Alles vlot en verzadigd: waarom voldoende vezels een plek verdienen op je bord
Om je dag vol energie te spenderen, heb je genoeg voeding nodig. Góéde voeding, waarvan je liefst ook met elke hap geniet. Dat wil zeggen: de juiste voedingsstoffen, die helpen jouw lichaam te voeden, in balans te houden en te beschermen. In deze blog zoomen we in op het belang van voldoende voedingsvezels in je maaltijden en welke gezondheidsvoordelen ze opleveren.
Waarom zijn vezels zo belangrijk?
Iemand zal het je vast al eens als advies hebben gegeven, wanneer je last hebt van je (verstopte) darmen: eet genoeg vezels, en dat komt helemaal goed! En zo is dat maar zeker. Voedingsvezels verteren niet erg goed in onze dunne darm en komen daardoor grotendeels, onveranderd, in de dikke darm terecht. En dat is goed, want het is daar dat het enorm veel gezondheidsvoordelen oplevert. We sommen ze even op:
- Gezonde darmflora: geen sprake van een gezonde spijsvertering zonder vezels. Wanneer ze in je dikke darm terechtkomen, voed je daarmee de ‘goede’ bacteriën die er leven (het microbioom). Als je dat gelukkig houdt – en het dus van voldoende vezels voorziet – helpen deze gezonde bacteriën jouw spijsvertering verbeteren, de darmwand versterken en ontstekingen verminderen of voorkomen.
- Verminderd risico op kwaaltjes of aandoeningen: vezelrijke maaltijden eten helpt voor een betere bescherming tegen hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes type 2. Als je veel vezels opneemt, heb je bovendien een kleinere kans op darmkanker. Daarnaast helpen vezels ook bij het afvoeren van afvalstoffen en het ondersteunen van een gezonde hormoonbalans.
- Gewichtsbeheersing: vezels staan ook synoniem voor een vol gevoel. Hoe vezelrijker een maaltijd, hoe langduriger verzadigd. Dit is belangrijk om niet te snel aan te komen en je gewicht te controleren, omdat je dan minder snel zal overeten of opnieuw honger hebt. Ook vertragen vezels suikeropname, waardoor je stabiele bloedsuikerlevels behoudt. Het microbioom in je dikke darm kan ten slotte je honger- en verzadigingshormoon gunstig beïnvloeden.
- Een gezonde en soepele stoelgang: je zal zowel van constipatie of verstopping, als van diarree geen last meer hebben – of toch zeker minder – wanneer je vezelrijk eet. Ze nemen namelijk vocht op en vergroten het volume van je ontlasting, wat dus helpt om je stoelgang vlot én regelmatig te doen verlopen.
- Mentale gezondheid: hoewel er nog meer onderzoek nodig is, weerklinkt hier en daar de idee dat vezels ook een positieve impact kunnen hebben op je mentale gezondheid. Het belang van gut health kreeg vooral het laatste jaar meer aandacht. De darmen worden ook wel eens omschreven als een ‘tweede brein’, omdat het autonoom bijvoorbeeld voedsel verteert, dus zonder instructies van de hersenen. Wel zeker is dat de hersenen en darmen verbonden zijn via één lange zenuwbaan, de nervus vagus. Daardoor geven ze rechtstreeks signalen door aan elkaar. Tot slot kan het microbioom, naast je honger- en verzadigingshormoon, ook invloed hebben op het gelukshormoon, en dus serotonine aanmaken.
Welke voeding is vezelrijk?
Vezels zijn koolhydraten die alleen in natuurlijke producten voorkomen. Gelukkig is er een breed scala aan dit soort vezelrijke producten om mee aan de slag te gaan in de keuken. Denk aan groente en fruit, zoals broccoli, wortels, spruitjes, fruitsoorten mét schil zoals appels, bessen, peren, … Ook allerlei noten – chiazaad, lijnzaad, amandelen, walnoten, … – zijn vezelrijk, net als peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen.
Ook volkoren producten zitten bomvol vezels die jou van alle gezondheidsvoordelen kunnen voorzien. Daarom kies je dus best voor volkoren brood of volkoren pasta, havermout, quinoa of zilvervliesrijst.
Daarnaast zijn onze nieuwe producten een heerlijke bron van vezels die goed is voor je spijsvertering en cholesterol: Bosto Haver, Brown Parelcouscous, Brown Orzo en Brown Bulgur.
10x Receptinspiratie
Op zoek naar inspiratie? Zoals steeds heeft Bosto een heleboel recepten die jouw weekmenu instant vult met meer vezels!
- Kabeljauw met gestoomde venkel en bruine rijst
- Bruine rijst met worteltjes en tahinsaus
- Maaltijdsoep met zoete aardappel, paprika, pompoenpitten en rijst
- Butternut met bruine rijst en spelt
- Bruine rijst, spelt en quinoa met zalm, broccoli en champignons
- Courgette gevuld met bruine rijst, feta en olijven
- Ovenschotel met rijst, zoete aardappel en champignons
- Moqueca met vis en scampi’s
- Groentestoofpot met citroengras en haver
- Haver met pistachenoten en in honing gebakken fruit