Hoe stel je een gezonde maaltijd samen?
Om tot een gezonde levensstijl te komen zijn er veel factoren om rekening mee te houden: voldoende beweging, een gezonde slaaphygiëne, kwalitatieve sociale contacten, een laag stressniveau en het belangrijkste (enfin, dat vinden wij toch): evenwichtige voeding. Gebalanceerde maaltijden zorgen ervoor dat jij een vitaal leven vol smaak en plezier kunt leiden. Maar waaruit bestaat een gezond en evenwichtig voedingspatroon juist?
Voeding heeft een bijzondere impact op je algemeen welzijn, daarom wordt er wel eens gezegd dat je ‘gut’ als tweede brein functioneert. Met gezonde maaltijden, bestaande uit de noodzakelijke voedingsstoffen, zorg jij ervoor dat die gut helemaal werkt zoals het hoort. Maar dan moet je wel eerst weten over welke voedingsstoffen we het precies hebben. We vullen alvast een denkbeeldig bord voor jou, ter illustratie.
De bouwstenen van een evenwichtige maaltijd
Om balans op je bord te krijgen, moet je om te starten een soort van denkbeeldige verdeling maken. Houd je dit in het achterhoofd bij het samenstellen van iedere maaltijd, dan zal je op die manier voldoende bouwstenen binnenkrijgen en komen tot een volwaardig geheel. Wil je van een gezond gerecht spreken, dan is dat liefst een mix van granen, eiwitten, vezels. En ook smaak mag je daarbij natuurlijk niet vergeten!
Concreet deel je je bord best in twee helften op: de ene helft reserveer je voor groenten. We hoeven je niet te vertellen dat zij zorgen voor de meest essentiële voedingsstoffen. Hier mag je in feite zoveel van eten als je wilt. Natuurlijk kies je helemaal zelf welke groenten je elke dag zou kunnen eten, maar maaltijden met seizoensgroenten genieten wel een zekere voorkeur. Niet alleen verkrijg je zo een gevarieerd voedingspatroon – ieder seizoen leer je misschien wel een nieuwe groente kennen of klaarmaken – maar het is ook de meest milieubewuste keuze.
De andere helft van je bord verdeel je onder in twee kwartjes: een vierde vul je met aardappelen of volkoren graanproducten. Dit is jouw bron van energie. Het overige kwart is voor vlees, vis of vervangers. Ook ei en peulvruchten zijn mogelijke eiwitbronnen. Zij creëren onder meer een gevoel van verzadiging, dus het is belangrijk om hiervan zeker voldoende naar binnen te werken, zodat je later op de dag/avond niet met een hongergevoel overblijft.
Maaltijdtips:
Gezonde vetten en kruiden in overvloed
Kruiden/specerijen en vetstoffen zijn eveneens twee onmisbare elementen om van een gezonde en lekkere maaltijd te kunnen spreken. Je kiest best voor vetstoffen die maar voor een derde aan verzadigde vetzuren bestaan, denk aan margarine, vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige oliën. Eén eetlepel per persoon is voldoende om een maaltijd mee klaar te maken.
Een keuken zonder kruiden is bijna niet in te denken. Je tilt een maaltijd meteen naar een ander niveau met een heerlijke kruidenmix en je krijgt in no time smaken van de hele wereld op je bord. Experimenteer gerust met je lievelingskruiden, maar let er wel op dat je het zoutgehalte binnen de perken houdt.
Maaltijdtips:
- Deze quinoasalade met walnoten, appel en geitenkaas is volgeladen met vitaminen en smaken, een mooie balans van zoet, fris en zuur.
- Gevulde paprika’s met varkensgehakt, bulgur en yoghurtsausje: een pittige maaltijd met een goede mix aan kruiden, groenten en vlees.
- Met deze Libanese rijst-linzensalade zet je een gezonde smaakbom op tafel die iedereen kan bekoren.
Tips voor extra evenwicht
Gezond eten, da’s genieten, maar vergeet niet dat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat. Voldoende drinken, en dan vooral (kraan)water, is al even belangrijk om een evenwichtige en gezonde levensstijl te bekomen. Probeer iedere dag 2 liter water te drinken, al dan niet in combinatie met koffie, thee of eventueel water met een smaakje. Een wijntje, biertje, homemade ice tea of een frisdrankje op tijd en stond hoort uiteraard ook bij een leven van gematigd genot.
Vergeet echter niet dat ieder lichaam anders is en dus ook andere behoeften heeft, afhankelijk van je levensstijl, job, beweging, enzovoort. Het is belangrijk dat je leert luisteren naar je lichaam: heb je honger, eet dan iets. Heb je genoeg en voel je je verzadigd? Dwing jezelf dan niet om je bord verder leeg te eten. Restjes smaken de dag erop gewoon nog beter!
Maaltijdtips:
- Deze Noorse rijstsalade met Noorse zalm bijvoorbeeld is ideaal wanneer je op zoek bent naar een lichte maaltijd of om de volgende dag als lunch te eten. Of ga voor een pokébowl met kip, teriyakisaus en mango – een ideale maaltijd voor elk moment van de dag.
Wil je graag jouw voedingspatroon onder handen nemen en evenwichtiger leven voor een #BetterMe? Met deze tips ben je alvast goed op weg, maar vraag ook zeker raad en advies aan een voedingsdeskundige of je huisarts.