Zelfgemaakte lunch: da’s 5 keer beter
Het is lunchtijd. Je buik knort en je broodtrommel ligt thuis. Dus, ga je dan maar voor een broodje of een kant-en-klare maaltijd? Gemakkelijk voor nu, maar niet ideaal op langere termijn. Bovendien brengt het voorzien van je middagmaal talloze voordelen met zich mee. Niet alleen voor jou, maar ook voor onze planeet en nog veel meer. Wij hebben er 5 uitgekozen.
Beter voor jou
Als je zelf je lunch maakt, heb je volledige controle over wat er op je bord ligt. En natuurlijk geef je dan best de voorkeur aan verse, voedzame ingrediënten. Want bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan zout, suiker en ongezonde vetten. Probeer ook eens gezondere alternatieven zoals volkoren rijst, quinoa of bulgur boven witte pasta en wit brood.
Beter voor je portemonnee
Zelf je lunch maken, bespaart je een flinke, euh, boterham. Voor een “smoske” of een slaatje in je favoriete lunchbar betaal je gemakkelijk 5 tot 10 euro. Met verse, seizoensgebonden producten kan je vaak voor véél minder geld én voor een hele week eten maken. Maar over mealpreppen zullen we het later nog hebben.
Wil je graag weten in welk seizoen je best welke groenten eet? Raadpleeg dan even deze handige seizoenskalender.
Beter voor het milieu
Veel takeaway lunches worden bezorgd in recycleerbare verpakkingen. Da’s al een goeie evolutie. Maar het blijft een flinke hoop afval. Die kan je makkelijk vermijden met een hippe, herbruikbare lunchbox. Je voedsel en drank blijven lekker, fris en smakelijk! En je bent bovendien de coolste collega in de cafetaria.
Trouwens, wist je dat één derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel voor menselijke consumptie verloren gaat? Da’s ook niet zo goed voor het milieu. Je kan jouw verspilling al verlagen door je porties goed te doseren. En daar helpt een goede planning bij. Nu we het daar toch over hebben …
Beter timemanagement
Elke middag naar de broodjesbar hollen of aanschuiven in de supermarkt vraagt best wat tijd. En jammer van je middagpauze, toch? Met deze tips word je een vlotte keukenprins(es), voorzie je voor de hele week al lunch én kan je tijdens je break rustig uitblazen.
Plannen
Voor je aan het koken slaat, maak je best een weekplanning op: wanneer eet je wat? En welke gerechten kan je maken die langer houdbaar zijn? Of die makkelijk in te vriezen zijn? Dat komt later wel eens van pas.
Eens je menu vastligt, check dan eens wat je nog in huis hebt van ingrediënten. Wedden dat je nog wat bruikbare dingen vindt in je koelkast, diepvriezer of berging?
Nu kan je een boodschappenlijstje opstellen. Plan zo gedetailleerd mogelijk. Zo vermijd je impulsaankopen die later overbodig blijken en dus pure verspilling zijn. Na de boodschappen kan je in de keuken duiken om te …
Preppen
Ken je het concept van mealpreppen al? Kort samengevat: je kiest een gerecht, bereidt het in grote hoeveelheid en maakt individuele porties die je bewaart voor een later moment. Meer weten? Lees er alles over in onze blog.
Beter dan broodjes!
Akkoord, een smoske met kaas smaakt zeker, maar wat is er lekkerder dan een verse, zelfgemaakte, evenwichtige lunch? Je collega’s zullen gegarandeerd jaloers zijn!
September is een geweldige maand voor verschillende soorten paddenstoelen. Zo zijn eekhoorntjesbrood, oesterzwammen en shiitake een voor een geschikt voor een smeuïge risotto. Voeg daar nog broccoli aan toe en je immuunsysteem zal je dankbaar zijn voor zoveel gezonde voedingsstoffen! Tip: snijd de stronk fijn en voeg ‘m gewoon toe. Net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes.
Wil je graag een voedzame lunch, maar wil je tegelijk ook minder vlees eten? Dan is een pokébowl misschien iets voor jou. Dit vegetarische recept brengt de smaken van gember, agavesiroop en rode biet samen. En je pompoen komt recht van het veld. Als je nog niet thuis bent in de wereld van de pokébowl, lees dan zeker even onze blog. Kort samengevat: rijst is de basis, maar creatief omspringen met je toppings is de boodschap!
Ook soep laat zich makkelijk in een grote hoeveelheid klaarmaken. Bovendien is het eenvoudig vers te houden. Groenten(bouillon) is het begin, maar voeg gerust andere ingrediënten toe. Deze Italiaanse soep combineert verse spinazie, een paar eitjes en pecorino. Doe daar nog een builtje Bosto Brown Rice + Spelt bij en je zal genieten van een stevige, voedzame lunch.
Et voilà: je eigen lunch maken, heeft dus alleen maar voordelen. Je eet gezonder, je verspilt minder, je bespaart én je spaart het milieu. Zeker als je de seizoenskalender volgt. Hopelijk kan je met deze tips en inspiratie makkelijker een nieuwe gewoonte kweken en ziet je lunch er binnenkort helemaal anders uit. Je portemonnee, de planeet én je namiddagdip zullen je dankbaar zijn. En laat je collega’s zeker eens proeven. Wedden dat ze de dag nadien ook met een zelfgemaakte lunch naar ’t werk komen?