Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Ben jij even dol op pokébowls als wij hier bij Bosto? Dit trendy gerecht vindt zijn oorsprong in de Hawaïaanse keuken en is al enkele jaren ontzettend populair – dat bewijzen de vele pokérestaurants die je ondertussen overal kunt vinden in ons land. Een pokébowl is dan ook ontzettend voedzaam en proeft al even heerlijk als het eruitziet.

Lees snel verder om te zien hoe je gemakkelijk zelf een pokébowl klaarmaakt en waarom dit smakelijke gerecht perfect past binnen een gezonde levensstijl!

Wat is een pokébowl?

Een pokébowl is een traditioneel gerecht uit de Hawaïaanse keuken en bestaat uit rijst, verse rauwe vis, groenten en diverse toppings zoals zeewier, avocado, sesamzaadjes en sauzen. De ingrediënten worden in een kom geserveerd en gemengd, waardoor je een heerlijke mix van smaken en texturen krijgt.

De populariteit van pokébowls is wereldwijd toegenomen vanwege de kleurrijke samenstelling. Daarnaast zijn ze ook makkelijk aan te passen aan verschillende dieetvoorkeuren, zoals vegetarisch, veganistisch of glutenvrij.

Fun Fact: ‘Poké’ betekent ‘dwars in plakjes snijden’ in het Hawaïaans en verwijst vooral naar de stukjes vis die men traditioneel terugvindt in een pokégerecht, zoals tonijn, zalm of inktvis.

Gezonde fastfood

Je kunt dit populaire gerecht beschouwen als fastfood, omdat je het zo gemakkelijk en snel kunt klaarmaken. Toch is het veel gezonder dan pakweg de klassieke hamburger met friet. Bovendien is het enorm veelzijdig. Een pokébowl kun je zowel als lichte lunch eten of als avondeten. Je bent er nadien zeker van verzadigd.

Omdat rauwe vis, zoals tonijn en zalm, één van de sleutelelementen is van de pokébowl, was het in het begin erg populair bij sushiliefhebbers.  Toch vind je ondertussen tal van variaties. Zo kun je ook heerlijke combinaties maken met onder andere kip, tofu of rundvlees. Hoe je dit kommetje verder aanvult, is helemaal aan jou – je kiest zelf je favoriete groenten, toppings en dressing.

Inspiratie: zo maak je zelf een pokébowl klaar

Een pokébowl is de perfecte maaltijd voor wanneer je geen tijd of zin hebt om te koken en wanneer je een koelkast vol restjes hebt, die je perfect kunt toevoegen aan je eigen homemade pokébowl. Dat wordt extra gemakkelijk met onze Bosto Poké Bowl Rice, die in geen tijd klaar is. Daarna is het gewoon aanvullen en smullen! 

Een overzicht van alle poké-elementen om je bowl mee te vullen:

Rijst: De basis van iedere pokébowl is een goede portie rijst. Meestal wordt er gekozen voor jasmijnrijst, onze Bosto Poké Bowl Rice, maar ook andere varianten zijn mogelijk. Met bruine rijst ga je je langer verzadigd voelen, en koolhydraatarme opties zoals bijvoorbeeld bloemkoolrijst of courgettenoedels zijn ook mogelijk.

Vis, vlees of veggie: Wil je een échte pokébowl, dan stel je deze samen op basis van verse vis. Rauwe geelvintonijn (ahi), zalm, tonijn… zijn de meest gebruikte soorten, maar ook garnalen of gekookte krab zijn populaire aanvullingen in een pokébowl.

Receptideeën met vis:

Als vis niet je ding is of je bent vegetariër, dan kun je altijd kiezen voor kip, biefstuk of veggie-opties zoals tofu, tempeh of quorn.

Receptideeën met en zonder vlees:

Groenten: Verschillende soorten groenten zorgen voor een frisse en crunchy toets. Bovendien geven ze je bowl meer smaak en voedingsstoffen, en niet te vergeten: kleur. Want het oog wil ook wat! Vaak zijn deze groenten fijn of mooi in blokjes gesneden. Vul je bowl onder andere met komkommer, radijs, tomaatjes, maïs, edamameboontjes, zeewiersalade, avocado… Ook fruit kan een lekkere toevoeging zijn, zoals een paar stukjes mango, voor een extra zoete en frisse toevoeging.

Dressing: Geen pokébowl is compleet zonder een smeuïge dressing die alle smaken samenbrengt. Meestal wordt dit gerecht afgewerkt met zoute sauzen op basis van sojasaus, ponzu en/of sesamolie, of spicy sauzen, zoals een wasabi- of srirachamayonaise. Werk het ten slotte af met knapperige gebakken uitjes, furikake, sesamzaadjes of zelfs stukjes crunchy kroepoek.

De pokébowl als gezonde keuze voor een #Betterme

Met al deze verschillende ingrediënten op een rijtje, zie je dat een pokébowl in feite een mooi voorbeeld is van een gezonde, evenwichtige maaltijd. Zo’n kleurrijke kom bevat namelijk alle belangrijke voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft.

Zo vormt rijst een ideale energiebron en draagt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee, van hun hoog vezelgehalte voor een goede darmtransit tot hun natuurlijk glutenvrij karakter. Vis, vlees of vegetarische vervangers zorgen er dan weer voor dat je bowl boordevol proteïne zit, het hoofdbestanddeel van deze kleurrijke, lichte maaltijd. De groenten die je eraan toevoegt zijn noodzakelijke antioxidanten die jouw lichaam een rijkdom aan mineralen en vitaminen bezorgen.

De pokébowl mag dan een heuse hype zijn geweest de laatste jaren, het is zeker here to stay. Het is de ideale toevoeging aan je weekmenu en bovendien gemakkelijk, snel en een leuke manier om te experimenteren tot je dé perfecte pokébowl hebt gevonden!

Wil je zelf aan de slag met het bereiden van pokébowls? Probeer dan zeker eens de poké-recepten van Bosto! Als je meer inspiratie wilt, kun je hier terecht:

Eet smakelijk!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!