Gehaktbrood met rijst en pistachenootjes

Ingrediënten
- 150 g gekookte Bosto Snelkookrijst (= 50 g ongekookte rijst)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 1 teentje geperste knoflook
- 1½ eetlepel ras-el-hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
- 1 sinaasappel
- 4 gedroogde abrikozen
- 1 kg rundergehakt
- 4 eetlepels grofgehakte
- gepelde pistachenootjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Bak de ras-el-hanout heel even mee.
- Was de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf.
- Knip de abrikozen in kleine stukjes.
- Doe het gehakt in een kom en voeg de gekookte rijst met de abrikozenstukjes, de sinaasappelrasp, 2 eetlepels pistachenootjes en het uimengsel toe. Voeg ook 1 à 1½ theelepel zout toe.
- Kneed alles goed door elkaar tot het een homogeen en wat plakkerig mengsel wordt.
- Doe het gehaktmengsel in een cakevorm of ronde ovenschaal (inhoud 1 liter) en druk het goed aan.
- Strooi de resterende pistachenootjes erover en druk ze in het gehakt.
- Bak het gehaktbrood in het midden van de oven in 40-50 minuten mooi bruin en gaar.
- Serveer het gehaktbrood in sneetjes of punten met couscous en sperziebonen.
Tip
Koud gehaktbrood is ook lekker als broodbeleg dun gesneden of in blokjes als hapje.