Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Ovenschotels en eenpansgerechten: veel voordelen en véél smaak

Kook jij graag, maar zoek je naar manieren om het eenvoudiger en sneller te maken? Dan moet je bij ovenschotels en eenpansgerechten zijn: met minimale kooktechnieken verkrijg je een maximale smaaksensatie, zonder aan de nodige voedingsstoffen in te boeten. Bovendien bieden ovenschotels en eenpansgerechten nog meer voordelen die koken makkelijker en leuker maken! We sommen ze graag voor je op.

Ovenschotels en eenpansgerechten: voor iedereen, met variatie

Laat wel meteen duidelijk zijn dat ovenschotels en eenpansgerechten ideaal zijn voor zowel de rasechte kookliefhebber die alles uit de kast haalt als de chefs die het graag simpel en efficiënt houden. Dat is onder meer omdat je er eindeloos mee kan variëren. Denk aan eender welke lasagne, of een ovenschotel met véél groenten, met rijst, aardappelen, kip, gehakt, linzen…

Of je hebt ook eenpansgerechten als chili con/sin carne en rijst, wokgerechten, verschillende soorten risotto’s… Hier alvast wat Bosto-inspiratie voor gemakkelijke, gezonde en overheerlijke eenpansgerechten:

Je voegt er je lievelingsingrediënten aan toe, eventueel de restjes in je koelkast, of je gaat voor een creatieve combinatie van smaken uit verschillende keukens van over de hele wereld. Je kiest zelf hoe je ermee experimenteert en zal proefondervindelijk vaststellen wat wel en niet werkt. Leuk toch!

Het is daarbij ook geschikt voor ieder dieet: of je nu vegetarisch of vegan bent, of je houdt net van vlees, je zoekt misschien iets lactosevrij of koolhydraatarm, …. het kan allemaal omdat je zelf beslist wat je in je ovenschotel of pan kiepert.

Extra redenen om ovenschotels en eenpansgerechten op je weekmenu te zetten

  • Supersnel klaar: Het principe is simpel: je neemt één pan of ovenschotel en je legt er alles op wat je lekker vindt en je lichaam nodig heeft. Dat vormt dan een combinatie van smaken, maar ook van eiwitten, vitaminen, koolhydraten… Dan ga je nog voor een perfecte kruidenmix en/of saus en huppakee, de oven of de pan in. Afhankelijk van de gaartijd, heb je doorgaans binnen het halfuur een hele maaltijd klaar. Supersnel, supergemakkelijk.
  • Gemakkelijk gezond: Heb je thuis enkele ‘viesneuzen’ zitten die niet graag hun groentjes eten? Of zoek je zelf wat meer vitaminen toe te voegen aan je dagelijkse kost? Ook dan is een ovenschotel of eenpansgerecht de ideale katalysator. In je ovenschotel verstop je een heleboel groenten zonder dat de kinderen het doorhebben, of je gooit er gauw nog een extra groente bij voor die extra energiekick. Een ovenschotel hoeft namelijk niet al te zwaar te zijn of overladen met saus of kaas…
  • … al is er soms niets heerlijker dan een krokant laagje kaas op je ovenschotel! Dit is dan ook de ultieme comfortfood voor wanneer je trek hebt in een hartverwarmende maaltijd. Vol smaak en smeuïg vanbinnen, met een knapperige korst erbovenop. Denk aan een gratin-schotel, lasagne of macaroni, een schotel gevuld met je lievelingspuree… Of waarom geen lekkere quiche? Er zijn eindeloze variaties die lichaam en ziel voeden.
  • Een ovenschotel of eenpansgerecht klaarmaken is bovendien een mooi voorbeeld van hoe je efficiënter en duurzamer kan koken. Daar schreven we eerder al een blog over. Doordat je alles in één schotel of pan klaarmaakt, verbruik je ten eerste veel minder energie. Je bespaart er bovendien heel wat tijd mee en je hoeft niet aan het fornuis blijven staan roeren. Om niet te zwijgen van het feit dat je veel minder afwas hebt achteraf!
  • In veel gerechten zorgt het samenkomen van alle ingrediënten in eenzelfde schotel of pan voor een veel betere, intensere smaakontwikkeling. Het zorgt voor een andere smaakbeleving dan wanneer je alles apart klaarmaakt. 
  • Ideaal om mee te nemen: Ben je iemand die anderen graag gelukkig maakt met een portie van je lievelingseten, dan is een ovenschotel het perfecte cadeau om mee te nemen naar een gezellige bijeenkomst. Je hebt veel eten in een keer en je verdeelt het gemakkelijk in verschillende kleine of grote porties.

Gemaakt voor mealprepping en makkelijk in te vriezen

Ovenschotels en eenpansgerechten klaarmaken is niet alleen energiebesparend, het scheelt je ook wat tijd. Heb je een drukke week voor de boeg, dan kan je gemakkelijk op voorhand een of twee ovenschotels klaarmaken. Dan hoef je enkel thuis te komen en je portie op te warmen – omdat de smaken een tijdje hebben kunnen inwerken, zal het nog beter zijn! We schotelen je alvast twee heerlijke opties voor om zelf klaar te maken:

Je kan ovenschotels daarnaast ook gemakkelijk invriezen en bewaren voor nog wat later. Dan maak je het gewoon klaar zoals je zou doen als je het meteen in de oven zet. De ovenschotel kan je afbakken of ongebakken invriezen. Die mag je later nog diepgevroren opwarmen, beginnend met een iets lagere temperatuur om het langzaam te laten ontdooien. Een al gebakken ovenschotel moet je eerst laten ontdooien om daarna op te warmen.

Let er wel op dat je je ovenschotel voldoende laat afkoelen alvorens je het invriest, en omwikkel het met genoeg lagen vershoudfolie. En ten slotte: label het mét datum! Daarna kun je je lievelingsovenschotel tot wel drie maanden lang in de vriezer bewaren.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!