Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Is rijst gezond? We namen het op de korrel!

Hoort rijst thuis bij gezonde voeding of is rijst ongezond? En wat is gezonde voeding eigenlijk? Door al het tegenstrijdig voedingsadvies weet je het misschien niet meer en is de voedingsdriehoek eerder een gevarendriehoek geworden dan een handig hulpmiddel. Daarom scheppen we in deze blog duidelijkheid over gezonde maaltijden.

Wanneer spreken we van gezond eten?

Gezond eten, betekent gevarieerd en voedzaam eten. Vermijd slechte voedingsstoffen zoals ongezonde vetten, suikers en zout. En kies voor voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen.

Past rijst bij gezonde voeding?

Rijst bevat weinig suiker, vet en zout én zit vol voedzame voedingsstoffen. Daarnaast is rijst makkelijk verteerbaar en glutenvrij. Ideaal voor wie een glutenallergie heeft of graag gezond wil eten.

Wist je trouwens dat Aziaten veel minder last hebben van welvaartziektes (diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht) dan Westerlingen? Zij bereiden bijna al hun maaltijden op basis van rijst.

Voedingswaarde rijst

Rijst is over het algemeen rijk aan eiwitten, vitamine B en verschillende mineralen, zoals kalium en fosfor. Maar de specifieke voedingswaarde is afhankelijk van:

1. de rijstsoort (wit of bruin)

Bruine rijst bijvoorbeeld bevat meer vezels, vitamines en mineralen dan witte rijst. Bruine rijst is immers een volkorenproduct, met een onbewerkte korrel. Bosto heeft verschillende bruine rijstvarianten: Bosto Brown Basmati, Bosto Bio Brown, Bosto Brown, Bosto Brown met Spelt en Quinoa of met Quinoa en Granen. Daarnaast is Bosto Brown ook verkrijgbaar in verschillende microgolfovenvarianten.

2. de bereidingswijze

Ook de bereiding van rijst heeft een invloed op de voedingswaarde. Want door rijst klaar te maken, gaan er voedingsstoffen verloren. Stomen helpt om meer voedingsstoffen te bewaren. Denk maar aan Bosto microgolfrijst, waarbij de voedingsstoffen in de cup blijven zitten tijdens het opwarmen.

Koolhydraten rijst

Je lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen bewegen én om te kunnen denken. Koolhydraten zorgen voor die energie. Je haalt ze bijvoorbeeld uit rijst. Er zijn snelle en trage koolhydraten. Bruine rijst bevat langzame koolhydraten, die trager verteren en je dus langer een verzadigd gevoel geven. Ze helpen je bloedsuikerspiegel in balans houden. Witte rijst verteert sneller, waardoor je lichaam de koolhydraten sneller opneemt en je sneller terug honger krijgt.

Gezonde recepten met rijst

Gezonde maaltijden bestaan niet alleen uit gezonde ingrediënten, maar worden ook gezond bereid. Het spreekt voor zich dat groenten die je in het frietvet gooit, niet zo gezond meer zijn. Beperk dus altijd het gebruik van vet wanneer je kookt.

Recept 1: Gebakken feta en tomaten met Bosto bruine rijst en linzen

bosto- gebakken feta, tomaten linzen brown
Bekijk het recept hier

Recept 2: Take away salade met 90 sec Bosto Brown Basmati

Bosto - take away salad - rijst voor in de microgolf, Brown Basmati, broccoli, kikkererwten, feta, spinazie, pompoenpitten
Bekijk het recept hier

Recept 3: (Volkoren) rijstwafel met ricotta en aardbeien

Bosto - Toast, rijstwafel, aardbei
Bekijk het recept hier

Het antwoord is ja!

Rijst past perfect bij een gezond voedingspatroon. Net als voldoende variatie. Daarom vind je op bosto.be zoveel gezonde en gemakkelijke rijstrecepten. Eet smakelijk én gezond!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!