Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Is rijst glutenvrij?

Veel mensen eten tegenwoordig glutenvrij. Hoewel gemiddeld slechts 1% lijdt aan glutenintolerantie, of coeliakie, kiest ongeveer 21% voor glutenvrije producten in het dieet. We krijgen bij Bosto dan ook vaak de vraag of onze rijst, en andere producten, glutenvrij zijn. Daarom overlopen we met veel plezier onze glutenvrije producten mét lekkere glutenvrije receptjes erbij!

Is glutenvrij eten gezonder?

Dat gluten specifieke eiwitten zijn die in sommige graansoorten voorkomen, leggen we uit in dit artikel. Daarin hebben we het ook over glutenintolerantie en glutensensitiviteit. Maar hangen er ook voordelen vast aan het vermijden van deze eiwitten, als je er wel tegen kan? Is het met andere woorden gezonder om voor een glutenvrij dieet te kiezen?

Mensen die zo’n dieet volgen, vallen over het algemeen een beetje af. Veel onderzoekers gaan er daarbij echter vanuit dat dat vooral te wijten valt aan het feit dat mensen daardoor bewuster met hun eten beginnen om te gaan. Anderzijds bevat een glutenvrij dieet vaak minder koolhydraatrijke producten (omdat die vaak veel gluten bevatten). Hoewel dat gewichtsverlies volgens onderzoekers vaak meer te maken heeft met het overschakelen op een gezondere levensstijl.

Tegelijkertijd is een glutenvrij dieet vaak calorierijker en bevat het minder vezels (zoals bijvoorbeeld in volkorenproducten). Die vezels zijn belangrijk voor het spijsverteringsstelsel en zorgen er ook voor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je je minder snel overeet. Een glutenvrij dieet wordt op lange termijn ook in verband gebracht met een hoger risico op leververvetting, omdat het calorierijker is. Hoewel je er nauwelijks symptomen van zal merken, kan die vervetting uiteindelijk wel aan de basis liggen van ernstigere leveraandoeningen zoals kanker of cirrose.

Een glutenvrij dieet is dus helemaal niet nodig als je geen last hebt van een glutenintolerantie. Dat betekent dat je vooral volop van alle Bosto producten kan blijven genieten.

Glutenvrije Bosto producten

Uiteraard is het voor mensen die wel met zo’n intolerantie of gevoeligheid kampen, belangrijk om te weten met welke producten ze de gluten kunnen vermijden. Gelukkig zijn bijna al onze Bosto producten glutenvrij. We geven met veel plezier een beknopt overzicht, met enkele heerlijke recepten erbij!

Rijst

Rijst is gelukkig een graansoort die glutenvrij is. Je kan dus zonder problemen gebruik maken van alle soorten rijst die je bij Bosto kan vinden. Daarbij moet je enkel oppassen voor kruisbesmetting. De rijst uit onze rijstmixen is bijvoorbeeld genoeg in contact gekomen met de andere granen of spelt (die wel gluten bevatten) dat ook die rijst een reactie kan veroorzaken. Als je deze eiwitten wil vermijden, laat je die mixen best links liggen. Maar al de andere rijstproducten zijn helemaal glutenvrij!

Lekkere recepten met rijst hebben we in overvloed! Nu de zomer er weer aankomt, kunnen we eindelijk ook die barbecues terug van onder het stof halen. Waarom niet eens een Barbecuesalade met wilde rijst en limoen-dilledressing proberen? Of een heerlijke Kabeljauw met gestoomde venkel en bruine rijst.

Voorgestoomde Rijst   

Als gewone rijst glutenvrij is, is het alleen maar logisch dat onze voorgestoomde rijstproducten dat ook zijn. Je kan nog steeds zonder zorgen een snelle Take away salade klaarmaken om onderweg of als lunch op het werk te eten!

Risotto & Paella

Ook onze risotto en paella producten zijn specifieke rijstproducten. Dat betekent dat ze dus ook gewoon volledig glutenvrij zijn. Je kan gewoon blijven genieten van deze heerlijke Italiaanse en Spaanse specialiteiten. Waan je bijvoorbeeld aan de Valenciaanse kust met een zalige Zonnige zeevruchtenpaella.

Dessert

Oef! Ook de dessertrijsten blijven dus gespaard van gluten. Die heerlijke Rijstpap op grootmoeders wijze hoeft dus niet van het menu te verdwijnen. Maar wist je dat je onze dessertrijst ook bij gewoon bij het ontbijt kan eten? Dat klopt, er bestaat zoiets als Ontbijtrijstpap met braambessencompote. Perfect om met een goed humeur aan de dag te beginnen.

Quinoa

Quinoa is afkomstig van de quinoa plant, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het is een vrucht die veel vezels bevat en net zoals rijst glutenvrij is. Je kan dus perfect blijven smullen van een frisse Quinoasalade met watermeloen en feta, zelfs als je glutenintolerant bent.

Parelcouscous & Pasta

Couscous wordt gemaakt van een soort tarwe en is helaas niet glutenvrij. Hetzelfde geldt voor parelcouscous. Kan je dan helemaal geen parelcouscous meer eten? Gelukkig niet. Precies daarom voegden wij aan het Bosto aanbod de Parelcouscous Rijst toe. Die variant is volledig van rijst gemaakt en dus helemaal glutenvrij. Je kan nog steeds een lekkere Bokaalsalade met feta, courgettini en parelcouscous eten, als je de parelcouscous gewoon vervangt door onze Bosto Parelcouscous Rijst!

Onze pastaproducten zoals de Lasagne Maïs Quinoa, Fusilli Maïs Quinoa en Spaghetti Bruine Rijst zijn allemaal glutenvrije producten. Ook een Pasta fusilli maïs quinoa met zalmfilet en prei speel je zonder zorgen naar binnen, wanneer je glutenintolerant bent. 

Toast

Hoe zit het met onze heerlijke tussendoortjes? Ook die zijn glutenvrij! Je kan dus zonder problemen genieten van een luchtige vieruurtje met onze Bosto Toast. Of je kan er ook gewoon een volwaardig glutenvrij gerecht van maken, zoals een Bosto toast mini pizza met snelle tomatensaus.

Bio

Ten slotte kan je ook bij onze bioproducten terecht voor een glutenvrij dieet. Enkel de Bio Parelcouscous valt daarbij uit de boot. De andere bio producten met rijst zijn vanzelfsprekend helemaal oké. Al eens een Basmati Bibimbap proberen maken? Je waant je zo in een glutenvrij Koreaans restaurant!

Conclusie

Als je gluten gewoon kan verteren, is het vooral een goed idee om van alle verschillende producten te blijven eten. Zo behoud je meer variatie in wat er op je bord komt, en dat is belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon te hebben.

Ben je glutenintolerant of -gevoelig? Dan hebben we goed nieuws, want de meeste Bosto producten zijn glutenvrij en vormen dus geen risico. We geven je daarbij graag een handige tip mee. Wist je dat je op de receptenpagina op onze website ook ‘glutenvrij’ als filter aan kan duiden? Zo ben je zeker dat de recepten die je kiest, ook daadwerkelijk geen gluten bevatten.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!