Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Net als mode en muziek is ook de keuken heel trendgevoelig. Dat betekent dus dat je dit jaar weer zal kennismaken met tal van nieuwe smaken en ingrediënten. Maar ook met nieuwe, gezonde gewoontes die impact hebben op mens en milieu. We hebben de lekkerste trends alvast voor jou opgezocht.

Voor we ’t vergeten: het belangrijkste blijft natuurlijk een gezonde en evenwichtige levensstijl. Maar dat is een open deur. Dus laten we snel overgaan tot de échte trends.

1. De veroveringstocht van veggie en vegan gaat voort

8 procent van de Belgen is intussen (bijna) vegetarisch en 1 op 4 eet minstens één keer per week een vegetarisch gerecht. Een goed begin. Maar er zijn vandaag wel veel mensen bereid om minder vlees of vis te eten. Of er zelfs volledig mee te stoppen! Dat wordt in 2023 nog veel gemakkelijker. Het gamma vegetarische of veganistische producten blijft maar groeien. Bij de grote supermarkten, bij lokale handelaars, restaurants, slagers, lunchplekken tot zelfs frituren? Overal vind je alsmaar meer veganistische en veggie opties. Misschien zette jij of je familie tijdens de feestdagen zelf al een vegetarische of plantaardige maaltijd op tafel.

Wil je graag vandaag nog vegetarisch aan de slag? Dit snelle en gemakkelijke veggie-vegan bulgurrecept zet je alvast op de goeie weg. 

2. Hyperlokaal lekkers

Behalve minder vlees en vis willen veel mensen ook minder “kilometers” op hun bord. Kortom: we gaan met z’n allen minder ver rijden om te winkelen en we kiezen meer voor lokale producten. En liefst nog seizoensgroenten of -fruit, om de klimaatimpact zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig groeit er in België ook enorm veel lekkers zoals prei, witloof, asperges en wortelen. Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke – én vegan – roerbakschotel met winterse groenten van eigen bodem?

3. Pastawel?

Glutenvrije pasta’s zijn al een tijdje in de opmars. Daar hebben we ons huiswerk ook al over gemaakt met producten gebaseerd op rijst of maïs en quinoa. Daar kan je lekkere gerechten mee maken, zoals deze spaghetti bruine rijst met edamame en cashews.

Trendwatchers verwachten dat lekkerbekken daar dit jaar nog een stapje verder in zullen gaan met pasta-alternatieven die gebaseerd zijn op planten en groenten. We gaan dus noedels eten die gemaakt zijn van courgette. Of – ideale winterkost trouwens – een spaghettipompoen. Zo eenvoudig om klaar te maken en smaakt perfect met al je favoriete pastasauzen. Ook palmharten, de kern van palmbomen dus, kunnen gebruikt worden om pasta te maken.

4. Spice it up

We maken voortdurend kennis met relatief ongekende producten en specerijen. En die vinden stilaan de weg naar onze keukenkasten en gerechten.

Die trend zal zich ook doorzetten in 2023. De focus op kruiden en andere smaakversterkers zal alleen mar blijven groeien. Da’s goed nieuws, toch? Want verschillende kruiden kennen ook heel wat gezondheidsvoordelen. Denk maar aan chilivlokken, gemberpoeder, kurkuma, komijn, ras-al-hanout, kardemom, baharat… Of wat dacht je van tamari, kerrie, miso, kuzu…? De lijst van pittige, pikante, zoete, maar bovenal verrassende smaken die zorgen voor een extra touch aan je maaltijd is oneindig!

Probeer zelf deze kruidige gegrilde groenten met yoghurtsaus en bulgur of smul van dit gemakkelijk te maken zoet dessertje met kaneel.

5. Meer variatie met fermentatie

Wat doorgaans enkel in toprestaurants werd toegepast, baant zich nu een weg naar de doordeweekse keuken: fermenteren. Die techniek breekt suikers af door middel van bacteriën en gisting. Je voedingsmiddelen worden langer houdbaar en je vermeerdert het aantal gunstige bacteria – ook wel probiotica genoemd – in de darmen. Goed voor de spijsvertering dus. Gefermenteerde producten geven bovendien meer diepte aan je gerechten.

Zo vat het perfect alle food trends voor het nieuwe jaar samen. Je kunt er voedselverspilling mee tegengaan, het heeft een voordelige impact op je gezondheid en het is de ideale manier om nieuwe smaken te ontdekken, zonder energieverbruik. Bovendien is het een leuke hobby voor een zondagnamiddag.  Courgetten, komkommers, spruiten, radijsjes… zijn nog maar een handvol voorbeelden van groenten die je perfect kunt fermenteren. Zij kunnen wel eens de speciale smaakversterkers zijn die jij nog op je menu mist. Benieuwd hoe je eraan begint? Neem hier snel een kijkje. Of als je meteen aan de slag wilt, hebben we ook al een leuk recept voor huisgemaakte kimchi voor je.

6. Een nieuwe blik op blik

Natuurlijk hebben we het in puntje 1 al gehad over de shift naar dieet met minder vlees of vis. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het volledig uit je menu moet verdwijnen.

Wil je toch graag nog vis op je bord? Kies dan voor de hipste variant van het moment. En dat is … hou je vast … Vis in blik! Het wordt zelfs “hot girl food” genoemd omdat veel influencers foto’s of video’s delen van hun nieuwe favoriete snack. Dat hoeft niet te verbazen. Vis is rijk aan omega 3-vetzuren, vitamine B en eiwitten. Maar ook licht verteerbaar. Ideaal voor of na een workout. Bovendien is het vaak heel lang houdbaar. Hengel je naar inspiratie? Probeer dit recept eens. Of deze pilav met tonijn.

De grote uitdaging is natuurlijk om te kiezen voor duurzame merken en vissoorten. Ga daarbij vooral op zoek naar het blauwe keurmerk van de Marine Stewardship Council, een ngo die toeziet op overbevissing en duurzaamheid.

7. Gedaan met keukenregels

Volgens de gerenommeerde website eater.com gaan we dit jaar kennismaken met chaos cooking. Het is een trend die nu al aan een flinke opmars bezig is aan de andere kant van het kanaal. Daarbij worden de kleurrijkste en meest bizarre combinaties gemaakt. Zoals popcorn met chorizo en kaassaus, bijvoorbeeld. Of tandoori spaghetti. Of ravioli met cheeseburgervulling. Of puree van Pringles gemaakt… Benieuwd naar meer? Lees dan zeker het artikel eens!

Noem het géén fusionkeuken waarbij twee verschillende lokale keukens worden gecombineerd. Chaos cooking is gewoon lekker gek doen. Lijkt dat je wat en ben je op zoek naar inspirerende recepten? Wel… Jammer, want die ga je gewoon lekker zelf moeten bedenken.

Dus… Wat denk je? Zit daar een food trend voor jou bij die je– als goed voornemen misschien – een heel jaar of langer kan volhouden? We wensen je vanuit Bosto in ieder een geval een gezond 2023 toe, natuurlijk vol overheerlijke maaltijden met onze rijst en granen.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!