De vele voordelen van soep eten
Bijna iedereen is er wel mee opgegroeid: voor het hoofdgerecht eerst een bord soep. Maar waarom wordt soep vaak voor een maaltijd geserveerd? En welke voordelen hangen er nog aan vast? Wij geven een beknopt overzicht zodat je straks meteen weer goesting krijgt om die mixer nog eens boven te halen en een heerlijke portie naar binnen te slurpen. En met de tips die we op het einde meegeven, doe je dat op een nog gezondere manier dan voordien!
Waarom is soep gezond
De voornaamste reden waarom je af en toe best eens voor soep kiest, is simpelweg omdat het erg gezond is. Eerst en vooral is het een gemakkelijke manier om meer groenten te eten. Zo bevat een portie soep al snel een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Soep bestaat natuurlijk voor een groot deel uit water. Ben jij iemand die al eens durft te vergeten om genoeg water te drinken tijdens de dag? Dan kan een heerlijke kom soep bij de maaltijd soelaas bieden!
Omdat groenten het hoofdbestanddeel vormen in elke soep, zitten ze dus ook boordevol essentiële voedingsstoffen. Mineralen, antioxidanten, voedingsvezels en vitaminen, ze zitten er allemaal in! Al moeten we bij de vitaminen wel een kanttekening maken. Die zijn doorgaans namelijk wateroplosbaar. Dat betekent dat een deel van de structuren van bijvoorbeeld Vitamine C verloren gaan wanneer de groenten gekookt worden. Gelukkig komen er tijdens het koken ook weer heel wat belangrijke stoffen vrij zoals beta-caroteen (belangrijk voor het aanmaken van Vitamine A) in wortelen en lycopeen in tomaten. Dat verlies aan vitaminen wordt gelukkig dus gecompenseerd!
Een soep zit niet alleen bomvol gezonde voedingsstoffen, maar bevat ook heel weinig verzadigde vetten, cholesterol en calorieën. Dat laatste is niet meteen een indicatie van gezondheid – we hebben genoeg calorieën nodig om de dag door te komen – maar het betekent wel dat je er niet van zal verdikken. Beter nog: dankzij de grote hoeveelheid water, hebben soepen een erg groot volume. Ze vullen je maag dus vlugger waardoor je snel een verzadigd gevoel krijgt. Daarom is het een goed idee om aan een maaltijd te beginnen met een portie soep. Zo ben je er zeker van dat je je niet overeet!
Een lekker warme kom in de namiddag kan er voor zorgen dat je de rest van de dag verlost bent van de drang om te gaan snoepen. Kies de volgende keer als snackje dus bijvoorbeeld voor een romige curryrijstsoep!
Extra voordelen
Maar soep bevat ook een heleboel andere voordelen. Het is gemakkelijk om klaar te maken en om te bewaren. Het is ook snel klaargemaakt. Je hoeft je groenten immers helemaal niet fijn te snijden. Daar zorgt de mixer voor! Een kom hete soep is perfect om jezelf aan op te warmen tijdens een koude winterdag. Een maaltijdsoep is vaak ook een goedkoper alternatief voor een volledige maaltijd.
Daarnaast is er eindeloos veel variatie mogelijk! Ben je de smaken een beetje beu? Kies dan voor andere groenten! Daarbij hou je best rekening met de groenten die in seizoen zijn, zo verklein je ook nog eens je impact op het klimaat (zoals we in deze blog bespraken). Kies je voor een paar groenten? Of een heleboel bij elkaar? Elke keer aan andere combinatie? Of steeds dezelfde? Jij kiest. Je kan zelfs variëren door er steeds andere kruiden aan toe te voegen.
Ten slotte kan soep ook een duurzame oplossing zijn voor de restjes van je groenten. Bij veel recepten heb je vaak niet de volledige groente nodig om de juiste verhoudingen te bewaren. De rest wordt dan gemakkelijkheidshalve in de vuilbak gekieperd of valt in de vergetelheid achteraan in de ijskast. Maak af en toe een soep met al de overschotten die je nog hebt liggen. Zo gaat er niets verloren!
Tips om je soep nog gezonder te maken
Het is nooit fout om na te gaan of het nog wat gezonder kan. Om ervoor te zorgen dat je soep nog wat gezonder wordt, hoef je niet eens zo veel te doen. Zorg er eerst en vooral voor dat je veel groenten gebruikt! Een aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 80 gram groenten per 200 ml soep. Daarbij kan je ook best verschillende groenten door elkaar mengen.
Om de soep op smaak te brengen gebruik je het best kruiden. Als je toch voor een bouillonblokje kiest, ga dan op zoek naar een zoutarme bouillon. Gebruik ook tijdens het koken van je soep niet te veel zout. Gebruik je een zelfgemaakte bouillon? Schep dan eerst even het vet er vanaf. Probeer ook boter en room te vermijden. Die kan je trouwens perfect vervangen door een beetje magere yoghurt!
Eet je de soep als een voorgerecht? Voeg dan niet te veel zetmeelrijke producten toe. Een pompoen of knolselder binden je soep bijvoorbeeld even goed, maar bevatten gemiddeld 4 keer minder calorieën. De basisregel is om er gewoon voor te zorgen dat de groenten het hoofdingrediënt blijven. Maak je er een maaltijdsoep van? Dan is het uiteraard wel een goed idee om er voldoende koolhydraten en proteïnen aan toe te voegen. Koolhydraten voeg je toe door aardappelen, pasta of rijst bij je soep te doen! Zo is een tomatensoep met bruine rijst en basilicum de perfect maaltijdsoep voor tijdens de winter. Een Italiaanse soep met bruine rijst en spelt bevat dan weer eieren. Zo kom je ook weer aan je proteïnen!
Het is belangrijk dat je de soep niet langer laat koken dan nodig is. Is ze warm? Dan kan je eraan beginnen! Want hoe langer je soep doorkookt, hoe meer vitaminen je verliest. Heb je teveel soep gemaakt? Laat ze dan zo snel mogelijk afkoelen en zet ze van zodra het kan in de koelkast. Zo vermijd je de ontwikkeling van bacteriën. Als je de volgende dag opnieuw trek krijgt in een kom soep, warm dan enkel je portie en niet de hele pot terug op. Zo blijven de meeste voedingsstoffen bewaard!
Conclusie
Er zijn dus eigenlijk geen redenen om je mixer en soepketel in de schuif te laten liggen. Een warme kom soep is niet alleen lekker, er hangen ook een heleboel voordelen aan vast. Het is gezond, dankzij de ingrediënten die erin zitten, maar ook dankzij de eetgewoontes die je ermee creëert. Het kan ook als een duurzame restjesverwerker dienen. Je kan er een volledige maaltijd van maken, maar het werkt evengoed als tussendoortje tijdens de wintermaanden om je aan op te warmen. Gezellig!