Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

De uitdagingen van de solo-kok

Het kan soms een uitdaging zijn om enkel voor jezelf te koken. Als je de helft van je ingrediënten niet wil wegwerpen, blijf je vaak met reusachtige porties over. Zo ben je al snel drie dagen na elkaar hetzelfde gerecht aan het eten. Als je toch een portie voor één persoon klaarmaakt, ligt je ijskast meteen vol met overschotten van halve ajuinen en driekwart courgetten.

Bovendien kan je tegenwoordig met een paar vingerbewegingen op je smartphone een heerlijke maaltijd aan de deur geleverd krijgen. Take-out is een leuke optie, maar het is duur, zorgt voor een berg extra afval, extra verplaatsingen en is vaak ook niet super gezond.

Daarom geven we hier graag enkele tips mee om zonder problemen enkel maar voor jezelf te koken. Eerder schreven we al een blogartikel vol tips om minder voedsel te verspillen. Die zijn in deze situatie natuurlijk ook erg toepasbaar, maar toch geven we er nog graag een paar extra mee!

Een eerste tip krijg je er alvast gratis en voor niets bij! Bosto houdt namelijk al langer rekening met kleinere porties. Zo kan je bijvoorbeeld onze snelkookrijst in kleinere porties verkrijgen. Je kan dus al zonder zorgen op je eentje aan die snelkookrijst met lamsgehaktballetjes beginnen. Daarnaast is onze Basmati rijst nu ook verkrijgbaar in 4x75gram porties. Een ideaal formaat om een éénpersoonsgerecht mee klaar te maken.

Tip 1 – Gebruik een boodschappenlijstje

Het hele verhaal begint natuurlijk bij het winkelen. Of beter, voor je naar de winkel stapt. Kijk eerst even naar je voorraad- en ijskast. Zo kan je rekening houden met producten die dicht bij de vervaldatum zijn en dus snel op moeten, of restjes van ingrediënten die je nog over hebt. Als je op basis daarvan je weekmenu en dus ook je boodschappenlijstje samenstelt, zal je minder vaak met verloren voedsel geconfronteerd worden. Verstandig omgaan met de overschotten is de sleutel hier!

Bovendien helpt een goed boodschappenlijstje ook om sneller te winkelen. Je wint er dus tijd mee, maar je zal op die manier ook veel minder snel verleid worden tot impulsaankopen.

Tip 2 – Koop lokaal

Lokaal kopen is niet alleen een duurzame optie, het kan ook handig zijn. Bij een lokale boer kan je vaak groenten en fruit per stuk kopen. Zo kan je enkel meenemen wat je nodig hebt en eindig je bijvoorbeeld niet met kilo’s onnodige witloof in je ijskast omdat je er ééntje nodig had.

Tip 3 – De diepvries is uw vriend

Er is veel voedsel dat gewoon in de diepvries mag als je het niet opkrijgt. Groenten, vis, vlees en zelfs brood kunnen gewoon de vriezer in tot je er ooit weer goesting in krijgt. Ook bereide rijst kan je perfect invriezen. Heb je een te grote portie romige kipcurry met kokos gemaakt? Die kan je dus gewoon bewaren voor een andere dag.

Extra tip: snij een stuk vlees of een homp brood in stukken voor je ze invriest. Voedsel een tweede keer invriezen is zelden een goed idee, dus op deze manier kan je achteraf enkel de portie ontdooien die je dan wil opeten. 

Tip 4 – Kook voor meerdere avonden

Je kan natuurlijk ook bewust te veel koken en daarbij rekenen op je diepvries. Als je dan na een lange werkdag echt de motivatie niet meer kan vinden om de keuken in te duiken, kan je altijd zo’n maaltijd opwarmen.

Bovendien is het een publiek geheim dat een rijstgerecht altijd lekkerder smaakt op de tweede dag. Dan heeft de saus de tijd gekregen om helemaal in de rijst te trekken. Je kan dus op je eentje perfect twee dagen na elkaar van een lekkere én een nog lekkerdere Thaise gele curry genieten.   Als je op een zondag wat tijd over hebt kan je ook aan mealpreppen doen. Met deze mealprep met voorgestoomde basmati heb je zo ook altijd een lekkere en evenwichtige maaltijd klaar staan om in een handomdraai op te eten na een drukke dag.

Tip 5 – Hou het simpel

Als je gerechten maakt met weinig ingrediënten is de kans groter dat porties binnen proportie blijven. Daar hangen ook een paar extra voordelen aan vast. Enerzijds zal je maaltijd iets goedkoper zijn. Anderzijds kan je zo jezelf gemakkelijker motiveren om de keuken in te duiken. Want als je enkel voor jezelf moet koken is de verleiding vaak groot om gewoon iets te bestellen.

Tip 6 – Kruiden kunnen wonderen verrichten

De juiste kruiden zijn het geheime wapen van elke chef-kok. Ze kunnen een gerecht dat even in de ijskast heeft gestaan een extra boost geven. Of ze kunnen een gerecht een volledig andere smaak geven voor je het opnieuw opwarmt. Zo kan je twee dagen na elkaar hetzelfde eten, zonder hetzelfde te proeven. Bovendien blijven kruiden doorgaans erg lang houdbaar!

Tip 7 – Wees creatief met je restjes

Zoals eerder al vermeld draait solo-koken vooral om één ding: het beheren van je restjes en overschotten. Gelukkig kan dat ook net heel fijn zijn!

Een eerste manier om dat aan te pakken is om veelzijdige ingrediënten te gebruiken. Een bloemkool, een bos wortelen, een courgette of een pompoen zijn typische groenten die te groot zijn om in één portie te gebruiken, maar die wel in heel veel verschillende gerechten gebruikt worden. Zo kan je bijvoorbeeld drie dagen na elkaar dezelfde pompoen gebruiken voor een pompoenrisotto, een quinoa-stoofschotel met kipmerguez en pompoen en een Thaise curry van pompoen.

Sommige overschotten kan je ook op een helemaal andere, en vooral lekkere, manier hergebruiken. Een bekend voorbeeld is oudbakken brood. Daar kan je wentelteefjes of broodpudding van maken, of je kan het gebruiken bij de bereiding van gehakt. Vlees kan je de dag nadien vaak als beleg tussen je boterham gebruiken en overrijp fruit smaakt heerlijk in een smoothie. Heb je nog een flinke hoeveelheid rijst over? Maak er dan eens rijstkoekjes van!

Er zijn natuurlijk ook een aantal recepten die zich uitstekend lenen om restjes en overschotten in te verwerken. Soep is de perfecte kandidaat om verschillende groentenoverschotten in een keer op te maken. Gewoon de mixer erin en klaar! Je kan er zelfs rijst aan toevoegen. Een extra voordeel aan soep is dat je die achteraf ook gemakkelijk kan invriezen als je teveel gemaakt hebt. Maar ook op zelfgemaakte pizza’s kan je heel wat restjes kwijt. Wist je trouwens dat je onze Bosto toast ook als minipizza’s kan gebruiken? Een erg handig formaat als je kleinere porties wil klaarmaken. Tenslotte kan je met omeletten of wokgerechten ook een hoop losse ingrediënten opmaken.

Het leuke aan het wegwerken van een teveel aan groenten, fruit of andere ingrediënten is dus vooral dat je er ook erg creatief met kan zijn. En als het dan mislukt, is er toch niemand anders die er ooit achter hoeft te komen. Dat is dan weer een uitstekend voordeel aan koken voor jezelf!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!