Wat eet je best bij warm weer en hoe bewaar je het?
Een zonnige zomerdag is een zalig moment om gezellig buiten te tafelen met vrienden en familie. Maar wat eet je? En hoe zorg je ervoor dat zo’n frisse salade, je barbecuevlees of andere zomerse gerechten niet te snel bederven? Want dat kan leiden tot voedselvergiftigingen. Of tot voedselverspilling. Geen nood. Er bestaan genoeg simpele tips om zorgeloos te genieten van een zomerse maaltijd.
Hou het vers!
Plan je menu. Zeker als er veel zomerse gerechten met verse groenten, vlees, vis of gevogelte op het menu staan. Ga liever een keertje extra naar de supermarkt. Zo worden je verse producten sneller opgegeten en kan er minder bederven door de warmte. Wist je trouwens dat je koelkast warmer wordt als die te vol zit?
Hou het proper!
Hygiëne is enorm belangrijk op warme dagen. Bacteriën zijn namelijk in hun sas bij hoge temperaturen. Gebruik daarom altijd propere schotels, snijplanken en messen om gerechten te bereiden. Was ook regelmatig je handen.
Goed om te weten: Op de website van Testaankoop vind je nog een aantal héél handige tips en richtlijnen om slim te winkelen én je voeding veilig te bewaren en bereiden.
Hou het lekker licht!
Natuurlijk heb je in de zomer snel zin in een zalige barbecue. Maar vlees verteren vraagt best veel energie van je lichaam. En daardoor ga je het nog warmer krijgen. Gevogelte en vis zijn licht verteerbaar. Vis bevat bovendien gezonde, onverzadigde vetten.
Probeer daarom zeker ons recept voor een barbecuesalade met wilde rijst en limoen-dilledressing eens. Past perfect bij zo’n stukje zalm of gegrilde kalkoen.
Hou het fris
Tijdens de zomer heb je vaak weinig zin om te koken of om een zware maaltijd te eten. Frisse maaltijdsalades zijn een ideale oplossing: ze zijn vaak snel klaar, je kan er ook eindeloos mee variëren en je mag ook experimenteren naar believen. Zeker met een basis van rijst of granen.
Geef toe: je krijgt toch honger van onze quinoasalade met courgette en tomaatjes of bulgursalade met limoen, erwtjes, munt en geitenkaas?
Goed om te weten: Staan er nog restjes op tafel? Laat alles niet langer dan 2u buiten in de zon staan. Snel afruimen is de boodschap. Restjes gebakken barbecuevlees en vis kan je trouwens ook niet te lang meer bewaren in je koelkast. Je vriest ze beter in. Maar wil je ze uiteindelijk opeten, bak ze dan best nog eens op hoge temperatuur.
Hou het gehydrateerd
Op warme dagen moet je echt zoveel mogelijk water drinken, zelfs al heb je geen dorst. Twee liter is prima. En nee, koffie of alcohol tellen niet mee, ook al zit daar ook water in. Wil je water met een smaakje? Voeg dan bijvoorbeeld wat citroensap of munt toe.
Let wel op dat je herbruikbare waterflessen en drinkbekers regelmatig en zorgvuldig uitwast. Een stilstaand restje water kan ook een broeihaard van bacteriën zijn.
Hou het fruitig (en groentig)
Voldoende water drinken is dus enorm belangrijk. Maar kies ook voor groenten en fruit die veel water bevatten. Da’s nog lekker ook!
Fruit: meloen, watermeloen, ananas, perzik, aardbeien, …
Groente: komkommer, sla, tomaat, selderij, …
Goed om te weten: Ben je niet zo gek op rauwe groenten en fruit? Verwerk ze dan gewoon in een verfrissende smoothie bij het ontbijt. Of een glas gazpacho bij een lichte zomerse lunch of het avondeten.
Hou het pittig
In warmere werelddelen staan er vaak pittige maaltijden op het menu. Die zorgen er namelijk voor dat je bloedcirculatie versnelt, waardoor je gaat zweten. En dat werkt als een interne airco: zweet verdampt, je huid koelt af en je lichaamstemperatuur daalt. Maak bijvoorbeeld eens pikante nasiballetjes als tussendoortje. Of Indiase pittige rijst met yoghurt.
Hou het exotisch
Je hoeft tijdens de zomermaanden niet ver te reizen om exotisch te eten. Je kan allerlei gerechten uit verre landen lekker zelf maken. Droom je van Hawaï? Laat je dan meevoeren met de poké bowl met kip en mango. Wil je liever naar Japan? Probeer dan eens zélf Japanse rijst maki te maken!
Goed om te weten: Je kan nu ook specifieke poké bowl en sushi rijst vinden in ons assortiment.
Hou het vooral ook lekker!
Warmte kan ervoor zorgen dat je weinig trek hebt. Maar toch is het belangrijk om regelmatig te eten. Dat hoeven geen drie standaard maaltijden per dag te zijn. Integendeel. Grote porties vragen namelijk best veel energie van je lichaam om te verteren. Probeer daarom meerdere keren per dag kleine porties te eten.
Dat geeft je meteen ook de mogelijkheid om nog veel meer te experimenten met heerlijke hapjes vol frisse smaken en je favoriete ingrediënten. En daar helpen we je maar wat graag bij.