Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Ah, de feestdagen, konden ze maar blijven duren! Het is dan ook helemaal oké om goed op tijd aan de voorbereidingen te beginnen zodat je alvast van die holiday vibes kunt genieten. Dit jaar gooien we alles in de strijd om een sprankelend kerstfeest te organiseren, maar vooral om er een duurzame kerst van te maken. Dat doen we door onder andere smaakvolle en eenvoudige vegetarische/plantaardige gerechten op tafel te toveren en op zoek te gaan naar de beste ecologische cadeau- en decoratietips!

Een duurzaam kerstmenu

Vieren met veggie of vegan

Het leukste aan de eindejaarsfeesten? Smullen van de uitbundige kerstmenu’s, natuurlijk! Voor een duurzaam kerstfeest laten we dit eindejaar vis of vlees best achterwege en verwennen we onze gasten met vegetarische of plantaardige recepten. Weg met alle kerstclichés: geen gevulde kalkoen meer als centerpiece, maar wel heerlijke gegrilde groenten als pièce de resistance, zoals bloemkool of koolraap die je in hun totaliteit traag in de oven gaart en op tafel zet.

Dit mag er ook zeker niet ontbreken:

  • Heerlijke bijgerechten waar je gasten van blijven opscheppen, zoals deze quinoa-bulgurmix.
  • Aperitiefhapjes, koud of warm: proef onze verschillende Bosto-chips en serveer ze met een zelfgemaakte dip of als kant-en-klaar hapje
  • Kook je liever niet zelf? Er zijn ondertussen tal van slagerijen of traiteurs die volledig vegetarische of plantaardige schotels aanbieden, zodat je nog naar hartenlust kunt grillen op de teppanyakiplaat of kunt genieten van een klassieke fondue.
  • Ook al zit je vol, voor een dessert is er altijd plek: (her)ontdek onze vele dessertideeën hier.

Lokale seizoensproducten

Kies dit jaar voor producten van je favoriete bakkerij of groentewinkel om de hoek en koop rechtstreeks bij je lokale handelaar. Zo vermijd je niet alleen de drukte in de supermarkt, maar geniet je van lekkere, verse producten om te combineren met onze Bosto-bioproducten. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook een leuke manier om buurtconnecties te stimuleren.

Kies zeker voor seizoensproducten om je ecologische voetafdruk nog meer te verkleinen tijdens de feestdagen. Dit gerecht met butternut en bruine rijst past bijvoorbeeld perfect bij dit seizoen.

Pas op met voedseloverschotten

We snappen het, je wilt niet dat je gasten met een hongergevoel naar buiten gaan. Maar veel mensen hebben nog de neiging om véél te veel klaar te maken, waardoor je met enorme hoeveelheden voedseloverschot zit. Probeer daarom je porties beter in te schatten of maak gerechten klaar die je gemakkelijk kunt invriezen of de volgende dag(en) nog kunt opeten, zoals deze ovenschotel met bulgur, (vegetarisch) gehakt en zoete aardappelen.

Duurzame drankjes

Ook je dorst kun je duurzaam lessen. Een glas goede wijn, bubbels of zelfs cocktails/mocktails geef je gemakkelijk een ecologische twist. Ga bijvoorbeeld op zoek naar biowijnen, kies flessen met een fairtradelabel of koop voor je cocktail/mocktail seizoensfruit van de teler om de hoek of siropen en spirits van Belgische makelij.

Ecologische cadeautips

Niet alleen over het kerstmenu breken we vaak het hoofd, het perfecte cadeau vinden is ook niet altijd vanzelfsprekend. Ook hier kun je duurzaamheid mee aan boord trekken: van wat je geeft tot hoe je het presenteert.

  • De beste cadeaus hebben een persoonlijke touch. Vaak zijn het de niet-materiële dingen die men nog het meest apprecieert. Geef daarom eens een ervaring of uitstap cadeau: ga samen op restaurant, bezoek een museum of tentoonstelling of kies een bijzondere overnachting.
  • Maak zelf een cadeau: het internet staat bomvol originele ideeën en tutorials over hoe je zelf een leuk cadeau maakt. Je maakt het gemakkelijk hyperpersoonlijk en zo ecologisch als je zelf wilt.
  • Pakjes hoef je niet altijd nieuw te kopen. Ook tweedehands vind je vaak precies wat je zoekt. Niet alleen kan het een leuke zoektocht zijn, het zal ook zorgen voor een economisch en ecologisch verantwoord cadeau.
  • Koop je toch iets nieuws? Kies dan voor lokaal of via een Belgische webshop. 
  • Je kunt ook kiezen om geen of minder geld uit te geven aan cadeaus, maar wel aan goede doelen of vrijwilligersorganisaties. Ideaal om te consuminderen en om minderbedeelden een iets warmere kerst te bezorgen.
  • Ten slotte: duurzame verpakking. Leuke motiefjes vind je overal: oude magazines, gekleurd gebruikt papier, maar ook stukjes stof die je niet meer gebruikt, zoals een oud sjaaltje of zakdoek… Allemaal toffe manieren om je cadeaus in te pakken en voor een unieke presentatie te zorgen. 

Duurzame decoratie

Samenkomen met je vrienden en familie is eens zo leuk in de warmte en gezelligheid van je woonst. Die kleedt je aan met allerlei decoraties, van kerstboom tot versiering. Hoe pak je dat duurzaam aan?

  • Je kunt investeren in een plastic kerstboom die jaren meegaat of je gaat op zoek naar een echte, groene variant. Probeer die bij een lokale kweker te kopen en zorg dat de vervoersafstand zo minimaal mogelijk blijft. Bovendien kun je ook een dennenboom huren, of kies voor een houten versie. 
  • Je hebt niet veel versiering nodig om het gezellig te maken: probeer zo min mogelijk plastic decoratie en glitter te gebruiken. Breng een bezoekje aan de kringwinkel of rommelmarkt om goedkope decoratie op de kop te tikken. Ben je heel creatief? Maak dan zelf bijvoorbeeld gepersonaliseerde kerstballen of tafeldecoratie.
  • Kerstlichtjes zijn nagenoeg een must als we het over sfeer en gezelligheid hebben. Investeer in duurzame verlichting en kies voor ledlichtjes.

Recy-kleren

De feestdagen vormen het perfecte excuus om net dat tikkeltje meer te sprankelen in een nieuwe outfit die schreeuwt om gezien te worden. Duurzaamheid is hier het beste accessoire.

  • Koop tweedehands, online of in tweedehandswinkels. Hier vind je vaak pareltjes terug en bovendien is de kans kleiner dat iemand met dezelfde outfit rondloopt.
  • Recycleer je outfit van vorig jaar, want daar is helemaal niets mis mee. Andere accessoires of combinaties zorgen al snel voor een nieuwe look.
  • Huur een outfit: online vind je platformen die feestkledij verhuren, of leen het gewoon bij een vriend of vriendin. Opgepast met morsen!

Met deze tips kan je vast wel aan de slag en zorg je zonder al te veel stress voor een ecologisch kerstfeest. Bosto wenst je fijne, duurzame feesten toe en ga ook in 2023 volop voor een #BetterMe!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!