Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Duurzaam moestuinieren is niet moeilijk: tips voor grote en kleine buitenruimtes

Aan de slag gaan met je eigen duurzame moestuin betekent een overvloed aan verse groenten en fruit, een momentje voor jezelf terwijl je met de handen in de aarde wroet en de kans om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Klinkt goed? Lees snel verder en je weet meteen hoe eraan te beginnen.

Bij Bosto draait alles om een gezonde en duurzame levensstijl. Je eigen moestuin aanleggen sluit daar perfect bij aan. En nee, dat is niet zo moeilijk! Iedereen kan een eigen groen paradijsje aan gezonde en verse opbrengsten aanleggen, ook al beschik je maar over een beperkte buitenruimte.  

De vele voordelen van een eigen moestuin

Groenten, fruit, kruiden… Allemaal kraakvers, zodat je er de lekkerste recepten mee kan maken. Kweek het zelf en je kan wel iedere dag van de week genieten van het meest verse voedsel dat je maar kan krijgen. Daarbij zullen ze veel smaakvoller en ook nog eens voedzamer zijn dan wat je in de supermarkt vindt. Dit komt omdat je ze natuurlijk recht uit de aarde plukt en op je bord legt, zonder enige tussenstappen zoals verpakking en transport, waarbij hun smaak verloren kan gaan.

De kostprijs van een moestuin, dat vertaalt zich vooral in tijd en moeite. Maar op termijn zal ook jouw eigen groenten- en fruitwinkeltje je geld besparen. Leg je voor het eerst een moestuin aan, zal je natuurlijk wel wat moeten investeren in de juiste zaden en noodzakelijk materiaal om het aan te leggen en te onderhouden. Afhankelijk van hoeveel kweekruimte je hebt, kan je na enige tijd helemaal zelfvoorzienend worden! Beschik je maar over enkele vierkante meters, dan kies je bijvoorbeeld gewoon voor het zaaien en kweken van je lievelingsgroenten.

Dit heeft natuurlijk ook een positieve impact op je totale ecologische voetafdruk. De reis die het voedsel normaal gezien aflegt, van het veld, via de supermarkt, tot bij jou op tafel, wordt drastisch korter. Nu belandt het in één trek van eigen moestuin tot recht op je bord.

Tot slot is niet alleen het voedsel dat je kweekt gezond, ook het tuinieren zelf geeft het algemeen welzijn een flinke boost. Het is bewezen dat werken in de tuin een gunstig effect heeft op de mentale gezondheid doordat je connecteert met de aarde, je focust op één taak, in de frisse buitenlucht werkt… Bovendien is het ook goed voor je lichaam en kan het tellen als matig intensieve beweging. Helemaal oké dus als je een dagje in de gym overslaat om je moestuin te onderhouden!

Wanneer starten met een moestuin?

Beginnen je groene vingers al te jeuken? Lees je dit tijdens een hittegolf of wanneer het buiten vriest dat het kraakt, dan toon je best nog wat geduld. Op zich kan je het hele jaar door aan je weelderige voedselparadijs beginnen, maar periodes met gematigde temperaturen gaan de jonge plantjes het meest deugd doen. Het voorjaar is meestal het beste moment om te starten met je moestuin.

Dus, eerst plannen, dan planten. Zo kan je ook ruim voldoende de tijd nemen om je bodem voor te bereiden. Want alvorens je je moestuin aanlegt, denk je best eerst goed na over het plekje waar de zon de meeste uren spendeert. Het mag er ook niet te winderig zijn, en de aarde is liefst gezond en onkruidvrij. Je kan ook kiezen voor een verhoogd groentebed of verticale tuin – handig als je enkel over een terras of balkon beschikt. Hier kan je eventueel ook kweken in potten of bakken.

Eenmaal je over een gezonde bodem beschikt, kan je meteen in volle grond zaaien. Maar je kan ook gebruikmaken van een zaaitray. Hierin kan je onder de ideale omstandigheden binnenshuis kweken en planten vervolgens in je buitenruimte laten uitgroeien. Bij voorkeur ga je voor een zaaitray die uit gerecycled materiaal is vervaardigd. Of je maakt ze gewoon zelf! Een stevige Tupperware-doos, eierdozen, melkkarton, yoghurtpotten en zelfs toiletrollen zijn ideaal voor het maken van ‘homemade zaaitrays’. Voeg er wat compost aan toe, je zaden en wat keukenpapier om nat te maken en je kan op kleine schaal beginnen kweken.

Bosto moestuin aanleggen

Wat kan je allemaal planten?

Spinazie, aardappelen, erwten, kervel, peterselie, aardbeien, frambozen… De opties zijn eindeloos! Als beginnende moestuinier begin je bij voorkeur met ‘gemakkelijke’ groenten, fruit of kruiden. Al is het maar om eerst af te tasten of het onderhouden van een moestuin het hele jaar door wel iets voor jou is.

Gemakkelijk betekent hier vooral: wat goed gedijt in ons wispelturig Belgisch klimaat. Een greep uit het mogelijke aanbod zijn wortelen, pompoen, paprika, tomaten, spinazie, sperziebonen, courgette en allerlei kruiden zoals munt, basilicum, rucola…

Ook combinatieteelt valt aan te raden. Dan kweek je meerdere gewassen op jouw vierkante meters moestuin. Sommige kruiden en groenten vormen de beste vrienden in dezelfde lap grond, anderen hebben vrij letterlijk een slechte invloed op elkaar. Let er dus op dat je de juiste combinaties kiest voor je moestuin.

Enkele voorbeelden:

Ook wisselteelt wordt aangeraden. Je gaat dan roteren met je beplanting zodat je niet iedere keer opnieuw dezelfde voedingsstoffen uit de grond haalt. Ten slotte: plant wat je graag en vaak eet, zodoende zal je met meer plezier oogsten.

Extra duurzame moestuin

Zoals we al zeiden, maak je met het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden een positieve impact op het milieu. Maar je kan daar nog zo ver in gaan als je wilt. Vermijd ten eerste al pesticiden en maak zo veel mogelijk gebruik van wat de natuur te bieden heeft.

Investeer bijvoorbeeld in een regenton of een ander systeem om regenwater op te vangen en gebruik dit om je plantjes water te geven. Houd je keuken- en tuinafval bij en maak een compostbak. Hiermee voed je je moestuin. Let ook op de biodiversiteit op je groene groentenparadijsje: hoe meer biodiversiteit, hoe meer variatie in diertjes en planten. Ga voor een combinatie van verschillende inheemse planten en (eenjarige) bloemen, of een vaste plantenborder. Is er plaats voor een klein vijvertje? Nog beter! Dat is goed voor het natuurlijk ecosysteem, zowel bij jou thuis op kleine schaal als voor de gehele planeet. 

Heb je ten slotte nog meer grijs dan groen in je tuin? Probeer je buitenruimte dan zoveel mogelijk te ontharden door tegels eruit te wippen en plaats te maken voor meer groen. Zo kan het regenwater weg en krijg je een gezonde bodem om beter te kunnen kweken.

Met deze stappen kan je al een heel eind verder om met je eigen moestuin te beginnen. Dan is het gewoon genieten van het proces en van de momenten waarop je oogst. Niets smaakt beter dan een maaltijd met zelfgekweekte groenten, fruit of kruiden.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!