Visballetjes in tomatensaus met bulgur

Ingrediënten
- 300 g Bosto Bulgur of Brown Bulgur (builtjes)
- 600 g kabeljauwfilets (of andere witte vis)
- 2 eieren
- 1 grote ui
- 3 tot 4 teentjes knoflook
- ½ bosje platte peterselie
- ½ bosje koriander
- 3 sneetjes oudbakken wit brood (zonder korst, ± 60 g)
- 3 el olijfolie
- 1 el gemalen komijn
- 2 blikken tomatenblokjes van 400 g
- 2 uien
- 2 rode pepertjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes munt
- 25 cl witte wijn
- 3 tl gemalen komijn
- 1 tl zoete paprikapoeder
- 2 tl korianderpoeder
- 4 el fijne suiker
- 5 el olijfolie
- Zout en peper
Bereiding
- Fruit de gesnipperde uien en kruiden 5 minuten in een grote koekenpan met olijfolie. Voeg de rode paprika toe, roer 1 minuut en giet de witte wijn erbij. Laat 3 minuten zachtjes koken.
- Voeg de tomatenblokjes, de geperste teentjes knoflook, de suiker, de peper en het zout toe. Laat 15 minuten zachtjes koken. Proef het gerust
- Verkruimel het brood met een elektrische hakmolen en hak de vis fijn. Meng het paneermeel en de vis met de eieren, de fijngehakte ui, de geperste teentjes knoflook, de fijngehakte koriander en peterselie, de komijn en het zout.
- Vorm met natte handen middelgrote, platte balletjes. Waarom nat? Zodat het mengsel minder aan je handen blijft plakken!
- Bak de gehaktballen in een grote koekenpan met olijfolie aan alle kanten bruin.
- Leg ze voorzichtig in de saus. Voeg nog 2 dl heet water toe, dek af en laat 10 minuten sudderen.
- Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer als bijgerecht bij de gehaktballetjes en garneer met munt.
Tips:
- Als het vismengsel te zacht is, voeg dan wat paneermeel toe of laat de balletjes 30 minuten in de koelkast opstijven voordat je ze bakt.
- Als je nog gekookte groenten of spinazieblaadjes over hebt, bak deze dan in een pan met de bulgur. Een smakelijke bonus voor je bijgerecht.