Zo bewaar je rijst het beste: tips voor een georganiseerde voorraadkast
Het najaar is officieel begonnen, we laten de zomerroutine achter ons en kruipen de voorraadkast weer in! Tijd om die weer aan te vullen met heerlijke Bosto-rijstproducten en allerlei andere ingrediënten die je nodig hebt om je weekmenu mee aan te vullen.
Een lijstje maken en je boodschappen doen is niet het enige waarmee je rekening moet houden als het gaat over je voorraadkast. Een weldoordachte organisatie en enkele voorzorgsmaatregelen om alle producten goed te bewaren, is geen verspilde energie. Als je rijst namelijk juist bewaart, kan je de smaak, kwaliteit en voedingswaarde ervan beschermen. Bovendien bescherm je het tegen ‘gevaarlijke’ externe factoren zoals ongedierte of schimmels. Ontdek hier onderaan hoe je dit best doet!
Belang van goed bewaarde rijst en andere producten
- Laat je rijst niet bedorven raken: als je een zakje rijst zomaar ergens open en bloot neerlegt, verhoog je de kansen op bederf aanzienlijk. Als de rijst bijvoorbeeld vocht opneemt, kan dit leiden tot schimmelgroei. Daarnaast staat goed bewaren ook voor minder voedselverspilling, want bedorven rijst gooi je anders gewoon in de vuilbak.
- Maak van je rijst geen snack voor ongedierte: wat gezond is voor ons, is dat ook voor beestjes en diertjes zoals ratten, motten, kevers… Die zijn verlekkerd op rijst en zien hun kans als je die zomaar onverpakt in de voorraadkast tentoonstelt. Deze beestjes kunnen allerlei viezigheden met zich meedragen, dus laat hen niet met hun pootjes aan jouw rijst komen.
- Laat je lekkere rijst lekker blijven: het correct en veilig bewaren van je rijst zorgt ervoor dat die zijn smaak en textuur behoudt. Als het in contact komt met vocht, sterke geuren van andere etenswaren of zelfs gewoon met de lucht, kan dit al nefast zijn voor de heerlijke smaken van je rijstsoorten. Bovendien kan rijst ook oudbakken worden, net als brood. Niet zo smakelijk!
Basisprincipes voor het bewaren van rijst
Niet iedere rijstsoort is dezelfde qua smaak, maar als het gaat om houdbaarheid, delen ze een ongeveer even lange levensduur. Ongekookte droge rijst kan tot wel vijf jaar lang meegaan, indien je het goed bewaart.
- Zoek een koele en droge plek.
- Kies voor een luchtdichte verpakking die perfect sluit. Hoe minder lucht, hoe beter. Kies dus niet een grote 1 liter-container voor 200 gram rijst.
- Zet het ergens donker. Direct zonlicht is een no-go.
- Regelmatige check-ins zijn belangrijk, moest een verpakking niet meer goed sluiten of als ongedierte toch hun weg ernaartoe heeft geknauwd.
Doe je dit, dan kan je erop vertrouwen dat je lievelingsrijst onaangeroerd op je ligt te wachten in de voorraadkast. Om hier zeker van te zijn, kan je altijd op de verpakking nagaan hoelang een specifieke rijstsoort meegaat. Let daarbij zeker op het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). Bij die laatste moet je de rijst meteen weggooien als die datum is verstreken. Een THT-datum nodigt uit om gewoon even te ruiken of de rijst niet muf is of om even te kijken of er geen viezigheid of schimmels op staan. Anders kan je die nog perfect serveren.
Hoe houd ik ongedierte weg uit mijn voorraadkast?
Wat zeker níét thuishoort in je voorraadkast: ongedierte. Heel wat insecten en andere kleine kruipende beestjes weten al dat lekkers te vinden als je jouw eetwaren niet zorgvuldig bewaart in een harde (glazen of hard plastic) container of verpakking.
En het gaat dan niet enkel over fruitvliegjes, maar over allerlei soorten kevers, motten en mijten. De meelmot of vruchtmot (Indische meelmot) plaagt bijvoorbeeld menig voorraadkast. Ze leggen hun eitjes in voedingswaren, waaronder je favoriete rijstmix, en hun larven kunnen dan gemakkelijk door de verpakking heen kruipen. Of toch als je je voorraad in slechts een zacht plastic of papieren/kartonnen verpakking zou bewaren. Doe dat dus niet.
Ook de rijstklander, een type graanklander, heeft het op jouw droge voeding gemunt. Ze beschadigen de rijst en doen er hun behoefte – niet bepaald smakelijk. Ook andere gevleugelde of kruipende dieven met klinkende namen als de broodkever, amandelmot, nootkever, snuitkever, graanmot, kaasmijt en zelfs de gewone huisstofmijt gaan op zoek naar een snack in je voorraadkast als je deze niet goed genoeg beschermt. En dat is nog maar een kleine greep uit het kruipende aanbod.
Hoe pak je die nu het beste aan, behalve kiezen voor harde verpakking of glazen containers? Veel insecten kunnen niet tegen kruiden met een heel sterke geur, zoals lavendel, munt, rozemarijn… Ook de schabben met azijn poetsen helpt om dit ongedierte weg te houden.
Gooi ten slotte alle aangetaste voorraad weg als dit het geval zou zijn en houd je voorraadkast zo proper mogelijk.
Tips voor een georganiseerde voorraadkast
Natuurlijk staat er meer in je voorraadkast dan enkel rijst. Wat zijn de beste buren om je rijst veilig mee te omringen en hoe vul je jouw voorraadkast zorgvuldig aan?
- Zet de juiste ingrediënten samen: we gaven eerder al aan dat je sterk geurende producten, bijvoorbeeld koffie, best niet in de buurt van rijst zet. Zelfs niet als het goed bewaard in een luchtdichte container zit. Probeer rijst daarom te groeperen met andere droge producten, zoals pastasoorten, quinoa, bulgur, of wraps, havermout, enzovoort.
- Helemaal handig is om ofwel te kiezen voor doorzichtige containers of glazen potten, zodat je meteen weet wat je waar kan vinden, of om alles zorgvuldig te labelen.
- Maak het jezelf ten slotte nog gemakkelijker door de producten die je vaak gebruikt op ooghoogte te zetten of ergens waar je er gemakkelijk meteen aankunt, en al de rest op hogere of lagere planken te plaatsen.
Rijstreceptinspiratie voor drukke schoolweken
Nu je voorraadkast helemaal proper, aangevuld en op orde is, kan je goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar beginnen, je dagen gevuld met overheerlijke maaltijden. Omdat die eerste weken behoorlijk druk kunnen zijn, kan een mealprep-plan jouw redding zijn om die hectische periode te overbruggen én tegelijk nog gezond en lekker vers te eten. Tips voor de back to school-periode vind je hier.
- Overheerlijke maaltijden met voorgestoomde basmatirijst
- Gezonde snacks zoals de Bosto toasts en bars
- Lunchopties, zoals deze quinoasalade met avocado en paprika, sushi sandwiches of poké bowls
Vind je het toch wat moeilijk om terug in het ritme te komen en die zomervakantiegewoonten van je af te schudden? Geen nood, we got you. Met deze tips vind je weer een goede routine om je najaar verder te zetten.