Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Je kent rijst natuurlijk goed genoeg als een uitstekend bijgerecht in een lekkere curryschotel, bij een stukje kip, in een poké bowl, of… De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar wist je dat je op élk moment van de dag kan smullen van rijstvariaties? Van ontbijt tot middernachtsnack! Benieuwd? We nemen je graag mee in een dagje vol lekkere rijstverrassingen.

De belangrijkste maaltijd van de dag: rijst

De ochtend is voor veel mensen een stressvol moment van de dag. Je moet je klaarmaken om naar ’t werk te vertrekken, de kinderen moeten naar school, … En voor je ’t weet, heb je geen tijd meer om te ontbijten. Nochtans is dat juist de essentiële maaltijd om vol energie aan je dag te beginnen.

Dit recept voor rijstpap met braambessencompote is bijvoorbeeld een geweldige start van je dag. Eerst en vooral heb je met verse rijstpap alvast een stevige maaltijd. De lauwe braambessencompote en honing zorgen voor een zoete toets. De zadenmix geeft je ontbijt een lekkere crunch. Gojibessen zijn dan weer een enorme bron van vitamine C. En dan komt die frisse toets van verse munt die je jezelf doet afvragen of tandenpoetsen nog nodig is. Tip: dat is het natuurlijk wel.

Hier vind je trouwens nog een paar andere lekkere ontbijtreceptjes met rijst.

Trek in een tussendoortje: rijst

Tussendoortjes zijn soms een lifesaver op drukke dagen. Maar je wilt ook niet te veel tijd in de keuken besteden om die klaar te maken. Geen nood: met Bosto rijstwafels en een paar extra ingrediënten maak je in een handomdraai een heerlijk en gezond tussendoortje.

Heb je ’t graag zoet? Besmeer je toast dan met ricotta en aardbeien. En strooi er wat kristalsuiker of chocolade over als ’t nog niet zoet genoeg is voor je. Ben je meer te vinden voor een hartige hap? Verwen jezelf dan met een kruidige toast met avocado en cottage cheese. Trouwens héél erg lekker met wat cayennepeper als je graag pittig eet. En als je niet kan kiezen tussen zoet of zout, ga dan gewoon voor toast met pindakaas en banaan. Ook heel lekker met een beetje honing erbij.

Lunchtijd, rijst-tijd in géén tijd

Het middagmaal is een tricky maaltijd. Te zwaar eten? Je bent suf in de namiddag. Te weinig eten? Je hebt om vier uur alweer razende honger. Rijst geeft je snel een voldaan gevoel en is bovendien ook voedzaam. Zeker bruine rijst, of zilvervliesrijst. Het vlies errond zit namelijk boordevol voedingsvezels. Meer dan bij de gewone witte rijst, dus.

Maar wat maak je dan klaar? Want zo’n lunch moet vaak wel snel gaan. Wel, we helpen je graag. Zo tover je op 7 minuten deze smaakvolle bowl al op tafel. Of maak de avond voordien 15 minuten tijd en maak een waanzinnig lekkere take away salade die je bij geen enkele bezorgdienst kan bestellen.

Vieruurtje, rijst-uurtje

Steekt er een namiddagdipje de kop op? Of ben je stilaan aan ’t uitbollen en klaar voor het aperitief? Hoe dan ook, een vieruurtje maakt die laatste loodjes van de werkdag een beetje draaglijker. Zéker als je dat vieruurtje gezellig kan delen met je huisgenoten of je collega’s.

Speciaal voor die gelegenheid hebben we twee perfecte aperitief- of snackreceptjes. Mét onze rijst- en maïschips, die niet alleen lekker en luchtiger zijn, ze zijn ook 74% minder vet dan gewone chips!

Driegangenmenu met rijst

Na een drukke dag heb je wel een beloning verdiend. In de vorm van een heerlijk avondmaal. En ook daarbij kan je tal van originele rijstgerechten maken.

  • Het voorgerecht:

Begin bijvoorbeeld met een stevige soep waar je rijst aan toevoegt. Laag in calorieën, snel klaar en perfect om restjes van de dag voordien in te verwerken. Ideaal als voorgerecht, maar kan ook perfect dienen als maaltijdsoep.

  • Het hoofdgerecht:

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat er duizenden rijstrecepten zijn om wat variatie in je hoofdgerechten te brengen. Kies maar wat je lekker vindt. Het probleem is vooral dat rijst op zich niet zo’n uitgesproken smaak heeft. En sommige mensen vinden het zelfs een saai product. 

Daar kan je heel eenvoudig verandering in brengen… Bijvoorbeeld door je rijst te koken in een bouillon! Baseer de keuze van je bouillon op de rest van je gerecht: vlees, kip, vis of groenten. 

Een nieuwere trend is furikake toevoegen aan je rijst na het koken. Die Japanse kruidenmix maakt een smaakbommetje van witte rijst. De klassieker bestaat uit kleine stukjes gedroogde vis, snippers zeewier, sesamzaad en bonitovlokken. Maar ondertussen bestaan er tal van kruidige varianten die je Aziatische schotels nog zoveel lekkerder maken.

  • Het dessert:

En dan komen we bij het hoofdstuk desserts. En ook daarin kan je creatief omspringen met rijst. Je hoeft dus niet meteen terug te grijpen naar grootmoeders keuken voor rijsttaart of rijstpap.

De kinderen zullen bijvoorbeeld smullen van deze roomrijstijsjes met chocolade. Voor de – ahum – grote kinderen zoals jij scoor je altijd met de Peruaanse arroz con leche, besprenkeld met wat lekkere sinaasappellikeur. Heb je liever een warm dessert op kille februaridagen? Maak dan eens een rijstpapgratin met rode vruchten, of ander fruit naar keuze. Noem het een rijstvariant van crème brulée.

Late night snack: pizza… met rijst!

Ben je zelf een nachtraaf, ben je nog laat aan ‘t werk of blijven je eetgasten wat langer plakken dan voorzien? Dan gebeurt het wel eens dat je laat op de avond nog een klein knorretje in je maag voelt.

Veel mensen hebben op zo’n moment de reflex om naar die grote zak chips te grijpen. Maar neem even een kwartiertje de tijd en trakteer jezelf (of je gezelschap) op een veel gezondere hartige snack. Mét rijstwafels.

Vóór je zegt “bah, zo’n droge rijstwafel is niks voor mij”, beeld je dan eens in dat je zo’n rijstwafel eet, maar pizza proeft. Klinkt gek? Is het niet. Probeer deze rijstwafelpizza met kaas en kerstomaatjes eens. Of deze, met geitenkaas en scampi.

Maar niet alles op één dag, natuurlijk

Zo zie je maar dat je best nog creatief kan omspringen met rijst. Want wat je hierboven al kon ontdekken, is nog maar het topje van de rijstberg. Al raden we je wel aan om al die suggesties niet op één dag te proberen. Te veel rijst is namelijk ook niet goed voor je. En erger nog: je zou die mooie, smaakvolle korrels ook eens beu kunnen geraken.

Heb je zelf nog verrassende variaties met rijst? Laat ’t ons dan zeker weten via sociale media, want ook wij zijn altijd op zoek naar nieuwe inspiratie om uit te proberen met onze producten.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!