Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Kruiden worden een van dé foodtrends van het jaar 2022. We gebruiken ze allemaal al in de keuken, maar dit jaar zullen we ze ook bewust gebruiken om onze gezondheid een boost te geven. Kruiden zijn dus niet enkel een gemakkelijke manier om je maaltijd van een dosis extra smaak te voorzien. Ze bezitten vaak ook een hele hoop gezondheidsvoordelen. Bovendien kan je ze gebruiken als een alternatief voor zout, waar we doorgaans al te veel van eten.

Dat kruiden en specerijen gezond zijn, is al eeuwen bekend. Vroeger vormden ze dan ook de voornaamste medicijnen. Tijd om ze terug in hun volle glorie te appreciëren!

Gember

De specerij gember is afkomstig van de wortelstok van de gemberplant en geeft een erg sterke smaak af. Het is een van de populairste specerijen op de planeet. Je komt hem dan ook overal tegen, in thee of bier, in confituur of siroop of gewoon als ingrediënt in een hele hoop lekkere gerechten.

Gember bevat heel wat antioxidanten. Het werkt goed tegen misselijkheid zowel in de wagen, na een operatie als tijdens het menstrueren of een zwangerschap. Dat komt vooral omdat het een positief effect heeft op het spijsverteringsstelsel. Het is ook een prima ontstekingsremmer en kan zo helpen om spierpijn te verminderen. Tot slot heeft gember een gunstig effect op de hersenfuncties en heeft het een antidiabetische werking.

Heb je al zin gekregen om vanavond iets met gember te koken? Probeer dan deze gemberrijstsoep met kip uit! 

Kaneel

Kaneel is nog zo’n specerij die over de hele planeet populair is. De naam verwijst naar het Latijn voor stokje (canella) omdat kaneel als stokjes verkocht wordt. Het is eigenlijk de binnenschors van de kaneelboom, die in tropische klimaten groeit, en die vanzelf oprolt tot een stokje. Dankzij de lekker zoete smaak is het een perfecte vervanger voor suiker in veel gerechten!

Daarnaast versterkt kaneel de weerstand, dankzij de vele antioxidanten. Het voorkomt ontstekingen, diabetes en zou zelfs sommige kankers afremmen. Je maakt er ook je pancreas gelukkig mee, want het zorgt voor een betere regeling van je bloedsuikerspiegel. Ten slotte is kaneel ook antibacterieel.

Met zijn zoete smaak kan je kaneel goed gebruiken in nagerechten. Maak bijvoorbeeld eens je eigen roomrijsttaartjes met kaneelappeltjes.

Kurkuma

Deze felle gele specerij ken je het best als belangrijk bestanddeel in kerrie curry . Maar misschien ken je het ook als supplement voor kankerpatiënten. Kurkuma vertraagt namelijk de ontwikkeling van verschillende kankers. Daarnaast helpt het ook om hartziekten en alzheimer te voorkomen. Het heeft ook een positief effect op je darmflora, waardoor je volledige immuunsysteem sowieso een flinke boost krijgt.

De gezondheidsvoordelen van kurkuma ervaren? Proef dan eens van een zelfgemaakt stoofpotje met basmati en kurkuma.

Tijm

Het kruid tijm ruikt niet alleen heel lekker, maar bevat een flinke dosis antioxidanten. En net zoals de meeste kruiden werkt het ontstekingsremmend.

Maar het kruid bevat ook thymol. Daardoor werkt thijm goed om luchtweginfecties tegen te gaan. Vooral in zuid-Europa wordt het al lang gebruikt als geneesmiddel tegen bronchitis, een vervelende hoest, verkoudheden of een slijmvliesontsteking.

Ten slotte is tijm goed voor je spijsverteringsstelsel. Er zijn veel gerechten die gebruik maken van de aromatische eigenschappen van tijm. Zo tilt het moeiteloos een roerei met kropsla en komkommer naar een hoger niveau!

Rozemarijn

Ook rozemarijn is zo’n aromatisch kruid dat naast een bittere smaak heel wat gezondheidsvoordelen aan je maaltijd toevoegt. Het geeft je immuniteit een boost en werkt als ontstekingsremmer. Het zou ook het humeur verbeteren. Maar het kruid staat vooral bekend omdat het een versterkende werking op de hersenen heeft. Het verhoogt het concentratievermogen en helpt het geheugen. Daarom vormt het ook al eeuwenlang een symbool voor herinnering. Al in het oude Griekenland staken studenten tijdens een test een takje rozemarijn in het haar. Zo speelt het kruid ook een rol tijdens heel wat rouwrituelen over de planeet, om te laten weten dat de overledene niet vergeten zal worden.

Vergeet dus nooit meer om lekker gezond te koken, door vanavond wat extra rozemarijn te gebruiken. In een heerlijke rijstsalade met tomaat en rozemarijn bijvoorbeeld!

Enzoverder, enz.

Zo kunnen we blijven verdergaan. Knoflook werkt goed tegen een griep of verkoudheid. Kardemom (familie van gember) kan ontsmettend werken. Oregano is goed voor de luchtwegen en werkt pijnstillend. Hete pepers zorgen voor een lagere bloeddruk en een gezondere spijsvertering. De meeste kruiden en specerijen barsten van de gezondheidsvoordelen. Aan jou om er vooral optimaal van te profiteren.

Tips om je keuken te kruiden

Het staat je natuurlijk volledig vrij om tijdens het koken volop te experimenteren met kruiden naar keuze. Zo geef je een doordeweeks gerecht plots een verrassende twist. Daarom geven we graag nog enkele tips mee.

Gedroogde kruiden kan je gemakkelijk laten meekoken met de rest van je gerecht. Verse kruiden voeg je best pas op het einde toe, anders gaat er veel van hun smaak verloren tijdens het kookproces.

Als je veel koolhydraten aan je gerecht toevoegt, zoals aardappelen, pasta, rijst of couscous is het een goed idee om je groenten iets te sterk te kruiden. Wanneer je de aardappelen, rijst, enz. uiteindelijk toevoegt zullen die de smaak neutraliseren. Zo eindig je met een perfect gekruid gerecht!

Ten slotte geldt de regel dat hoe meer tijd je hebt, hoe lekkerder de kruiden hun werk kunnen doen. Als je een saus een hele dag kan laten pruttelen (niet koken!), kunnen de smaken van de verschillende kruiden zich volledig met elkaar vermengen. Het verschil in smaak is spectaculair.

Knallen met kruiden

Kruiden zorgen dus voor een gezondere maaltijd. Je kan ze gebruiken ter vervanging van minder gezonde smaakmakers, en ze bezitten zelf heel wat heilzame bestanddelen. Ook in een vegetarisch of veganistisch dieet kunnen ze niet ontbreken. Doe je in maart eens een keertje mee aan de Veggie Challenge? Laat je dan niet afschrikken door de iets flauwere smaak van sommige vegetarische producten. Dat betekent alleen maar dat je meer kruiden moet gebruiken. Je lichaam zal ervan genieten!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!