Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Een groot tuinfeest voor al je vrienden of familie met tafels vol typische lentegerechten, da’s gewoonweg zalig. Maar er komt natuurlijk ook wel wat werk bij kijken. Koken voor veel mensen: hoe begin je eraan? En hoe maak je het voor iedereen zo aangenaam en gezellig mogelijk? We helpen je graag op weg!

Stap 1: Voorbereiding is alles

Is het een familiefeest, een communiefeest of gewoon een fijne dag voor volwassenen die dringend eens moeten bijpraten? Voor welke gelegenheid ook, je start altijd met een lijstje genodigden en gaat na wie er graag wat eet en met welke intoleranties en allergieën je best rekening houdt. Daarna volgt het menu: kies voor smakelijke lentegerechten met seizoensproducten die je gemakkelijk kunt vinden in de winkel. Focus je op recept-ideeën voor veel personen, zodat je alles in grote porties kunt klaarmaken en op tafel zetten – niets zo gezellig als een buffet vol eten dat je kunt delen.

Bij voorbereiding hoort timemanagement. Doe je boodschappen zeker een paar dagen op voorhand. Zo heb je voldoende tijd om de gerechten voor te bereiden, zoals sauzen of dips, en heb je eventueel nog een kans om naar de winkel te gaan als je iets vergeten bent of last-minute een recept wilt toevoegen.

Maak ook een inventaris op van de tuinmeubels en het servies dat je hebt of nog nodig hebt. Heb je niet genoeg borden? Dan is de Kringloopwinkel een handig adres om voordelig extra borden en bestek te vinden. Hier kun je tegenwoordig ook alles wat je nodig hebt om je tuinfeest gezellig te maken huren!  

Stap 2: Creëer een aangenaam kader

Eerst alles even op orde brengen in je tuin en dan aankleden met een leuk lentethema met zachte kleuren die je laat terugkomen in bijvoorbeeld lampionnen, tafeldecoratie en servetten. Je kan hier zo creatief mee aan de slag gaan als je wilt, maar om het gezellig te maken heb je niet per se veel nodig.

Indien mogelijk, zorg dan ook dat je muziek tot in de tuin krijgt, via een draadloze speaker bijvoorbeeld, om het geheel nog wat sfeervoller te maken.

Stap 3: Denk aan de drankjes  

Op een tuinfeest wordt veel gepraat en plezier gemaakt, en dat wekt dorst, natuurlijk. Niets beter dan een verfrissend drankje om de keel te smeren en extra hard te genieten van die eerste zonnestralen!

Vooraleer de eerste gasten arriveren, zorg er dan voor dat je een grote kuip vult met koud water en ijsblokjes om drank zoals witte en rosé wijn, bier en frisdrank te koelen. Je kan daarnaast bijvoorbeeld zelfgemaakte fruitsappen maken, of water met een fruitig smaakje. Hier vind je een aantal overheerlijke en verfrissende smaakcombinaties.

Stap 4: Geef tuinfeest zonder aperitiefhapjes

Na de eerste drankjes volgen de eerste hapjes. En er is geen betere binnenkomer dan deze Bosto toast mini-pizza met snelle tomatensaus. Nog snel wat extra fingerfood op tafel toveren? Dat kan met hapjes zoals Bosto chips met verse ricotta-pestodip of met guacamole en scampi. Ook deze Bosto Rice Toast met garnalen of allerlei prikkertjes met frisse en verse ingrediënten vallen ongetwijfeld in de smaak. Weinig werk en superlekker!

Stap 5: Het saladebuffet

De lente brengt ook weer een heleboel heerlijke groenten met zich mee die we op ons bord kunnen toveren. Hiermee creëer je oneindig veel combinaties die samen een heerlijke en voedzame salade vormen. Bovendien zijn salades gemakkelijk in grote hoeveelheden te maken.

Kies je dus voor een uitgebreid saladebuffet – aangevuld met brood, zoete aardappelen of alle mogelijke rijstvarianten – dan vul je de magen van je gasten ongetwijfeld met deze Italiaanse quinoasalade met groene asperges, of een bulgursalade met kikkererwten en granaatappel of eentje met geitenkaas en verse pesto. Fans van basmati, granen en noten vinden hun gading in deze salade met asperges.

Deze citrussalade met quinoa en gebakken feta geeft dan weer een Mediterrane toets aan je tuinfeest. En de rijstsalade met komkommer is een lekker voedzame verfrissing.

Stap 6: Hoofdgerechten en bijgerechten

Is het al perfect barbecueweer, dan zijn dit alvast 5 te gekke barbecuerecepten die je absoluut moet proberen. Ben je nog op zoek naar gemakkelijke sidedishes, probeer dan gevulde groenten zoals deze gevulde courgettes of gevulde tomaten.

Meer zin in iets speciaals en Spaans dan in de geur van gegrild vlees? Met de zonnige zeevruchtenpaella maak je op een uurtje tijd een fantastische hoofdschotel die iedereen in de fiesta-mood brengt.  

Stap 7: Minder beestjes = meer plezier!

Bij elk tuinfeest horen ook insecten. Weinig aan te doen, zij komen nu eenmaal af op de heerlijke geuren van verse groenten en zoete dranken.

Met deze tips houd je zoveel mogelijk beestjes weg, zodat je gasten er niet al te veel last van hebben:

  • Wespen: kruidnagel in een glas lauw water helpt om ze weg te houden.
  • Vliegen: lavendel en basilicum zijn allesbehalve hun favoriete geuren.
  • Muggen: die zoemende stekers houden niet van lavendel, rozemarijn, citroen en… kattenkruid. Maar met die laatste trek je misschien wel alle buurtkatten aan.

Stap 8: Zorg voor voldoende warmte

Als de zon ondergaat, kan het snel beginnen afkoelen. Blijven je gasten graag plakken voor een kopje koffie, thee of voor een dessertje, is het belangrijk dat het aangenaam blijft. Dat kan je doen door bijvoorbeeld dekentjes te voorzien. Of je kiest voor terrasverwarming.

Maak desnoods veilig een vuurkorf in de tuin waar iedereen rond kan zitten. Bescherm daarbij wel het gras onder de vuurkorf.  Er zijn ook tal van andere opties om het lekker warm te maken in de tuin of op je terras.

Stap 9: Geen menu is af zonder desserts

Het tuinfeest zit er bijna op. Er knispert een blok hout in de vuurkorf. Tijd om een dessert te serveren. Om jezelf tijd te besparen, maak je de dag voordien al een portie tiramisu van roomrijst, of dessertrijst met chocolademelk en sinaasappel. Zo kan jij meer tijd doorbrengen met je gasten.

Stap 10: Slim met restjes

Hoeveelheden inschatten bij grotere groepen is niet altijd even gemakkelijk. De kans is dus best groot dat je na je tuinfeest nog restjes hebt.  Weet je niet meteen wat je ermee moet doen? Zoek dan op onze receptenpagina gewoon naar het ingrediënt dat je wil verwerken. Wedden dat je er een lekker gerechtje mee kan maken? In deze blog vind je ook nog enkele eenvoudige tips om voedselverspilling te vermijden.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!