Orzo: de veelzijdige pasta die elk gerecht verrijkt
Een goede quizvraag over orzo: is het nu een pasta- of een rijstsoort? Het juiste antwoord is… pasta! Maar wel eentje met een rijstachtige look and feel, met ook een milde smaak en eindeloze bereidingsmogelijkheden. Van risotto tot in je soep, orzo maakt vele gerechten vele malen lekkerder.
Wat je moet weten over orzo
Afhankelijk van waar op de wereld je graag een gerecht met orzo wilt, vind je het terug onder verschillende namen. In Italië noemt men het riso of risoni – vertaling: grote rijst –, in Griekenland is het kritharaki. In ons land vind je orzo heel vaak terug onder de noemer Griekse pasta.
Orzo is een gedroogde pastasoort maar lijkt qua vorm op een rijstkorrel. Vroeger werd het gemaakt van gerst – orzo is ook Italiaans voor gerst – maar nu wordt het vooral gemaakt van tarwebloem, en dan vooral durumtarwe. Deze tarwesoort is harder, rijk aan eiwitten en bevat veel gluten. Orzo heeft daardoor een stevige textuur en voorziet in een goede bite. Deze minipasta heeft een licht nootachtige smaak en is geschikt voor verschillende bereidingen, van hoofd- en bijgerechten tot extra smaakmaker in soepen en salades.
De oorsprong van orzo
We noemden Italië en Griekenland al, en dat is natuurlijk omdat orzo al eeuwenlang deel uitmaakt van hun traditionele keukens. Ook in de Turkse en Arabische keuken is het een veelgebruikt ingrediënt. Ondertussen heeft het zich van het Middellandse Zeegebied verspreid tot onze contreien en vind je orzo gemakkelijk terug in zowat al onze supermarkten. Waaronder onze Bosto orzo!
Zo maak je orzo klaar
Tijd om smaak bij woord te voegen! Orzo klaarmaken is zeker niet moeilijk. Net als een ‘gewone pasta’ kan je het gewoon in een pot kokend en gezouten water klaarmaken, en doorgaans tien minuten later heb je jouw portie klaar.
Die kun je dan gebruiken in een salade bijvoorbeeld, zoals deze met geitenkaas, zoete aardappel en pancetta. Of voor een extra mediterrane én veggie touch maak je deze orzo salade met halloumi en pesto klaar. Echt gemakkelijk, toch?
Orzo wordt daarnaast ook vaak gebruikt als alternatief voor risottorijst. Je kan hem dan iets langer laten doorkoken, in een bouillon. Zo krijg je een romige textuur en een nog rijkere smaak. Dit wordt ook wel eens ‘orzotto’ genoemd. Een perfecte comfortmaaltijd die iedereen kan bekoren, zoals deze romige tomatenorzo met gegrilde kip.
Ten slotte kan je orzo ook toevoegen in soepen of stoofschotels. Je voegt hem gewoon toe aan je gerecht, liefst zo’n tien tot vijftien minuten voor het einde van de kooktijd, zodat de pasta niet te zacht wordt. Zou bijvoorbeeld heerlijk passen in deze maaltijdsoep van zoete aardappel, paprika en pompoenpitten – je ruilt de Bosto zilvervliesrijst gewoon om voor onze Bosto orzo. Of in deze Italiaanse soep met spelt en spinazie – heerlijk én traditioneel!
Liever eens proberen in een stoofschotel? Vervang de quinoa door orzo in deze stoofschotel met kipmerguez en pompoen.
Orzo is duidelijk een veelzijdige pasta met een unieke smaak en leent zich voor allerlei soorten gerechten. Niet voor niets stijgt het alleen maar in populariteit, het is dan ook het perfecte ingrediënt om altijd in huis te hebben om jezelf, je gezin en/of je gasten te verwennen. Haal nu je voorraad Bosto orzo in huis en verrijk je kookrepertoire!