Je glazen potten upcyclen? Zo doe je het!
Stel: je hebt net lekker en gezond gegeten. Een evenwichtig rijstgerechtje met de Mediterraneo of Ratatouille saus. Je ruimt de keuken nog snel even op… En plots zie je de sauspotten staan. Wat doe je ermee?
Je kunt ze natuurlijk naar de glascontainer brengen voor recyclage. Dat is zeker een prima én duurzaam idee. Maar een andere optie is: hergebruiken. Want met deze creatieve tips zal je merken dat die glazen potten best goed van pas komen. En niet enkel in de keuken!
De pot op… euh… in.
Je hoeft je houten spatels en pollepels niet per se te bewaren in een lade… Als je ze uitstalt in een chique glazen pot, voeg je een rustiek elementje toe aan je keuken. Maar belangrijker nog: je keukengereedschap is letterlijk binnen handbereik.
Is je kruidenrek aan een update toe? Hold my jar! Maak je eigen etiketten, vul enkele potten met je favoriete kruiden of specerijen en creëer in een mum van tijd een overzichtelijk schabbetje vol kleur en smaak!
Je kan de potten ook altijd gebruiken om losse rijst, granen of pasta in te bewaren. Ze zijn luchtdicht én je ziet ook meteen hoeveel je precies nog hebt. Handig, toch?
Maar ook aan je bureau of in de badkamer kunnen glazen potten van pas komen. Zet bijvoorbeeld alle pennen en potloden bij elkaar in een funky glazen pot. Of gebruik ze om je tandenborstel in te zetten.
Liefde voor leftovers
Restjes weggooien wordt – jammer genoeg – nog veel te vaak gedaan, maar niet bij ons! Glazen potten zijn perfect om dat weekendstoofpotje, soep van gisteren of die extra portie rijst in te bewaren.
En die rode schijn van een restje tomatensaus in je plastic potjes die je maar niet weggewassen krijgt? Dat probleem heb je nooit met glazen potten.
Eco-deco
Versierde glazen potten kunnen perfect dienen als unieke huisdecoraties. Je kan ze een persoonlijke touch geven door ze te schilderen, gebruiken als vaas of vullen met gekleurd zand of stenen. Leef je vooral uit!
Heb je ooit van lichtslingers in een jar gehoord? Je kent ze wel: die kleine, sfeervolle led-lichtjes. Misschien een gezellig ideetje voor de feestdagen binnenkort? Pak een pot, vul ‘m met een lichtslinger en je hebt een artistieke lamp. Wil je een ander kleurtje om de lamp aan te passen aan je stemming of het seizoen? Da’s direct geregeld met een stukje gekleurd papier.
En voor de romantische zielen onder ons: je glazen pot kan ook een sfeervolle kaarshouder zijn. Vul de bodem met steentjes of zand, voeg je kaars toe et voilà!
Eten wat de pot schaft
Het is hip, handig, en het ruikt heerlijk – indoor kruidentuintjes! En ja, je raadt het al, jouw glazen potten zijn hier perfect voor. Kies je favoriete kruiden, vul de pot met potgrond en geef ze wat liefde (en water natuurlijk!). Voor je ’t weet kook je met je eigen verse kruiden.
Iedereen die af en toe van een mocktail nipt in een coole bar, heeft het zeker al opgemerkt. De typische glazen leggen het vaak af tegen oude, glazen potten. Dat kan jij dus ook. Spoel je lege pot goed uit, serveer met een herbruikbaar rietje, ijs en klaar is kees. Voor die ‘hippe bar’-beleving hoef je voortaan niet meer de deur uit.
Glas is ook ideaal om groenten in te leggen. Olijven, zuurkool, augurken, en kimchi zijn bekende voorbeelden. Om je alvast op weg te zetten, leggen we kort uit hoe je rode ui inlegt voor een smaakvol en kleurrijk resultaat.
Eerst en vooral: zorg ervoor dat je glazen pot brandschoon is. Je legt ‘m best zo’n 20 minuten in kokend water. Vervolgens voeg je simpelweg alle ingrediënten toe: twee gesneden rode uien, 150 ml witte azijn (bijv. appel- of ciderazijn), 150 ml water, 2 el suiker, 1 tl zout en smaakmakers naar keuze zoals peperkorrels, venkelzaad of laurier. Maar kruid vooral zoals jij dat wilt. Oefening baart kunst!
Bij Bosto geloven we dat duurzaamheid begint bij onszelf. Zoals met deze eenvoudige ideetjes om glazen potten opnieuw te gebruiken. Dat helpt om je hoeveelheid afval aanzienlijk te verminderen. En da’s een goeie stap naar een duurzamere levensstijl. Dus als je nog eens lege glazen potten hebt, gooi ze dan niet weg! Gebruik onze praktische en duurzame ideeën om ze een nieuw doel te geven. Niets is te zot, inspireer elkaar. En deel jouw ervaringen en ideeën ook zeker met ons.