Vanavond staat er veggie op het menu: de voordelen van maaltijden zonder vlees
De gemiddelde Belg is een rasechte omnivoor – maar wel eentje die volgens de meest recente cijfers van ProVeg dat stuk vlees steeds vaker laat voor wat het is. Het aantal vegetariërs en flexitariërs stijgt mondjesmaat, met een op de drie Belgen die minstens iedere week vegetarisch eet. Hoor jij daar ook bij, of zou je graag vaker veggie op het menu zetten? Laat ons dan nog eens de vele voordelen opsommen van een vegetarische levensstijl, van de impact op je eigen gezondheid tot die van de planeet!
Denk eens even goed na: eet jij al vaker vegetarisch dan je zelf beseft? Of zou het niet heel gemakkelijk zijn om jouw favoriete maaltijd plantaardig te maken, bijvoorbeeld door één ingrediënt te vervangen? Veggie eten vraagt in veel gevallen namelijk geen al te grote ommezwaai, ook al lijkt dat idee nog wel te leven onder de vleeseters.
Nog volgens het onderzoek van ProVeg blijkt namelijk dat de grootste drempels om niet vaker veggie te eten de kostprijs, smaak en eigen kookvaardigheden zijn. Laat deze blog jou overtuigen dat het helemaal niet moeilijk is om vegetarische recepten gastronomisch goed te maken, dat je geen gat in je portemonnee brandt en vooral dat veggie overheerlijk kan zijn.
Ruime keuze aan vleesvervangers
Meer nog: een vegetarische maaltijd op tafel zetten is makkelijker dan ooit, en wel omdat het aanbod vleesvervangers nog nooit zo uitgebreid is geweest! In bijna iedere supermarkt vind je in het koelvak vaak een variëteit aan ‘vegetarische vleesjes’.
Let wel: veggie staat niet in alle gevallen gelijk aan gezond. In dat aanbod vleesvervangers vind je namelijk ook heel wat opties terug die niet per se voedzaam zijn of passen binnen een evenwichtige levensstijl. Ontdek in deze blog welke vleesvervangers je dan wel best kiest – eiwitrijk, vol goede voedingsstoffen en zo min mogelijk bewerkt voor een zo laag mogelijke voetafdruk. Neem hierbij een kijkje naar het etiket of raadpleeg de NutriScore.
Goed voor jezelf
Kies je de “juiste vleesvervangers” uit, dan kies je ook meteen voor een gezondere levensstijl. Een vegetarisch dieet zou samenhangen met heel wat gezondheidsvoordelen. Enkele onderzoeken zouden aantonen dat vegetariërs minder vaak gezondheidsproblemen hebben en het risico op hart- en vaatziekten zou verminderen.
Héél belangrijk detail: dit geldt enkel als je een gezond en gebalanceerd vegetarisch voedingspatroon aanhoudt. Dat wil zeggen dat je gaat voor de juiste vleesvervangers, zoals net aangegeven, zodat je vlees op een volwaardige manier vervangt. De beste opties zijn eieren, peulvruchten, tempeh, tofu, seitan en mycoproteïne zoals quorn en paddenstoelen. Deze zijn vaak rijk aan vitaminen, mineralen, ijzer en natuurlijk proteïne. Zo niet, let er dan op dat je de rest van de maaltijd aanvult met de nodige voedingsstoffen.
Als je dit vegetarisch voedingspatroon aanhoudt, zal je merken dat je je dagen vult met lekker en gezond eten dat jouw lichaam voedt en voor de nodige energie zal zorgen, dag in dag uit!
Goed voor de planeet
We zeggen het vaak, en we menen het elke keer opnieuw: wat goed is voor jou, is dat ook voor onze planeet. Dat is met vegetarische voeding zeker het geval. Minder vlees, da’s een minder grote milieu-impact.
Zo verbruikt de vleesindustrie meer energie dan het telen van groenten, het stoot enorme hoeveelheden methaan uit, vooral rood vlees heeft een hoge milieu-impact – rund- en melkveehouderijen stoten wereldwijd het meeste CO2 uit – en vleesproductie neemt veel van landbouwgrond in beslag, waardoor er sprake is van ontbossing op grote schaal. Bovendien worden er heel wat gewassen geteelt om de dieren te voederen, wat op zijn beurt ook weer veel ruimte vraagt. Ten slotte verbruikt de vleesindustrie heel veel liters water – héél veel. Zowel voor het telen van de gewassen, als de verwerking van het vlees en dan is er nog het verbruik van de dieren zelf.
Dat je minder vaak vlees op het menu zet, heeft dus wel degelijk een impact op ons milieu. Of concreter: als je één dag vlees vervangt door een vegetarische optie, bespaar je zo’n 26 procent CO2-uitstoot en andere broeikasgassen en net geen 20 liter water. Je hoeft dus niet helemaal veggie te gaan, als je al de bewuste overstap maakt naar flexitariër – meerdere dagen per week geen vlees eten – maak je ook al een groot verschil.
Goed voor de dieren
Het kan heel goed zijn dat je ervoor kiest om veggie te gaan voor jezelf en voor de planeet, maar heel wat mensen doen het voor het welzijn en het leven van de dieren. Want plantaardig eten redt wel degelijk een dierenleven.
De kans is groot dat je al eens een filmpje tegenkwam van de erbarmelijke omstandigheden waarin kippen, koeien en varkens moeten leven om vervolgens geslacht te worden voor consumptie. Of dat je er op zijn minst al wat over hoorde. Ook in vissenkwekerijen gebeuren vaak schrijnende praktijken. Al deze diertjes zijn intelligente, bewuste en empathische wezens die zeker evenveel pijn voelen als wij mensen. Dat zij niet zouden moeten afzien voor jouw stuk vlees iedere dag, is dus zeker een meer dan goede reden om voor het vegetarische leven te kiezen.
Receptinspiratie
Overtuigd om wat minder vlees te eten of helemaal voor de plant-based levensstijl te gaan? Laat je dan ook meteen inspireren door deze vijf vegetarische Bosto-gerechten:
Nog meer inspiratie nodig? Filter op onze receptenpagina op “vegetarisch”.
Nog een stapje verder? Word vegan!
Eenmaal je de vegetarische leefstijl helemaal hebt omarmd, kan het goed zijn dat je ook over het veganistische leven nadenkt. Als vegan consumeer je helemaal niets dierlijk, dus ook geen melk, eieren of kaas…. We schreven er in deze blog alles over. Zo ga je nog een stapje verder om voor je eigen gezondheid en dat van de planeet te zorgen.
Of je nu flexitariër, vegetariër of vegan bent, Bosto zal er altijd zijn met een heleboel overheerlijke recepten die jouw leven vullen met smaak, balans en alleen maar goede voedingsstoffen.