Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Zet jij je schrap voor een zomer gevuld met avonturen, nieuwe plekken om te ontdekken of evenementen die je niet wilt missen? Wel, dan vul je ook best je rugzak, reiskoffer en/of koeltas met voldoende voeding!

Of je nu een autovakantie met de kinderen plant of met je vrienden de grootste festivals zoekt af te schuimen, mealpreppen is een ideale manier om gemakkelijk voldoende energie binnen te krijgen, om op je bestemming te geraken, of een hele dag te dansen.

Met mealprepping heb je niet alleen een overzicht van wat je eet, je kunt het ook gemakkelijk gezond houden voor iedereen. Maak op voorhand enkele maaltijden klaar en vul aan met snacks die dagenlang meegaan. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een koeltas, een gewone (rug)zak en onderstaande praktische tips!

Voor je vertrekt: mealprep tips en makkelijke maaltijden

We snappen het, je moet al aan heel veel denken voor je thuis vertrekt op je zomers avontuur. Maar voor wie met een budget zit en het graag gezond en evenwichtig houdt, is mealpreppen de ideale manier om dat te doen. Geen urenlange zoektocht naar eten en je kunt bovendien je lievelingsgerechten verorberen wanneer je wilt – snel én smaakvol! Deze mealpreps doen het goed voor onderweg:

Broodjes en wraps: Of je nu kiest voor de bescheiden boterham, sandwiches of (volkoren) wraps, het blijft een gemakkelijke maaltijd die je naar eigen smaak kunt klaarmaken. Beleggen doe je met je favoriete ingrediënten, en maak desnoods alles wat in je koelkast ligt nog op. Wraps snij je in stukjes, om er gemakkelijk van te kunnen eten. Natuurlijk kies je best voor beleg dat niet al te snel bedorven geraakt.

Extra tips:

  • Kies je voor een belegd broodje, dan kunnen knapperige groentjes zoals komkommer of ijsbergsla zorgen voor een extra frisse en crunchy touch.
  • Dag 3 op de festivalweide? De kans is groot dat je brood niet meer zo vers is. Kies daarom bijvoorbeeld voor sandwiches die lang goed blijven in een zak of voor beschuiten en rijstwafels, zoals onze Bosto Rice Toasts. Ze vormen de ideale bodem voor een ontbijtje met choco of andere soorten noten/smeerpasta’s.

Ontbijtgranen en -koeken: Droge voeding is in het algemeen de way to go wanneer je ver weg bent van huis. Ze blijven dagenlang goed en bevatten vaak voldoende vezels om je lang genoeg verzadigd te houden.

Soep en quiches: Goed, soep is niet superhandig wanneer je met de auto onderweg bent. Maar het is wel de perfecte lichte, voedzame maaltijd voor wanneer je even de benen strekt en samen rustig kunt lunchen. In de juiste container of thermos houd je het bovendien goed warm of je maakt gewoon een ijskoude gazpacho. Heb je op de (festival)camping een gasbrander bij, warm je het weer gemakkelijk op. Ontdek hier enkele van onze soeprecepten. Een quiche is ten slotte ook een goede manier om voldoende groenten en een volwaardige maaltijd binnen te krijgen. En het is makkelijk om te eten.  

Salades: Niets zegt ‘gebalanceerde maaltijd’ zoals een (rijst)salade waarmee je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt om je dag vol energie mee door te komen. Ze zijn makkelijk in grote hoeveelheden klaar te maken, om vervolgens te verdelen in verschillende grote en kleinere porties. Bovendien smaken ze op elk moment van de dag. Het samenstellen ervan doe je naar hartenlust. Laat je alvast inspireren door onze lauwwarme salade met basmati en noten; bokaalsalade met feta, courgettini en parelcouscous; quinoa-wortelsalade met paprika en feta; rijstsalade met komkommer of een gemakkelijke mealprep met basmati-microgolfcups.

Aanvullend aanbod: snacks

Ben je wel echt on the road of op eenfestivalals er geen snacks zijn? Het antwoord is ‘neen’. Zoete of zoute hapjes zijn onontbeerlijk wanneer je nieuwe zomerherinneringen maakt met vrienden of familie. Wat dacht je van volgende snackideeën:

Fruit en groenten: Vermijd fruit dat gemakkelijk geplet kan worden en vlekken maakt – we kijken naar jou, rood fruit – maar ga voor ‘hardere’ fruitsoorten, zoals appels, bananen of mandarijnen. Natuurlijk kun je ook op voorhand fruit snijden en in een bakje meenemen, of je kiest voor de gedroogde varianten, zoals rozijnen of gedroogde ananas- of mangoschijven, cranberries… Qua groenten is rauwkost top. Snij thuis alvast je lievelingsgroenten in stukjes en neem ze zo mee of tegenwoordig vind je ze ook in gemakkelijk mee te nemen cups en andere handige verpakkingen. Komkommers, radijzen, tomaatjes, wortelen, selderstengels… zijn prima opties.

Nootjes en chips: Je hebt ondertussen zoveel verschillende soorten nootjes om uit te kiezen. De meest gezonde optie zijn ongezouten noten. Ze geven je snel een vol gevoel en ze zijn erg handig om mee te nemen. Qua chips overweeg je best groentechips: die zijn doorgaans iets gezonder én ze kruimelen minder. Of ga voor onze Bosto Chips Pizza of Paprika!

Snoep, koeken en cakes: Opteer voor droge koeken en probeer snoepgoed in kleine porties mee te nemen. Bak je graag? Dan kun je ook hier mealpreppen en zelf bijvoorbeeld een bananenbrood maken, haverkoeken of andere baksels waar je van houdt.

En ook nog dit…

  • Afhankelijk van wanneer je vertrekt, probeer eerst een deftig ontbijt achter de kiezen te hebben zodat je niet meteen honger hebt en snel naar iets minder gezond grijpt. 
  • Let op gevoeligheden en intoleranties: neem geen maaltijden of producten mee die veel lactose of (olijf)olie bevatten als je weet dat jij of je reisgezelschap daar gevoelig voor is. Lichte, snel te verteren maaltijden zijn een goed idee.
  • Denk aan bestek en (vochtige) doekjes om alles proper te doen verlopen. Ook een afvalzak voor restjes en lege verpakkingen is onmisbaar.
  • Ga op zoek naar koeltassen die voor jouw vakantie of uitstap geschikt zijn: kijk naar de maximum inhoud en koeltijd. Je kiest namelijk best niet een te kleine koeltas die na dag één niet langer fris is wanneer je een festivalweekend van drie dagen doet.
  • Hetzelfde voor thermossen, bewaarbakjes of containers: brooddozen, afhaalbakjes en roestvrije, stalen varianten zijn ideaal om eten in te vervoeren. Ook hersluitbare (diepvries)zakjes kunnen erg handig zijn.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!