Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

De Bosto BBQ-gids voor een grillige zomer!

Wie zomer zegt, zegt twee dingen: de geur van vers gemaaid gras en de heerlijke rookgeur die plots uit de tuin van je buren dwarrelt op een vrijdagavond. Jij beseft onmiddellijk dat het BBQ-seizoen officieel geopend is. En wat je buren kunnen, kun jij natuurlijk beter. Zeker met onze tips en suggesties.

BBQ’en is namelijk meer dan vlees(vervangers) bakken en je helemaal te pletter zweten aan een heet vuur in volle zon. Het is ook tijdig marineren, mocktails verzinnen en zomerse recepten uit je mouw toveren. Gelukkig is koken geen magie, maar wel een kwestie van inspiratie. Klaar voor een zomer vol grill-plezier?

Warm aanbevolen

Voor je aan het grillen kan slaan, moet er natuurlijk hitte zijn. De meeste mensen verkiezen nog steeds houtskool boven een gasvuur, de elektrische variant of de duurdere Kamado BBQ. Check vooraf of je genoeg voorraad in huis hebt. Zeker als je vrienden laat op de avond plots zin krijgen in een tweede grillsessie. De hongerige klant is koning!

  • Goed (en gezond) om te weten: je koopt best kolen zonder toevoegingen zoals snelbranders of andere toxische stoffen want je wilt niet dat je gegrilde groenten naar petroleum smaken. Hou het natuurlijk.

Smaken verschillen, toch bestaan er enkele vuistregels. Je vegetarische hamburgers gaan op in een vlammenzee? Wacht even tot de vlammen gaan liggen, dat is handiger én gezonder. Verder is de juiste temperatuur essentieel. Als je niet dichtbij kan staan, dan laat je de kolen best even afkoelen.

Bezin én marineer voor je begint

Marineren doe je beter te vroeg dan te laat.Je vlees of groenten marineren luttele minuten voor je ze op de grill gooit, heeft weinig zin. Beter is om het enkele uren of een dag eerder te doen, zo doen de kruiden en olie echt hun werk.

Zoals bij deze côte à l’os met chimichurri. Een belangrijke tip is om je vlees na het marineren in de koelkast op kamertemperatuur te laten komen. Zo wordt je resultaat sappiger en malser.

The new kids in BBQ town

De classics kent iedereen ondertussen: aardappel in de schil in aluminiumfolie, een boterzachte maïskolf of krokant gebakken lookbroodjes. Kijk gerust verder dan de klassieke bijgerechten en introduceer nieuwe ingrediënten en smaken.

De new kids in BBQ town zijn …

  • Fruit

Naast een sappige fruitsalade, is het de manier om je gegrild vlees te verrijken met smaak en kleur. Zoals een heerlijke quinoa salade met watermeloen en feta bijvoorbeeld.

Fan van zoet én zout? Probeer dan zeker eens een quinoa salade met perzik en parmezaan. Ooit al stukjes perzik of meloen op de rooster gelegd, zeker eens proberen! Als je zin hebt in iets knapperigs, dan is een bulgursalade met kikkererwten en granaatappel misschien iets voor jou.

  • Groenten

Tal van groenten worden heerlijk knapperig als je ze voorzichtig op de rooster legt. Schijfjes gekruide aubergine en courgette in olijfolie bijvoorbeeld. Ook (zoete) paprika, artisjok en groene asperges zijn heel smaakvol in combinatie met bulgur en een smeuïge (Griekse of Turkse) yoghurtsaus. Een voorbeeld vind je hier, maar durf te variëren.

  • Vis

En waarom geen vis op je BBQ? Kom verrassend uit de hoek en serveer geroosterde sardines gekruid met harissa en citroen met een yoghurtsaus en bulgur. Je voelt dat zowel bulgur als quinoa zich uitstekend lenen voor zomerse BBQ-gerechten. Ook zetten ze de deur open naar Mediterrane en Arabische smaken. Deze invloeden maken van buiten koken een echt feest.

  • Mocktails

In de zon zitten zonder een drankje is uiteraard not done. Een mocktail is een goed idee om twee redenen: een origineel alternatief voor de steeds grotere groep van mensen die bewuster met alcohol omgaan en je gasten komen gegarandeerd fris de werkweek door. Ooit al van een crodino cocktail genipt? We got you. Een handvol mandarijnen, tonic, crodino en ijsblokjes. Fris en bitterzoet!

Zomers genieten

De perfecte BBQ is er een met veel variatie. Gegrild vlees, vegetarisch of niet, is de basis. Maar daar hoeft het absoluut niet te stoppen. Ook vis, groenten en fruit hebben hun plaats op de grill. Zij zorgen ervoor dat je salades en koude gerechten aan kleur én smaak winnen. Ruil je aardappelsalade dus voor een salade met quinoa of bulgur en kies voor originele slaatjes en koude gerechten met fruit, cashew-of walnoten, amandelen, feta, geitenkaas of halloumi.

Wat een tuinfeest zo uniek maakt, is de vrijheid. Je zit niet vastgekluisterd aan een tafel en iedereen heeft de vrijheid om zijn of haar bord zelf samen te stellen. Een uitgelezen kans om nieuwe smaken toe te voegen en je gasten te verrassen met originele variaties. Hang lichtjes op, voorzie een citronellakaars tegen de muggen, zet een streepje muziek op en jouw barbecue wordt memorabel!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!