Ready, serve, freeze: makkelijke recepten met restjes voor later!
Wanneer het leven al eens voelt als een aaneenschakeling van to-dolijstjes, dan komt een lekkere, gebalanceerde maaltijd die al klaar is als geroepen. En dan zeker tijdens de feestdagen, dé drukste periode van het jaar. Mealpreppen is een handige tool die je helpt navigeren door de chaos van het eindejaar, terwijl eventuele overschotten invriezen dé lifehack is om na de drukte weer rustig op te starten. En het is nog duurzaam ook!
Zowel in de categorie voorgerechten, hoofdmaaltijden als dessert kan je de nodige voorbereidingen treffen om zo weinig mogelijk stress in de keuken te hebben tijdens de feestdagen of andere drukke periodes. En niet alleen dat: heb je nog behoorlijk wat eten over na alle feesten? Dan is er veel voedsel dat je nog kan invriezen! Meteen ook de beste manier om voedselverspilling tegen te gaan!
Gerechten om in te vriezen
In theorie kan je zo goed als alle voeding in de vriezer bewaren. Doorgaans zelfs zo’n drie maanden lang – je kan dus pakweg bij de start van het herfstseizoen al aan het kokerellen slaan en helemaal klaar zijn voor de feestdagen! Natuurlijk zijn er enkele uitzonderingen en is bij veel voedingsmiddelen de manier van bewaren van uiterst belang.
Bosto navigeert je graag door de vele heerlijke mogelijkheden met allerhande tips. Alvast een belangrijke: zorg dat je enkele basisproducten altijd in huis hebt, zoals Bosto rijst of andere droge voeding. Dat heeft vele voordelen en kan je heel wat tijd en stress besparen, daar schreven we eerder al over.
Een overzicht van vriesvriendelijke gerechten
Allerlei sauzen
Bijna al je zelfgemaakte sauzen kan je gemakkelijk invriezen, denk aan pastasauzen, zoals een bolognaise of pesto. De vuistregel is: zit er iets van zuivel in je saus, dan bewaar je die best niet in de vriezer (zie verder). Al de rest kan je tot enkele maanden later bewaren. Je zal merken dat bij sommige sauzen bij het opwarmen de textuur wat anders is, maar dan voeg je simpelweg wat bindmiddel toe. Ook extra kruiden zal in veel gevallen noodzakelijk zijn.
Hoe best bewaren? Je lievelingssauzen bewaar je best in een luchtdichte bak of zak, die vul je voor twee derde. De vriezer staat liefst op -18°C. Handige tip: afhankelijk van de saus, kan je het ook in ijsblokvormpjes invriezen. Dat is nadien gemakkelijker om meteen de juiste portie te ontdooien.
Ontdooien doe je zo: Laat alles eerst ontdooien en warm daarna langzaam op in een pannetje op het vuur. Goed doorroeren.
Stoofpotjes, ovenschotels en andere eenpansgerechten
Bij Bosto zijn we grote fan van stoofpotjes en ovenschotels, die tal van voordelen hebben op het vlak van smaakbeleving, duurzaamheid én gemak. Dat kon je hier al lezen. En jawel, ook die kan je op voorhand klaarmaken voor de feestdagen en invriezen voor een best lange tijd. Denk aan gerechten als chili con/sin carne, lasagnes, curry’s, quiches en allerlei stoofpotjes met vlees en vis. Stoofschotels met vis vries je best niet in, voeg er liever later na het ontdooien gewoon je verse vis aan toe.
Hoe best bewaren? Laat je schotel of pot eerst helemaal afkoelen alvorens je het invriest. Een ovenschotel kan je gebakken of ongebakken invriezen – dit heeft enkel een impact op je oventijd wanneer je hem nadien weer ontdooit. Ook hier neem je een luchtdichte verpakking om je porties in te vriezen.
Ontdooien doe je zo: Een ongebakken ovenschotel mag je meteen opwarmen, een gebakken ovenschotel heeft minstens een nachtje nodig in de koelkast om te ontdooien. Ook stoofschotels laat je eerst rustig volledig ontdooien in de koelkast alvorens het op een lage temperatuur langzaam weer op te warmen. Regelmatig roeren is hier weer de boodschap!
Soep
Een topper tijdens de feestdagen én alle andere dagen van het jaar: soep. Gezond, gemakkelijk en overheerlijk. Zowat alle soepen kan je op voorhand klaarmaken en invriezen. De enige varianten die worden afgeraden zijn dikke, romige soepen – denk aan een champignonroomsoep bijvoorbeeld – en soepen waarin bijvoorbeeld pasta, rijst of heel veel aardappelen zijn verwerkt. Dit omdat ze gewoonweg papperig worden en hun smaak verliezen.
