Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Basmati, the king of rice

Sta je ook wel eens te twijfelen voor het rek met rijst in de supermarkt? En koop je dan uiteindelijk toch dezelfde soort? We weten het, kiezen is niet simpel. Of toch? Eentje steekt met kop en schouders boven de rest uit: Basmati. Ook wel the king of rice genoemd. Hier lees je wat Basmati zo bijzonder maakt en waarom het niet mag ontbreken in jouw voorraadkast.

Bijzondere smaak 

Basmati proeft helemaal anders dan gewone rijst. Hij is licht en luchtig van textuur met een nootachtige en volle smaak. Bovendien kookt hij gemakkelijk. Dat komt omdat wij korrel voor korrel controleren. En ervoor zorgen dat er geen gebroken stukjes achterblijven. Want die doen de rijst kleven. Tijdens het koken zet Basmati uit in de lengte. Tot wel 2 keer z’n oorspronkelijke volume.

Basmati, de geurige

Basmati is een rijstsoort met extralange korrel. Makkelijk klaar te maken en met een heerlijk aroma. Wist je trouwens dat Basmati ‘de geurige’ betekent in het Sanskriet? De geur wordt soms beschreven als bloemig en houtachtig. Basmati dankt dat geurige aroma aan de specifieke samenstelling van de bodem in India, waar hij vandaan komt.

De oorsprong van Basmati

Basmati komt oorspronkelijk uit India. Of nog andere landen Basmati telen? Ja, ook Pakistan en Bangladesh zijn belangrijke producenten en exporteurs. En wordt geteeld aan de voet van de Himalaya, in de regio Punjab. Alleen rijst uit deze regio mag de naam Basmati dragen. Een beetje zoals champagne uit de Champagnestreek.

Aandachtige teelt

Basmati kan maar 1 keer per jaar worden geoogst. Een rijkelijke oogst is dus heel belangrijk. Ziekte of droogte kunnen rijstboeren zich niet permitteren. Ze letten dus extra op hun gewas. En dat is nodig want Basmati groeit hoger dan andere soorten en is dus gevoeliger voor windschade.

Basmati is een superfood

Voedsel krijgt de titel ‘superfood’ als het meer dan 12 positieve eigenschappen heeft en als de concentratie van vitaminen, mineralen en antioxidanten een stuk hoger ligt dan bij gewone voeding. En dat is hier zeker het geval. Basmati is glutenvrij, laag in vetgehalte en vrij van cholesterol. Bovendien levert de rijst trage suikers. Hierdoor heb je genoeg energie voor een actieve dag!

Bosto - Basmati, superfood, gezond eten, recept, rijst, antioxidanten, vitaminen

Gerelateerde producten

Nutri-Score
Basmati
Bereidingstijd: 10'
Nutri-Score
Bio Basmati
Bereidingstijd: 10'
Nutri-Score
Basmati Extra Long Rice
Bereidingstijd: 10-12'
bosto brown basmati rijst
Nutri-Score
Brown Basmati
Bereidingstijd: 20'

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!