Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je zit aan de keukentafel met pen en papier het weekmenu te verzinnen, maar … de inspiratie is ver zoek. Koken is dan wel fijn, keer op keer originele gerechten verzinnen blijft een heus karwei. Daarom gaan we vandaag op zoek naar inspiratie. Ver weg, dichtbij huis en… waarom zelfs niet in je huis?

Inspiratie ver weg

Gepakt en gezakt voor een culinaire wereldreis? Eerste stop: Turkije. Want daar ligt de origine van pilav, een oeroud gerecht op basis van fluffy gekookte rijst met losse korrel. Ondertussen vind je pilav overal ter wereld, van de Caraïben tot Bali. Deze pilav met kokos en pistaches bereid je in amper 30 minuten en hij is bovendien heerlijk met vis. Waarom geen stukje zeetong uit onze eigenste Noordzee?

Volgende halte is Korea. Daar ontdekken we bibimbap, wat zoveel betekent als ‘gemengde rijst’. En dat is het ook: een gerecht op basis van rijst dat je zelf kan aanvullen met groenten, vlees of vis, zeewier en vaak een pittige saus. In oktober vul je gemakkelijk een bibimbap-kom met groenten van eigen bodem zoals wortel, courgette, spinazie en shiitake. Let erop dat je zeker de kimchi niet vergeet. Deze gefermenteerde kool is voor een Koreaanse maaltijd wat mayonaise is bij frietjes. Een umami-smaakbom die tegelijk een beetje pittig, licht zoet en zout is met een friszure ondertoon.

Onze laatste stop is Californië voor een portie uramaki sushi. Hoewel… California rolls komen eigenlijk helemaal niet uit de Amerikaanse staat. De eerste twee letters — CA — staan gewoon voor crab en avocado. Die twee ingrediënten zijn een echte must. Haal je sushimat uit de kast, kook een portie Bosto sushirijst en volg deze eenvoudige stappen voor de lekkerste sushi rolls.

Inspiratie dicht bij huis

Je hoeft de inspiratie natuurlijk ook niet zo ver te zoeken. Want nu de zomer officieel achter de rug is, doen kleurrijke herfstsalades weer hun intrede, mét verse Belgische groenten. Oktober is een topmaand voor pompoen, wortel, rode biet en zelfs shiitake paddenstoelen vers van eigen bodem. Geef ook vergeten groenten zoals rammenas een kans. Zo herontdek je typische streekgroenten en eet je recht van het veld. Waarom geen fruit in je herfstsalade? Ook daar heb je als Belg ruim de keuze tussen verschillende soorten appelen en peren.

Ook met een risotto kun je eindeloos variëren. De basis blijft uiteraard risottorijst, look en ui, maar dan … schorseneren misschien? Een vergeten groente die we graag even in de spotlight zetten. Ze zijn een rijke bron van kalium, foliumzuur, ijzer en vezels. Maar ze zijn vooral ook lekker, met een smaak die een beetje lijkt op die van asperges en artisjokken. Kortom: het is een perfect ingrediënt voor een originele herfstrisotto. Voeg daar nog hazelnoten aan toe en je hebt een Italiaanse klassieker met lokale producten voor je neus.

In oktober kan ook deze gevulde herfstcourgette niet ontbreken. Het ideale recept wanneer je weinig tijd hebt, maar toch iets vers wilt eten. Dankzij de zakjes Bosto snelkookrijst zit je namelijk zo aan tafel. Ook deze Brown Rice met spinazie en paddenstoelen is een seizoenstopper! Koop dus zeker verse spinazie en wissel gerust af tussen de verschillende types paddenstoelen die de herfst rijk is. Shiitake, cantharel, eekhoorntjesbrood, … keuze te over.

Zin in een dessert? Wij ook! Klassieke rijstpap is sowieso een voltreffer. Vers uit de pan of lekker fris uit de koelkast, het smaakt altijd. Even genoeg van gewone rijstpap, niet getreurd. Wat dacht je van deze rijsttaart met appel en pistache? Als je van een zure toets houdt, gebruik je best Granny Smith appelen. Die zijn stevig en geven lekker veel smaak af. Ook de zoete, romige smaak van pistachenoten gaat goed samen met smeuïge rijst. Afwerken met chocoladeschilfers en klaar!

Eindigen doen we met een fijnzinnig, maar stiekem heel eenvoudig dessert. De textuur van rizogalo, of Griekse rijstpudding zal ongetwijfeld indruk maken wanneer de schoonfamilie op bezoek is. Op smaak gebracht met kaneel, karamel of fruit. Dat kies je helemaal zelf.

Inspiratie in huis

De gekste ideeën voor je weekmenu, die vind je gewoon thuis. Zeker als je het hele gezin betrekt bij de keuze van gerechtjes. Je kan altijd samen naar onze website surfen om spannende recepten en nieuwe ingrediënten te ontdekken. Of je kunt je partner en kinderen mee naar de supermarkt nemen. Laat iedereen door de groenten- en fruitrayon wandelen en iets lekkers uitkiezen. Wedden dat er plots andere producten in je winkelkar liggen waarmee je avontuurlijk kan kokerellen?


Zorg er dan wel voor dat iedereen in huis weet hoe belangrijk een evenwichtig voedingspatroon is. Leg bijvoorbeeld aan de kinderen uit hoe groenten en fruit je weerstand verhogen, waarom vezels belangrijk zijn en wat ijzer met je lichaam doet. Jong geleerd, is oud gedaan.


Hopelijk wordt het opstellen van je volgende weekmenu kinderspel met onze tips. Grijp dus zeker eens naar een vergeten groente, koop lokale seizoenproducten en durf een recept uit een andere uithoek van de wereld te serveren. En vraag zeker ook bij jou thuis waar iedereen die week zin in heeft.

Smakelijk!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!