Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

7 tips om minder voedsel te verspillen

Ken je dit: rot fruit in de mand en beschimmelde restjes in de koelkast? Dan ben je zeker niet alleen. Elk jaar gaat ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Het goede nieuws is dat jij daar zelf iets kan aan veranderen.

Welk voedsel verspillen consumenten het meest?

Eten dat dagelijks gebruikt wordt (groenten en fruit, brood, aardappelen, pasta en rijst) belandt het vaakst in de vuilnisbak. Het zal wel opgeraken, denken we, dus bereiden we er vaak te veel van.

Bosto - koelkast - ingrediënten

Hoe zelf voedselverspilling tegengaan? 7 tips

 1. Doe de check
  Een tijdje oplijsten wat je weggegooid, helpt. Food prepping ook. Door op voorhand eten te maken voor verschillende dagen, kook je veel doordachter. Stel een weekmenu op en hou rekening met wat je nog in huis hebt en wat dringend op moet. En check altijd je koelkast, diepvriezer en voorraadkast voor je naar de winkel gaat!
 2. Winkel slim
  Ga nooit winkelen als je honger hebt. Neem ook altijd een boodschappenlijstje mee en houd je daaraan.
 3. Organiseer je voedselvoorraad
  Plaats producten in de (koel)kast volgens houdbaarheidsdatum. Zet eten dat snel op moet, in het zicht. Verlies ook het eten dat je op kamertemperatuur bewaart, zoals tomaten, aardappelen, exotisch fruit , … niet uit het oog.
 4. Bereid de juiste porties
  Volg een recept. Dat helpt om niet te veel te maken. Op www.bosto.be vind je genoeg recepten om je hele weekmenu te vullen. En met de handige kookbuiltjes en voorgestoomde rijst van Bosto heb je altijd de juiste hoeveelheid.
 5. Red de restjes
  Neem bereide restjes mee als lunch of vries ze in, maar bewaar ze niet langer dan 3 dagen in de koelkast. Onbereide restjes smaken heerlijk in een eenpansgerecht of in soep. De moeite om elke week een restjesdag te houden.
 6. Lees de houdbaarheidsdatum op de verpakking correct
  THT (Ten minste Houdbaar Tot) betekent dat de kwaliteit tot dan gegarandeerd wordt. Nadien kan je het voedsel nog eten, als je het juist bewaard hebt en de verpakking niet beschadigd werd. Op Bosto-verpakkingen staat altijd THT. Ongekookte rijstproducten kan je dus heel lang gebruiken. Enkel microgolfrijst moet tijdig op, omdat die al gestoomd is.
  TGT (Ten minste te Gebruiken Tot) staat op voedsel dat snel bederft, zoals vers vlees en vis, bereide maaltijden, … Het geeft de uiterste datum aan waarop je het product mag eten. Nadien is het niet meer veilig voor je gezondheid.
 7. Wees niet kieskeurig
  Kies voor ugly vegatables en imperfect fruit. Ook al zien die er minder aantrekkelijk uit, hun smaak en kwaliteit is hetzelfde.

Zero waste: doe jij ook mee?

Voedselverspilling tegengaan, is een kwestie van bewust met eten omspringen. En dat kan iedereen. Jij voelt je er beter bij en spaart geld uit én het milieu wordt gespaard. Weer een voorbeeld van #BetterMe

Gerelateerde producten

Nutri-Score
Bio Brown
Bereidingstijd: 20'

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!