Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Duurzaam eten, hoe doe je dat?

Minder met de auto rijden, een lager elektriciteitsverbruik, slimmer omspringen met water, zo weinig mogelijk plastic gebruiken… Duurzamer leven kan je op verschillende manieren invullen. Alles om het milieu een handje te helpen, toch? Maar hoe past duurzaamheid precies binnen onze weekmenu’s en kookgewoonten?

We zetten je graag op weg met enkele eenvoudige en zelfs voordelige hulpmiddeltjes.

Duurzaam, Sustainable, Reduce, Reuse, Recycle

Vlees of vleesvervanger?

Dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor veel CO2-uitstoot én veel meer water nodig heeft dan groententeelt, is al lang geen geheim meer. Om duurzaam te eten, is het dus aangewezen om vaker het vlees te laten en te kiezen voor een vegetarische maaltijd.

Op onze website vind je een breed assortiment aan inspirerende recepten zonder vlees, zoals de gevulde paprika met parelcouscous en Mediterraneo saus, en de vegetarische poké bowl met gekarameliseerde pompoen, die je op weg helpen naar een heerlijke maaltijd.

Geen nood. Je hoeft niet meteen drastisch over te schakelen op een veganistisch dieet, waarbij je alle dierlijke producten – dus ook eieren, boter en melk – afzweert. Je kan wel al eens vaker kiezen voor vleesvervangers zoals tofu, tempeh, quorn of extra veel peulvruchten.

Voor de fans van vlees bestaan er overigens verschillende producten die qua smaak en textuur héél dicht in de buurt komen van die vleselijke lekkernijen. Zo geniet je net als voorheen van je lievelingsmaaltijd, maar dan met een positievere impact op het milieu!

Koop lokaal én seizoensgebonden 

Slim en duurzaam winkelen begint bij jou in de buurt. Sommige groenten en fruit kan je het hele jaar door krijgen, maar die komen dan wel uit verwarmde kassen of serres. Een eindeloze teelt dus, wat wil zeggen: een aanzienlijk hoog energie- en waterverbruik. Niet zo duurzaam.

Het beste dat je daarom kan doen is zo veel mogelijk lokaal en seizoensgebonden kopen. Een overzicht van welke groenten en fruitsoorten er in het seizoen zijn, vind je gemakkelijk online terug. Ga dan ook meteen op zoek naar de dichtstbijzijnde lokale teler. Misschien vind je in de buurt wel een paar toffe initiatieven van kleine lokale boeren met lekkere streekproducten récht van het veld, zoals Boeren & Buren.

Duurzaam koken met minder voedselverspilling

Duurzaam met je potten en pannen in de weer? Dat kan! Ook in de keuken kan je met enkele eenvoudige aanpassingen je energieverbruik én -rekening drastisch naar beneden krijgen. Het is een combinatie van koken met energiezuinige toestellen en bewust omgaan met je dagelijkse kookgewoonten.

Ook nadenken over je gerechten kan helpen: zo behoren eenpansgerechten en ovenschotels tot de meest duurzame maaltijdopties. Het is bovendien de perfecte manier om met voedselresten om te gaan. Je kapt alles in één pot, waardoor er niets verloren gaat. Een perfect voorbeeld van zo’n eenpansgerecht is deze met gehakt en ratatouille.

Slim en bewust koken gaat dus ook over de manier waarop je met je producten omgaat. Neem nu groenten: veel vitaminen, mineralen én smaak zitten in de schil. Probeer daarom zo veel mogelijk de schil te behouden – en dus alles te gebruiken zodat je minder voedselverspilling hebt – en zet een emmertje klaar om ze schoon te schrobben. Dat water kan je achteraf gemakkelijk gebruiken om je planten water te geven.

Of probeer groenten zo veel mogelijk te stomen. Dat vraagt minder energie én je bewaart meer essentiële voedingsstoffen.

Meer tips over duurzaam koken vind je in onze blogsectie.

Ethisch verantwoorde voeding 

Duurzaamheid gaat niet enkel om milieuvriendelijk leven. Het gaat ook om mensvriendelijk leven en handelen. Door boeren wereldwijd een eerlijk loon te geven, door kinderarbeid tegen te gaan, door streng te controleren op het gebruik van pesticiden, zetten we óók in op een duurzamere planeet. 

Bij Bosto zijn we bijvoorbeeld actief binnen het Sustainable Rice Platform. Dat is een initiatief van alle grote rijstproducenten in de wereld en de Verenigde Naties, waarbij we non-stop zoeken naar nieuwe technologieën en manieren om rijst zo sustainable mogelijk te maken.

Ga bewuster om met plastic

Alle producenten van voedingsmiddelen zetten alles op alles om het gebruik van plastic in verpakkingen te minimaliseren. Ook Bosto, trouwens. Zo zijn onze kookbuiltjes nu al recyclebaar. En op termijn zullen ze gewoon bij het huisvuil mogen. 

Jammer genoeg is het vaak omwille van de voedselveiligheid voorlopig onmogelijk om álle plastic te verbannen. 

Natuurlijk kan je wel je groenten en fruit zoveel mogelijk los kopen in plaats van voorverpakt. En je kan ook je eigen salades klaarmaken en in een herbruikbare bentobox of een leuke lunchtrommel meenemen. Zoals deze bulgursalade met geitenkaas en verse pesto en quinoasalade met walnoten, appel en geitenkaas. En kies dan ook meteen voor een herbruikbare waterfles in plaats van flessenwater.

Doe je mee?  

Duurzaamheid is de enige logische stap naar een milieuvriendelijkere manier van consumeren. Wij doen echt ons uiterste best om al onze producten zo duurzaam mogelijk te maken, vervoeren én verpakken.

En als iedereen een steentje bijdraagt, geven we samen de wereld de nodige extra ademruimte. 

Heb jij nog duurzame tips? Deel ze gerust met ons op onze facebookpagina!  

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!