Hoe best bewaren? Eerst laten afkoelen, daarna in porties verdelen in een luchtdichte verpakking. Vul die ook niet helemaal nokvol en laat wat ademruimte over.
Ontdooien doe je zo: Laten ontdooien in de koelkast of eventueel met de hele pot in warm water zetten om het proces te versnellen. Altijd goed roeren als je het in een potje opwarmt nadien.
Rijstgerechten
Yes, ook rijstgerechten kan je invriezen! Nóg een extra reden om door onze Bosto inspiratiepagina te snuisteren. Vooral de fried rice-gerechten zijn hiervoor geschikt, denk aan een nasi of pad thai. Dit is omdat er niet bijzonder veel vocht in dit soort gerechten zit, dus hun smaak en textuur blijven mooi behouden.
Hoe best bewaren? Laten afkoelen, in een luchtdicht zakje of bakje bij -18°C.
Ontdooien doe je zo: Haal je rijst tijdig uit de vriezer, in de koelkast en je hebt een werkdag later je portie gereed om op te warmen. Dat kan in een pan, in de magnetron of je kan het (opnieuw) stomen.
Hapjes
Geen feest zonder hapjes! En dan doen vooral de bladerdeeghapjes en snacks of voorgerechten als kaas- en garnaalkroketten het bijzonder goed. Die maak je allemaal gemakkelijk zelf als je dat wilt, en kan je ze ook nog eens invriezen!
Hoe best bewaren? Kroketjes gaan ook zo’n drie maanden mee in de vriezer. Je hoeft ze gewoon op een schaal te leggen met voldoende ruimte tussen de individuele kroketten en laat ze zo bevriezen. Later kan je ze in een bewaardoos of zakje doen. Bladerdeeghapjes maak je best helemaal klaar en bewaar je dan in een luchtdichte verpakking.
Ontdooien doe je zo: Kroketten hoef je niet te ontdooien en mogen zo de frituurpan in. Bladerdeeghapjes warm je ook zo weer op.
Desserten
Last maar zeker not least: klassieke desserten als tiramisu, chocolademousse en natuurlijk kerststronken/ijstaarten, koekjes of zelfs gewoon koekjesdeeg doen het ook goed in de vriezer. Ook taarten, cakes en cupcakes mogen daarbij, al vermijd je ook best hier de romige varianten – bijvoorbeeld taarten met slagroom.
Hoe best bewaren? Ook hier in een luchtdichte verpakking en een extra folie rondom de cakes zijn aan te raden.
Ontdooien doe je zo: Gewoon even wat tijd geven en je kan er meteen van genieten – behalve de ijsstronken, natuurlijk, die zijn tijdgevoelig.
Deze gerechten vries je beter niet in
Niet alle lekkere gerechten die je in de vriezer schuift, komen er met evenveel smaak of met dezelfde textuur weer uit. Daarom kan je bepaalde voedingsmiddelen of maaltijden beter niet op voorhand klaarmaken, maar gewoon enkele dagen in de koelkast bewaren voor het feest.
Vermijd het invriezen van zachte kazen zoals geitenkazen of roomkaas, mozzarella… Het vriesproces verpest namelijk hun zachte textuur. Frituurhapjes die je invriest verliezen dan weer hun krokant jasje als je ze probeert te bevriezen en ontdooien.
Rauwe bladgroenten zoals spinazie houd je ook best weg uit het ijskoude klimaat in de vriezer, tenzij je ze eerst blancheert en na het ontdooien in een warme maaltijd gebruikt. Dat geldt ook voor rauwe en gekookte eieren – die kunnen ontploffen in de vriezer! – en ook sauzen waar bloem of maïszetmeel mee gemoeid is vries je best niet in, want daar zal je na het ontdooien weinig genot aan hebben.
Nog enkele om te vermijden: ongekookte aardappelen, groenten en fruit die veel vocht bevatten – denk aan komkommer, tomaat, watermeloen, sinaasappel, … Van al die voorbeelden zou na het ontdooien maar een papje overblijven en héél weinig smaak. Ten slotte: opgeklopte room of slagroom bewaart ook helemaal niet goed in de vriezer, dus vermijden maar!
Receptinspiratie
Maaltijdsoep van zoete aardappel, paprika en pompoenpitten met rijst: Vries de soep in en voeg je lievelingsrijst er later aan toe – dat gaat extra snel met onze Bosto voorgestoomde rijst!