Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Het seizoen van de soep is begonnen

De winter is begonnen. En dus ook het soepseizoen. Zalig! Want geef toe: wat smaakt er beter op een ijskoude dag dan een kom bord vol met groenten, kruiden en andere ingrediënten in een soort van hartverwarmende toverdrank. Met of zonder balletjes, met stukjes groenten of fluweelzacht gemixt, … Het is gewoon altijd overheerlijk.

En het is ook goed voor je. Voor je gezondheid, je portemonnee en nog veel meer. Maar daar hebben we het al over gehad in een eerdere blog. Dus vandaag zetten we de veelzijdigheid van soep in de kijker. Als voorgerecht, hoofdgerecht en… jawel… Zelfs als nagerecht.

Het amusement hé!

In restaurants krijg je wel eens een “amuse-bouche”. Een miniportie lekkers om je smaakpapillen te activeren voor het échte werk. Vaak is dat een eenvoudig, maar kruidig soepje.

Dat kan je thuis natuurlijk ook doen. Zéker als aperitiefje tijdens de feestdagen.

Dé klassieker is dan natuurlijk de Spaanse, koude gazpacho. Serveer je liever een warme amuse? Dan kan je zeker aan de slag met lokale, verrassende seizoengroenten zoals aardpeer met tijm en prei.

Een goed begin is het halve werk

Soep als voorgerecht een oubollige traditie? Misschien wel. Maar je krijgt al meteen een flinke portie vitaminen binnen en je krijgt sneller een verzadigd gevoel. Jezelf overeten wordt dus een pak moeilijker.

Bovendien beslis jij zelf hoe “oubollig” je soep wordt. Je hoeft niet per se tomatensoep met balletjes te maken. Probeer het eens met bruine rijst en basilicum. Mag het nog exotischer? Deze romige curryrijstsoep is een perfect, licht pittig voorgerechtje.

Let wel op met porties en de hoeveelheid rijst of andere zetmeelrijke ingrediënten. Je wilt tenslotte niet dat je eetgasten na de soep al geen honger meer hebben, toch?

Goed voor het hoofd(gerecht)

Heb je tijdens die donkere, sombere winterdagen soms weinig energie? Dan komt een flinke hap “comfort food” goed van pas. En nee, we hebben het niet over pizza of pasta of fast food.

Geloof het of niet, maar soep kan helpen tijdens een winterdipje. Een gezonde, dampende kom troost boordevol smaken en geuren uit de héle wereld. Perfect voor die dagen dat je minder zin hebt om lang te koken. En vooral om lekker van te slurpen terwijl je onder een dekentje je favoriete series binget.

Op een kwartiertje tijd smul je bijvoorbeeld al van een Italiaanse soep met rijst, spelt en pecorino. Heb je toch iets meer tijd om te kokerellen? Duik dan in de keuken voor deze maaltijdsoep met zoete aardappel en paprika, of een stomende kom Thaise kippensoep.

En als je die zalige soeprecepten nog niet avontuurlijk genoeg vindt, kan je nog altijd een culinaire wereldreis langs 8 waanzinnige maaltijdsoepen maken. Van Vietnamese phô tot Maleisische laksa, en van Oekraïense spliterwtensoep tot authentieke Franse uiensoep: ze houden je allemaal lekker warm op de koudste winterdagen.

Duurzaam bouillongeluk

Er bestaan archeologische bewijzen dat de mens ongeveer 33.000 jaar geleden al experimenteerde met groenten en vlees in kokend water. Je kunt dus zeggen dat soep een van de oudste bereidingen ter wereld is.

Logisch: het is gemakkelijk en voedzaam. En vandaag is soep maken ook heel duurzaam. Want je kunt zowat alles gebruiken wat er nog in je koelkast of op je snijplank ligt. En met de restjes, schillen en ander snijafval kan je zelfs je eigen groentebouillon maken. Dat werkt zo:

Doe de restjes in een grote pot en vul met water bij tot alles netjes onder staat. Voeg naar eigen smaak zout, peper, laurier of andere kruiden toe en breng het aan de kook. Laat zo’n half uurtje doorkoken op een laag vuur met het deksel op de pan en giet vervolgens het kookvocht door een zeef. Druk eventueel de groenterestjes nog even uit, zodat je niks van smaak en vocht verliest.

Verdeel de bouillon nadien in handige porties: grote voor soep, of in ijsblokbakjes om andere gerechten op smaak te brengen. Vries de bouillon in. En klaar is de spreekwoordelijke kees.

Draai je dessert in de soep

Van aperitief tot hoofdgerecht: een warm of koud bord hartige soep smaakt altijd. Maar er bestaan ook zoete soepen. Die kan je serveren als ontbijt, maar ook zéker als nagerecht.

Met wat fruit, kaneel en een beetje yoghurt of ijs tover je al in een handomdraai een lekker zoete fruitsoep op tafel.

Supersoep

Je merkt het: je kunt zoveel doen met soep. Kook je enkel een maaltijd voor jezelf, of een gerechtje voor het kerstfeest? Hou je van zout, of snoep je ook wel eens graag van iets zoet?

Waar je ook zin in hebt, soep smaakt altijd. Het is bovendien vaak snel klaar, duurzaam en niet duur.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!