De waarheid over glutenvrije granen
Glutenvrij eten is hip! Sommigen doen het uit noodzaak, anderen om mee te zijn met de laatste foodtrends. Maar hoe zit dat nu eigenlijk: is glutenvrij eten een trend of een troef?
Wat zijn gluten eigenlijk?
Om te beginnen willen we weten wat gluten precies zijn. ‘Gluten’ is eigenlijk een verzamelnaam voor eiwitten afkomstig uit bepaalde granen.
Glutenintolerantie
Sommige mensen zijn glutenintolerant, ook wel ‘coeliakie’ genoemd. Dat wil zeggen dat ze last krijgen van diarree, hoofdpijn en vermoeidheid als ze gluten eten. Sommige mensen zijn niet officieel intolerant, maar kampen toch met dezelfde symptomen. Dit noemen we ‘gevoeligheid aan gluten‘.
Welke granen bevatten gluten?
Het is handig om te weten in welke granen nu precies gluten zitten. Zo kan je sommige granen schrappen en kijken welk effect het heeft op je gezondheid.
Granen met gluten zijn: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.
Glutenvrije granen zijn: maïs, rijst, gierst, boekweit, haver, kiwicha, sorghum, quinoa, teff, tapioca en amarant.
Hoe weet je of je glutenintolerant bent?
Een glutenintolerantie kan de dokter nogal makkelijk opsporen in je bloed. Het is ‘gevoelig zijn aan gluten’ wat minder snel opvalt.
Vaak is het makkelijker om zelf een paar testjes te doen. Laat gluten bijvoorbeeld een paar weken achterwege en je zal zelf merken of je je prettiger voelt. Want draait het om: jij die je goed voelt in je vel.
Het kan best zijn dat jouw klachten een andere oorsprong hebben. Dan hoef je gluten natuurlijk niet te vermijden. Merk je toch een verschil? No worries, gelukkig zijn er nog héél wat granen die geen gluten bevatten én die ook gewoon superlekker zijn.
Eigenlijk gaat het vaak om hoeveelheden. Tarwe bevat over het algemeen een stuk meer gluten dan bijvoorbeeld spelt. Overschakelen naar spelt kan zo dus al een groot verschil maken.
Glutenvrije recepten:
- Romige quinoa met appel en cranberry’s
- Kippenstoofpotje met bruine rijst
- Salade met quinoa en pindasaus
- Pittige linzenmix met venkel en radicchio uit de oven