Zware feestmaaltijden gehad? Tijd voor iets lekkers en lichts
Het eindejaar is achter de rug. Oef. Tijd om even te bekomen van die zware eindejaarsmaaltijden. Misschien wil je even detoxen, een beetje afvallen of smullen van lichtere maaltijden na de feestdagen. Of is “lichter eten” een goed voornemen voor het hele jaar? Wel, deze blog helpt je in alle vier de gevallen. Met tips, tricks en natuurlijk met een handjevol heerlijke en gezonde recepten. Want lichter eten betekent niet dat je je smaakpapillen teleur moet stellen. Als bonusje krijg je nog enkele slimme suggesties om ook nog een beetje te besparen in de supermarkt. Klaar om sterk het nieuwe jaar in te duiken?
Bak ’t niet te bruin
Beter nog: bak ’t gewoon niet. Je kunt misschien al raden dat frituren of bakken in een goeie klomp boter een stevige blok op je maag kan vormen. Wees dus niet te royaal met vetstoffen in de keuken. Of kies voor kookwijzen waarbij je ze amper nodig hebt. Je kent ze wel: stoven, stomen, pocheren en koken zijn stuk voor stuk beter voor een overbelaste buik na die overdaad aan klassieke kroketjes en kerstgebraad.
Let tijdens het koken misschien ook een beetje op met kruiden. Pittig, zoet en zuur maken verteren ook weer wat moeilijker. Wil je toch wat smaakmakers in je gerecht? Gebruik dan liever wat zachtere tuinkruiden zoals: tijm, laurier, peterselie, rozemarijn, basilicum, dragon, dille, nootmuskaat, kruidnagel…
Een toast … op brood en bijgerechten!
Je kunt misschien denken dat brood of koolhydraatrijke bijgerechten te vermijden zijn als je wat lichter wilt eten. Niet dus! Voor één keertje is wit brood zelfs een goeie, zij het wel een weinig voedzame keuze. Speltbrood is ook licht. En lekker met een sneetje mager vlees, zoals kip of rosbief. De absolute winners in het broodcompartiment zijn toastjes, beschuit of knäckebröd. Verwen jezelf bijvoorbeeld eens met een toastje met geitenkaas en rode biet.
Zoals eerder gezegd: gebakken of gefrituurde lekkernijen laat je na de feestdagen misschien liever even links liggen. Wil je toch een warm bijgerecht? Kies dan eerder voor gekookte of gestoomde aardappelen. Of, je raadt ’t al, witte rijst. Liefst die van Bosto natuurlijk. En met een stukje kalkoen, champignons en veenbesjes erbij geef je dat lichte diner toch een feestelijke toets.
Vergeet de groentjes niet
Een slaatje lijkt gezond, maar is niet per se een slimme keuze. Rauwe groenten zijn namelijk moeilijker verteerbaar dan bereide groenten. Dat komt vooral omdat de harde vezels van rauwe groenten het slijmvlies en de darmwand kunnen beschadigen. Gevolg? Een opgezette buik, winderigheid en zelfs buikpijn.
We herhalen het dus nog maar eens: koken, stomen of stoven met zo weinig mogelijk vetstof zijn de beste manieren om licht verteerbare maaltijden te bereiden.
Wat mag er zéker op je bord? Te veel om op te noemen, eigenlijk. Maar we geven toch graag wat suggesties. Ga zeker op zoek naar lekkere receptjes met andijvie, witloof, snijbonen, prinsessenboontjes, wortelen, bloemkool en broccoli, asperges, spinazie, courgette, aubergine, prei, venkel of …
Kortom, meer dan genoeg lekkers om uit te kiezen. Lekkere tips voor januari? Voor deze salade met wortelen en courgette of dit frisse vispannetje met venkel heb je heel weinig potten, pannen of tijd nodig!
Vlees noch vis, of toch vlees én vis?
Zoals je al merkt aan de recepten in deze blog, moet je vlees en vis niet per se links laten liggen. Maar dierlijke producten zijn per definitie wel zwaarder en moeilijker verteerbaar dan fruit of groenten. Een tijdje vegetarisch eten is dus niet verkeerd.
Maar goed, dat is niet voor iedereen weggelegd. In dat geval zijn de lichtste opties kip, kalkoen en witte vis. Geef dit Oosterse visgerecht maar eens een kans.
Ben je écht een onverbeterlijke carnivoor? Let dan goed op dat je mager vlees kiest. Varken, rund, kalf en lam zijn zeker oké, maar laat die zware sauzen eventjes achterwege. Ook al zou ’t vlees nog zoveel beter smaken met een champignon-roomsaus of verse bearnaisesaus.
Melk, kaas en eieren
Een lekker eitje, zachtgekookt of in een roereitje met sla en rijst? Niks mis mee! Ze zijn licht verteerbaar en zitten ook vol eiwitten en onverzadigde vetten. Let wel op met zwaardere eiergerechten zoals quiche of soufflé.
En een kaas- en wijnavond doe je misschien ook beter even niet. Wel licht verteerbaar zijn zachte geitenkaas, plattekaas, magere zachte smeerkazen en sneetjes jonge kaas.
Suiker, zoet, gebak en koekjes
Te veel snoepen is nooit goed. Zeker niet als je even wat rustiger aan wilt doen, want desserts en gebak bevatten vaak veel vet. Maar na de feestdagen heb je waarschijnlijk wel eventjes genoeg gehad van de chocolade, kerststronk, slagroom en andere verwennerijen.
Wil je toch een dessertje? Kies dan voor yoghurt. Het is geen geheim dat het een goeie werking heeft op de darmflora en dus ook op je spijsvertering. Maak ‘m gerust wat zoeter met bruine suiker of een lepeltje confituur. Of snijd er wat fruit bij: aardbei, appel, banaan, kiwi, ananas of mango.
Wat zullen we drinken?
“Drink meer water” is een simpel, maar wijs advies. Het hele jaar door, trouwens. Na het eten? Dan zijn kruidentheeën met gember of venkelzaad bijvoorbeeld lekkere aanraders. Alcohol, koffie en frisdranken zijn jammer genoeg niet zo bevorderlijk als je die spijsvertering van je eventjes wilt ontzien.
De budgetvriendelijke bonus
Wil je niet alleen je maaltijden, maar ook je winkelrekening een beetje lichter maken? Daar bestaan tientallen tips voor.
Hou je bijvoorbeeld strikt aan je boodschappenlijstje, zodat je niets te veel koopt. En ga niet met honger naar de supermarkt. Op die manier vermijd je impulsaankopen. Smul dus nog snel even van een toastje met ricotta en aardbeien voor je naar de winkel gaat. Wandel of fiets er ook naartoe. Dat is goed voor het milieu, voor je lichaam en bespaart je toch een beetje benzine. Driedubbele winst dus!
Natuurlijk worden je maaltijden ook wat budgetvriendelijker als je de seizoenskalender voor groenten raadpleegt. En koop ze eens op de markt: recht van het veld, meestal superlokaal en nog voordeliger dan in de winkel.
Heb je zelf nog tips? Aarzel niet om ze naar ons door te sturen. We zijn benieuwd!