Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Voedselverspilling VS hongersnood

De keuken is de plaats bij uitstek waar we het meeste afval produceren. We schreven eerder al over hoe je kan proberen die afvalberg te reduceren. Jammer genoeg bestaat dat afval voor een heel groot deel ook uit eten dat wordt weggegooid.

Ongeveer een derde van al het voedsel dat we vandaag produceren belandt in de vuilbak. Met dat voedsel zouden we zo’n 2 miljard mensen kunnen voeden. Dat terwijl er momenteel zo’n 800 miljoen mensen in hongersnood leven. Als we verstandiger met ons eten zouden omgaan, kunnen we al die mensen dus gemakkelijk van een dubbele portie voorzien en nog eten overhouden!

Daarnaast is al het eten dat wordt weggegooid kostelijk voor jouw portemonnee, maar vooral ook voor de planeet. Denk maar aan al het water, CO2, de energie en het land dat in de productie en het transport werden geïnvesteerd.

Gelukkig kan je met deze tips gemakkelijk je steentje bijdragen!

Voedselverspilling vermijden

De beste manier om te voorkomen dat je eten weer moet weggooien, is door slim om te gaan met wat je in huis haalt. Check even je voorraadkast vooraleer je naar de supermarkt gaat. Zo kan je rekening houden met het voedsel dat snel vervalt, wanneer je beslist wat je gaat eten, en vermijd je dat je de dingen dubbel koopt. Stel dan ook een boodschappenlijstje op. Die werken bovendien uitstekend om aan de vele verleidingen in de supermarkt te weerstaan!

Als je terug thuis komt, is het belangrijk de dingen op een juiste manier te bewaren. 4°C wordt doorgaans als de perfecte temperatuur voor een ijskast beschouwd. Aardappelen bewaar je best op een donkere plek, net zoals appels die bovendien in de ijskast mogen. Wees je er van bewust dat niet alles in de ijskast moet! Tomaten, aubergines, paprika’s en basilicum hoeven daar bijvoorbeeld helemaal niet bewaard te worden.

Zorg er bij het uitladen ook altijd voor dat je nieuwe inkopen achteraan op het schap zet. Zo verlies je de dingen die binnenkort vervallen niet uit het oog!

Mocht het toch gebeuren dat een aantal producten hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden, houdt dan rekening met het verschil tussen TGT (te gebruiken tot) en THT (tenminste houdbaar tot). Bij die laatste categorie gaat het om de datum van minimale houdbaarheid. Dat wil zeggen dat je het nog perfect een week na datum kan opeten zonder risico voor je gezondheid. Als je ze correct bewaard hebt, natuurlijk. Vertrouw daarbij gerust op je ogen en neus!

Restjes Hergebruiken

Veel voedsel dat uiteindelijk in de vuilbak belandt, hoeft daar helemaal niet te eindigen. Of het nu over etensrestjes gaat die je wou bewaren voor later, voedsel dat niet meer vers lijkt of groenteafval dat eigenlijk helemaal geen afval is… Je kan het bijna altijd hergebruiken!

Vervallen producten redden
Brood behoort jammer genoeg tot een van de meest verspilde etenswaren. Krijg je het niet meer op? Vries het dan in om het later als toast te gebruiken. Daarnaast bestaan er ook veel lekkere gerechten die je met oudbakken brood kan maken. Denk maar aan wentelteefjes, broodpudding of gewoon de croutons in een frisse salade. Probeer het eens bij deze barbecuesalade met wilde rijst en limoen- en dilledressing!

Heb je nog veel melk over? Gebruik het in een smoothie, maak er bechamelsaus van of gebruik het in een rijstpap! Zelfs wanneer de melk al vervallen is, kan je hem nog steeds gebruiken om paneer of andere kazen mee te maken!

Kaas blijft sowieso heel lang goed. Zit er toch schimmel op? Schraap het ervan af, of snijdt het stukje eruit, en de rest van de kaas is nog perfect eetbaar. De meeste kazen kan je trouwens ook probleemloos invriezen.

Heb je plots veel producten die dreigen te vervallen? Nodig dan wat vrienden uit en organiseer een eetfestijn waarbij je alle restjes opmaakt!

Kookafval hergebruiken

De meeste dingen die je na het koken meteen bij het Groente-, Fruit- en Tuinafval kiepert, kunnen nog hergebruikt worden! In een Bouillon bijvoorbeeld. Met aardappelschillen, wortelschillen of de stronken van een broccoli trek je een lekkere groentebouillon. Maak een kippen- of runderbouillon van botten, vel en vet. Hergebruik de graten van een vis en garnalenschelpen voor een visbouillon.

Vorige maand schreven we een artikel over de vele voordelen van rijstwater. Ook het kookwater van bijvoorbeeld aardappelen kan je perfect hergebruiken om je planten eens extra voedzaam te wateren. Wacht dan wel lang genoeg tot het water volledig is afgekoeld!

Het bladgroen van veel groenten belandt doorgaans ook snel in de vuilbak. Terwijl dat in de meeste gevallen perfect veilig en zelfs gezond is om op te eten. Het groen van bijvoorbeeld wortels, koolrabi, bieten of radijsjes kan je perfect gebruiken om een lekkere pesto van te maken. Dat doe je simpelweg door er wat noten, olijfolie, zout en peper en Parmezaanse kaas aan toe te voegen! Je kan het bladgroen ook gebruiken om meer smaak aan je smoothie te geven of als garnituur, zoals peterselie, bij een gerechtje.

Het is daarbij wel belangrijk te vermelden dat niet al het bladgroen eetbaar is. Zo is het groen van een rabarber bijvoorbeeld niet eetbaar. Ga het dus altijd even na!

Wist je dat je zelf chips kan maken van de meeste groente en fruitschillen? Vaak bevatten die schillen zelfs meer vitaminen dan de vrucht. Zorg er eerst voor dat ze proper zijn door ze goed te wassen. Besprenkel ze met olie en daarna met flink wat kruiden naar keuze. Steek ze een kwartiertje in de oven op 200°C en voilà: een snack voor tijdens de film vanavond! 

Als je bij het koken een eindstuk van een groente snijdt, leg het dan in een potje met water. Daar kan het opnieuw groeien. Na een weekje kan je hem terug in de aarde steken. Ook de zaden van bijvoorbeeld een paprika kan je gemakkelijk gebruiken om zelf je groenten te kweken!

Die zaadjes kan je trouwens ook bijhouden en naar een project zoals Seeds for Food sturen. Zij zorgen ervoor dat die zaden terechtkomen in gebieden met hongersnood.

Toch nog groente- en fruitafval over? Ga eens langs bij een boer in de buurt. Zij kunnen het vaak gebruiken als voedsel voor hun dieren!

Alle beetjes helpen

Laat je vooral niet intimideren als al deze tips heel erg vermoeiend klinken. Voedselverspilling is een gigantisch probleem. Een dat je niet op je eentje op kan lossen. Met een paar mensen die volledig zero waste leven, bereiken we weinig. Wat we nodig hebben zijn heel véél mensen die allemaal hun steentje bijdragen!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!