Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

De warmste winterbarbecue organiseer je zo

Het barbecueseizoen lijkt nog zo ver weg. Maar is het dat ook? Je kan namelijk ook in de winter een barbecue organiseren. Oké, het is iets anders dan die zomerse grillsessies, maar zeker niet minder gezellig of minder lekker, vooral met de tips en recepten die je in deze blog kan lezen.

KIES JE ‘CUE
Veel barbecues zijn gemaakt van dun en licht metaal. Makkelijk om te verhuizen, maar moeilijk om op de gewenste temperatuur te krijgen voor een winterse grill. Dat probleem heb je minder snel als je bakt op een ketelbarbecue met dubbele wanden, of op een keramische barbecue. Die toestellen lijden minder snel onder koudere temperaturen. Maar zelfs met zo’n toestel is de gouden regel…

GEDULD! GEDULD!
De winterse temperaturen zorgen ervoor dat je gerechten veel meer tijd nodig hebben. Soms is de gaartijd zelfs tot drie keer langer. Kortom, geduld is een deugd. Voor jou als barbecueër, maar ook voor je eetgasten.

Tip 1: de vlam erin
Steek het vuur tijdig aan zodat je gasten niet te lang moeten wachten op al het lekkers dat je op de rooster wilt leggen.

Tip 2: uit de wind
Beperk de invloed van de koude al een beetje door je barbecuetoestel op een beschutte plek te zetten, uit de wind dus. Het spreekt voor zich dat je houten schuttingen en plastic regenpijpen best vermijdt.

Tip 3: aperitieftijd
Warme hapjes maken je gasten alvast warm voor wat er nog komt. Als je barbecue tegen aperitieftijd al genoeg opgewarmd is, kan je er bijvoorbeeld deze minipizza’s op klaarmaken en meteen serveren.

Maar hoe weet je of je vuur klaar is om te bakken?

STEEK JE HAND (NIET) IN HET VUUR
Als je wilt weten of je barbecue klaar is om te grillen, doe je gewoon hetzelfde als in de zomer. Plaats je handen zo’n tien centimeter boven de kolen. Hou je het langer dan twee seconden vol? Dan is je bbq niet heet genoeg. Is ‘m heet genoeg? Dan mag je stilaan beginnen bakken.

Tip 1: hou je klep dicht
Niet letterlijk natuurlijk, dat zou de gezelligheid van de avond een beetje tenietdoen. Maar als je het barbecuedeksel dichthoudt, blijft de warmte eronder en gaan je vlees, vis of groenten sneller gaar worden. Ga dus zeker niet elke minuut kijken of “het eten al klaar is”.

Tip 2: hou ‘t dun
Leg zeker geen al te dikke stukken vlees op de grill om te beginnen. Mager spek, hamburgers of dit receptje met dunne kalkoenlapjes zijn een prima keuze en relatief snel klaar. Kortom…

GOOI HET OP DE GRILL
Je doet natuurlijk niet graag zoveel moeite voor een paar kippenboutjes of een worstje. Een winterbarbecue wordt pas echt speciaal als je zoveel mogelijk eten op de grill bereidt. En gelukkig kan dat ook. Met onderstaande recepten maak je in één grillsessie een hele maaltijd klaar.

Tip 1: groentjes
Gooi lekker wat zeebaars en groentjes samen op de grill voor een licht, smakelijk feestmaal.

Tip 2: sausje erbij
Terwijl je kip rustig ligt te bakken, kan je deze heerlijke broccolicurry voorbereiden. En nadien nog lekker warm maken op je barbecue.

Tip 3: rijst op de rooster?
Jawel. Met het juiste materiaal kan je ook op de grill rijst klaarmaken. Of risotto! Daarvoor heb je dan wel een skillet of gietijzeren kookpan nodig. Voor de juiste instructies en materiaal verwijzen we je graag naar een waanzinnig recept van deze barbecue-experts. Maar ook op onze site vind je tal van risottorecepten. Zoals deze winterse variant, waarbij je de worst op de grill kan bakken. 

En nu maar hopen dat ‘t droog blijft. Anders bedenk je beter…

EEN PLAN B
Met het wisselvallige weer in onze contreien weet je nooit of je winterbarbecue kan doorgaan. Hagel, regen of wind kan altijd roet in het eten gooien.

Tip 1: binnen grillen
Nee, je toestel in je woonkamer zetten is geen goed idee. En het is gevaarlijk ook. Maar met een goeie grillpan kom je al aardig in de buurt van een goeie barbecue en kan je je eetgasten bijvoorbeeld verrassen met een tropische ananas met gamba’s en gepofte rijst.

Tip 2: blijf warm
Wil je écht buiten eten? Hou jezelf en je gasten dan warm tijdens het tafelen. Dat kan bijvoorbeeld met een vuurkorf, genoeg dekentjes of een terrasverwarmer. Ook voor wanneer het regent, kan een tent of luifel ervoor zorgen dat jouw barbecuevuur niet vroegtijdig wordt gedoofd en dat je lustig kan blijven grillen.

DOE HET DUURZAAM
Barbecueën is niet meteen de meest duurzame manier om eten klaar te maken. Maar je kan toch proberen om je impact op het milieu en je portemonnee te beperken. In deze blog vind je al enkele tips. Maar we hebben er natuurlijk nog meer…

Tip 1: smakelijk seizoensgebonden
Zoals wel vaker in deze blog raden we aan om seizoensgroenten te kiezen. Een mooi overzicht vind je in deze seizoenskalender. Veel wintergroenten kan je dus ook op de barbecue klaarmaken. Ze worden bovendien vaker in de buurt gekweekt, zijn doorgaans goedkoper en hebben meer smaak.

Tip 2: let op de labels
Kies je voor vis? Ga dan op zoek naar de keurmerken MSC of ASC voor verantwoord gekweekte of duurzaam gevangen vis.

Tip 3: ga voor gas
Barbecuetoestellen op gas en elektriciteit maken minder rook dan kolen en briketten. Al is het natuurlijk voor veel barbecuefanaten niet de favoriete grillmethode.

EINDIG IN STIJL
Je vindt op onze website een lekker receptje voor rijstpap met gebakken banaan. Wel, die banaan kan je ook bakken op de barbecue. Hier vind je hoe je dat gemakkelijk doet. Met chocolade en een scheutje rum. En als klapper op de vuurpijl kan je ook de rijstpap nog eventjes opwarmen.

Een kopje warme chocolademelk erbij, of glühwein voor de liefhebbers, en je zit helemaal gebeiteld voor een hartverwarmende afsluiter van een zalige winterbarbecue.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!