Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Herstart je gezonde routines na de zomervakantie

De zomer is een heerlijke periode. Je langverwachte vakantie is eindelijk daar: barbecues, terrasjes, all-in vakanties vol snacks en festivalfrietjes. Heerlijk! Maar vaak ook niet zo gezond. De vraag is dus: hoe bouw ik opnieuw een evenwichtig voedingspatroon op na zoveel zomers zondigen?

Balance ton … repas

Gebalanceerd eten geeft je – net als de hit van onze landgenote Angèle – ook een goed gevoel. Maar bovenal zorgt het voor een hogere weerstand tegen ziektes. Je bent ook minder vermoeid en je gewicht blijft op een gezond peil. Ook mentaal biedt het voordelen: je focus en slaap gaan erop vooruit, je hebt meer energie en je gemoed is stabieler.

Maar wat is een gebalanceerd dieet? In de eerste plaats betekent ‘t dat je alle voedingsgroepen aanspreekt. Zo vermijd je een tekort aan essentiële voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten, (gezonde) vetten, mineralen en vitamines.

Drie vuistregels zetten je al aardig op weg:

  1. Kook met basisingrediënten en beperk verwerkt voedsel. Verse producten geven je meer controle over welke (voedings)stoffen je precies tot je neemt.
  2. Vermijd hoge baktemperaturen en verwerkte diepvriesproducten. (Goed om weten: groenten die meteen na de oogst en zonder toevoegingen worden ingevroren, zijn even gezond als vers!)
  3. Verkies vis of mager vlees boven rood of vetrijk vlees

En last but not least: varieer. Zo vaak als je kan. Laat die traditionele Belgische of Franse keuken dus even voor wat ze is en trek er culinair op uit. Geef misschien vegetarische recepten eens een kans. We helpen je graag op weg met een paar suggesties: 

Hawaï? Amai!

Heb je de smaak van pokébowls helemaal te pakken? Met deze blog word je al snel een professionele, euh, pokébowler. Of je houdt het iets eenvoudiger met deze pokébowl met gekarameliseerde pompoen.

Bibim-wat?

Bibimbap! De Koreaanse rijstklassieker is superveelzijdig, waardoor je zelf creatief kan zijn met je toppings. Onze suggestie zit vol groenten zoals wortel, courgette en spinazie. En we brengen ‘m op smaak met komijn, sesamolie en sojasaus.

Veggie en vezelrijk

Combineer quinoa en bulgur met een Italiaanse gremolata, paddenstoelen en spinazie. Of dit vergelijkbaar gerecht met bruine rijst?

Plan en prep

Een gevarieerd menu komt – jammer genoeg – niet uit de lucht vallen. Het vraagt wat voorbereiding. Maar die is het zeker waard. Plan elke maaltijd van de week en stel op basis daarvan je boodschappenlijst op. Zo blijven je aankopen in lijn met de gerechten die je voor ogen hebt. En het is duurzamer, want je koopt alleen wat je nodig hebt. Je zal dus veel minder eten moeten weggooien.

Deze veggie bulgur is een perfect voorbeeld van een veelzijdig gerecht dat je eenvoudig kunt preppen. Kook een grote hoeveelheid bulgur, rooster de groenten in de oven en voorzie een heerlijke dressing. Verdeel het resultaat over individuele bakjes zodat je tijdens de week gemakkelijk een portie kan opwarmen.

Voedzaam, altijd en overal

Werk, studeren, sporten… Je hebt er allemaal een gezonde focus voor nodig. Daarom is het slim je suikerpieken te minimaliseren – want na elke piek komt een dal – en brain food te nuttigen.

Ga dus op zoek naar vezel- en vitaminerijke maaltijden en snacks met groene bladgroenten, fruit, noten en vette vis. Kortom: alles waar ook veel vitamine K, betacaroteen en omega-3 vetten in zit. Dat zorgt namelijk voor je focus en een helder hoofd.

Begin bijvoorbeeld je dag al eens met dit ontbijtje met bulgur en fruit. Een heleboel vezels, veel vitamines en nog meer smaak om aan je dag te beginnen.

’s Avonds kan je dan deze basmati met wokgroenten en zalm op je menu zetten. Of zalm met spinazie en rijst. Boordevol omega-3. Een vegetarisch alternatief vind je hier.

Nog een stevige sportsessie gepland? Dan verbruik je natuurlijk meer dan gewoonlijk. Gezond en voldoende eten is dan belangrijk om goed te herstellen. Vermijd suikers, alcohol of zuivel na je workout. Kies eerder voor eiwit- en vezelrijke voeding, zoals dit boerenkoolslaatje.

Gezond snoepen (en drinken)

Ben je vaak onderweg? Of heb je soms last van vermoeidheid als je een hele dag op je computerscherm of naar je cursussen zit te staren? Grijp dan niet meteen naar suikerrijke snacks of drankjes. Die verbeteren je focus ook niet, integendeel.

Zowel noten als droog fruit zijn veel voedzamer, geven je een voldaan gevoel en zijn gemakkelijk mee te nemen. Of kies je favoriete snack uit ons assortiment rijstwafels en vetarme chips op basis van rijst. Combineer ze met vers fruit, notenboter of hummus voor een voedzaam tussendoortje.

Nog een laatste tip: drink veel water! Ja, gewoon water. Geen koffie of frisdrank of … Cafeïne en suiker zorgen er namelijk voor dat je dehydrateert en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een handige, hippe waterfles kan je helpen om meer te drinken. En je moet af en toe naar de kraan lopen om ze weer te vullen. Da’s dus ook nog goed voor je stappenteller!

Geniet van de zomer en weet dat een evenwichtig voedingspatroon nooit veraf hoeft te zijn. Blijf inspiratie opdoen, plan je weekmenu en snoep gezond. Zo kom je al een heel eind!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!