Kruidige rijst met shiitakes en geroosterde radijsjes
Ingrediënten
- 300 g Bosto Basmati
- 1 bussel radijsjes
- 4 eetlepels sesamolie
- 2 losgeklopte eieren
- 2 velletjes strak opgerolde nori (eetbaar zeewier)
- 150 g shiitakes (Aziatische paddenstoelen) in dunne reepjes gesneden
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels mirin (zoete rijstwijn) of droge sherry
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Bereid de Bosto rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak de radijsjes schoon en laat 2 cm van het groen zitten. Schep de radijsjes in een bakblik om met wat zout, versgemalen zwarte peper en 1½ eetlepel sesamolie. Rooster de radijsjes in de oven in 8-10 minuten beetgaar.
- Verwarm ½ eetlepel sesamolie in een pan en laat het ei tot een dunne omelet over de panbodem uitvloeien. Bak tot de bovenkant droog is en rol de omelet op. Laat de omelet op een plank afkoelen. Snijd de omelet en nori in heel dunne reepjes.
- Verwarm 1½ eetlepel sesamolie in de pan en bak de reepjes shiitake op hoog vuur bruin en sprenkel er ½ eetlepel sojasaus over.
- Doe de rijst in een schaal en schep de resterende sojasaus en sesamolie met de rijstazijn en mirin er voorzichtig door. Schep ook de shiitakes erdoor.
- Serveer de rijst in kommetjes en garneer met de omeletreepjes, norireepjes en geroosterde radijsjes.
Tip: