Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Je bespaart tijd en geld, maar is meal preppen ook gezond?

Meal preppen, waarbij je op één dag (delen van) je maaltijden klaarmaakt voor de rest van de week, is al langer bekend en populair. Het is dan ook zowel tijd- als geldbesparend als je het goed doet. Maar is het ook gezond? We zochten het uit!

Bosto, meal prepping, tijd, besparen, rijst

Eten bewaren in de koelkast of in de diepvries

Hoe lang je je maaltijden in de koelkast kan bewaren, daar moet je een beetje je gezond verstand voor gebruiken. Welke maaltijd je wanneer opeet, maakt dan ook onderdeel uit van het slim meal preppen!

Maar er bestaan andere mythes over voedsel bereiden en bewaren. Zo zouden er op allerlei manieren wel eens voedingsstoffen verloren kunnen gaan.

Dat klopt ook tot op zekere hoogte. Hoeveel vitaminen er verloren gaan tijdens het meal preppen of gewoon tijdens het koken, hangt af van verschillende factoren, zoals: het soort groente dat je klaarmaakt, de bereidingstemperatuur, het materiaal van de pan, de hoeveelheid kookvocht die je toevoegt en zelfs de blootstelling aan zuurstof.

Tip: Je voedsel stomen in plaats van koken, zorgt ervoor dat er minder vitaminen verloren gaan! Probeer bijvoorbeeld eens om dit gerecht met kabeljauw, gestoomde venkel en bruine rijst op te nemen in je volgende mealplan.

Goed nieuws! Als je je maaltijden na het meal preppen in de koelkast bewaart, gaan er geen extra voedingsstoffen verloren. En dat geldt ook voor maaltijden invriezen. Laat alles wel eerst goed afkoelen.

Tip: Wil je verse groenten bewaren in de diepvries? Blancheer ze dan eerst en koel ze snel af in een ijsbad of onder koud stromend water! Zo deactiveer je de enzymen die voedingsstoffen afbreken. Ontdooi de groenten niet wanneer je ze weer uit de diepvries haalt, maar stoom ze meteen of warm ze op in de microgolf (zonder extra water toe te voegen). Simpel, gezond en snel klaar! Net zoals onze microgolfrijst trouwens…

Minder stress met meal preppen

Omdat je zowel je weekmenu als je maaltijden op voorhand voorbereidt, hoef je doorheen de week niet meer te stressen over wat je zal klaarmaken, hoe lang dat zal duren en of je wel de juiste ingrediënten in huis hebt. Je hoeft nergens meer aan te denken, maar kan heerlijk ontspannen je voeten onder tafel schuiven voor een lekkere, gezonde maaltijd.

Wist je trouwens dat je gekookte rijst ook kan invriezen? Handig voor het meal preppen, maar ook als je eens met overschot zit!

Gezonder snacken dankzij meal preppen

Omdat er altijd een gezonde maaltijd in huis is, zal de verleiding minder groot zijn om na het werk een minder gezonde snack of maaltijd binnen te spelen.

Bovendien kan je zelfs je snacks op voorhand inplannen en voorbereiden! Inspiratie nodig? Ontdek een paar heerlijke, simpele snacks met Bosto Chips of met de Bosto Toasts! Smakelijk.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!