

Fan van rijstgerechten, maar wil je eens wat anders dan diegewone witte rijst – hoe lekker die ook is? Er zijn nog een heleboel andere rijstsoorten om te ontdekken. Van arborio- tot zilvervliesrijst, we sommen ze voor het gemak even alfabetisch op. Inclusief hun kenmerken en gezondheidsvoordelen die een lekkere en gezonde levensstijl vol variatie mee ondersteunen.
Arborio ken je misschien niet meteen van naam, maar ongetwijfeld wel van toepassing. Deze rijstsoort met oorsprong in Italië wordt namelijk het vaakst gebruikt in een risotto. Risotto is dan weer een verzamelnaam voor verschillende soorten rijst, waaronder arborio.
Basmati, ofwel: the king of rice! Deze rijstsoort kende een flinke opmars de laatste jaren en belandde al op menig bord. Zijn oorsprong ligt in India, de teelt gebeurt aan de voet van de Himalaya, in de regio Punjab.

Nog een populaire rijstsoort die de laatste jaren veel vaker op ons bord terechtkwam (en weer snel weg was): jasmijnrijst. Als rijstsoort is het een van de fundamenten van de Thaise keuken en een “graag gegeten gast” vanwege zijn rijke aroma dat meteen je honger aanwakkert. Jasmijnrijst is géén pandanrijst trouwens, dit wordt vaak door elkaar gehaald. Pandan is wel een mix van jasmijnrijst met een andere rijstsoort.

Deze volkorenrijstsoort zal je dan weer niet zo gauw tegenkomen. Vaak zit het in een rijstmix, maar dat wil niet zeggen dat rode rijst niet op zichzelf kan staan.
Oké, technisch gezien is wilde rijst geen rijstsoort. Het zijn eigenlijk de zaden van verschillende soorten watergras die aan meren en rivieren in specifieke regio’s in Noord-Amerika voorkomen. Al bestaan er ondertussen ook wel ‘rijstvelden’ waar ze worden geteeld.
Bruine rijst of zilvervliesrijst is de rijstsoort met veruit de beste reputatie qua gezonde eigenschappen. Het is dan ook een volkoren versie van de bekende gewone witte rijst. Alleen de buitenste laag van de korrel (het kaf) wordt verwijderd. Hierdoor behoudt de rijst zijn zilvervlieslaagje dat vol zemelen zit. Bij alle andere rijstsoorten wordt dit vliesje dus ook verwijderd.

Welke rijstsoort je ook kiest, je zet er zo goed als altijd snel en gemakkelijk een gezonde maaltijd mee op tafel. Experimenteer zelf met alle unieke smaken en texturen van iedere rijstsoort. Wie weet heb je binnenkort wel een nieuw lievelingsrijstgerecht waarmee je kan uitpakken bij vrienden en familie!