je gerust kant-en-klare kruiden kopen in het plantencentrum of in de supermarkt. Dan haal je de plant er voorzichtig uit en plant het in een groter potje – liefst dubbel zo groot – zodat hun wortels kunnen groeien en er nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Ben je een al meer ervaren moestuinier, dan kun je ook zelf zaaien.
In principe kun je meerdere kruiden ook in dezelfde grond zetten, naast elkaar. Probeer dan wel kruiden samen te plaatsen die dezelfde behoeften hebben. Oregano, tijm en rozemarijn hebben bijvoorbeeld alle drie veel zon nodig en kun je in een pot kweken. Voor munt wordt wel aangeraden om deze altijd apart te kweken, omdat zijn wortels behoorlijk opdringerig kunnen zijn. Gebruik ten slotte ook altijd kruidenpotgrond en zorg ervoor dat regenwater onderaan het potje kan weglopen.
Welke kruiden kweken goed?
Denk eens goed na over je weekmenu. Wat zet je vaak op tafel? Welke kruiden gebruik je daarbij het meest, of welke gerechten wil je vaker uitproberen? Het zijn natuurlijk deze kruiden die je iedere dag binnen handbereik wilt hebben. Gelukkig kun je zo goed als elk kruid zelf kweken thuis, aangezien je ze gewoon compact in een pot kunt planten.
De meest populaire kruiden om zelf te kweken zijn basilicum, munt, peterselie, bieslook, salie, tijm, dragon, koriander, salie, dille en rozemarijn. Eenmaal je je favorieten hebt gekozen, dan draait alles natuurlijk om locatie. Waar plant je best? Het zal je niet verbazen dat ze natuurlijk goed gedijen op een zonnige plek. De vuistregel is: kies een plek waar minstens 6 uur per dag de zon op staat. Is dat bijna een hele dag? Dan kun je de kruiden die het goed doen in een half-schaduwrijke omgeving, gerust in de schaduw van de grotere potten zetten. Ten slotte: vergeet je kruidenboetiek niet voldoende water te geven!
Heb je zin gekregen om nog meer in de tuin aan de slag te gaan? Ga dan nog een stapje verder door je eigen duurzame moestuin aan te leggen. We geven je alle tips om zelf je verse groenten te kweken.
Bewaartips om je kruiden zo lang mogelijk vers te houden
Jouw zelfgekweekte kruiden blijven natuurlijk niet eeuwig vers. Om hun versheid zo lang mogelijk te bewaren, kun je met een aantal zaken rekening houden, zodat je niet iedere dag je minikruidenparadijsje moet leegplukken.
- Bewaar je kruiden op een zo donker mogelijke plek, waar het ook koel is.
- Heel wat verse kruiden kan je in de groentebak van je koelkast bewaren. Wikkel ze in een vochtige theedoek of keukenpapier om ze tot een week te bewaren.
- Langgerekte of ‘zachte’ kruiden, denk aan basilicum, koriander of peterselie, plaats je in een glas met enkele centimeters water. Knip de uiteinden en plaats ze ergens in de keuken, uit de zon.
- Droog je kruiden zelf: dat kruiden hun versheid verliezen, hoeft niet altijd smaakverlies te betekenen. Hang ze bijvoorbeeld in bosjes ondersteboven op waar het droog en donker is en laat ze daar een weekje bengelen. Ben je eerder ongeduldig? Dan droog je je kruiden simpelweg in de microgolfoven! Leg de kruidenblaadjes tussen twee vellen keukenpapier en laat ze voor een minuutje op de hoogste stand bakken. Zo heb jij zelf een portie gedroogde kruiden – daar kun je later misschien wel je lievelingskruidenmix mee maken!
- Ten slotte kan je kruiden ook invriezen. Je wast ze in ijskoud water af en steekt ze bijvoorbeeld in een diepvrieszakje, of je vult ijsblokvormen met de kruiden en water en haalt ze er zo later uit.
Receptinspiratie
Je hebt twee soorten mensen: zij die hóúden van koriander en anderen die er niets van moeten (w)eten. Voor de fans, enkele Bosto-recepten:
De geur van verse basilicum, héérlijk! En de smaak, die komt in deze gerechten goed naar voren:
Een ander populair keukenkruid is oregano, en met reden. Voeg het toe aan deze heerlijke combinaties:
Tijm heeft zo’n intense smaak, dat je er eigenlijk niet veel van nodig hebt. Probeer het in:
Met rozemarijn geef je meteen een andere dimensie aan je gerechten. Het bewijs vind je in deze recepten:
Dille heeft een heel unieke smaak, die je meteen herkent. Een ideale smaakmaker bij:
Verse bieslook? Onmisbaar in deze gerechten!
Moeilijk te kweken, maar wel de moeite waard. Laat salie schitteren in: