Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Voedsel stomen is een gemakkelijke manier om je groenten, vis of vlees te laten garen in de damp van kokend water. Alles wat je kan koken kun je dus ook gewoon stomen. Maar waarom zou je dat doen? Er hangen verrassend veel voordelen aan vast. Wij bespreken ze bondig in deze blog. Maar eerst enkele tips over hoe je gemakkelijk zelf met stoom aan de slag kan!  

Hoe doe je het?

Het stomen van voedsel kan misschien intimiderend klinken, maar gelukkig is het een fluitje van een cent! Je hebt maar twee dingen nodig: een kom met water en een rooster of vergiet (iets met gaatjes in) om je voedsel op te leggen.  

Met andere woorden: je hoeft helemaal niets te kopen om te beginnen stomen. Een kookpot en een (hittebestendig) vergiet volstaan. Kook het water en leg je ingrediënten op het vergiet erboven. Let er wel op dat het vergiet het water niet aanraakt! Leg er een deksel bovenop zodat de stoom niet kan ontsnappen en laat de warme waterdamp zijn werk doen. Je kan dus vandaag al in de plaats van een stoofschotel van bietjes met geitenkaas en walnoten een stoomschotel van bietjes met geitenkaas en walnoten maken!  

Als je de stoom-microbe helemaal te pakken hebt, kan je natuurlijk ook een stoomoven kopen. Die zijn net iets handiger om te gebruiken. Vaak werken die ook met druk waardoor het hele proces een pak sneller verloopt en de vitaminen in je voedsel beter bewaard blijven!  

Voordelen

Zoals hierboven al aangehaald is voedsel stomen erg eenvoudig. Alles wat je nodig hebt ligt waarschijnlijk al in je keukenschuif. Een onderstel met water en een bovenstel met gaatjes om je groenten, vlees of vis op te leggen, meer heb je niet nodig. Voeg eventueel nog wat kruiden voor een beetje extra smaak en laat de stoom al het werk doen! 

Nóg eenvoudiger wordt het natuurlijk als iemand anders het stomen al voor zijn rekening neemt. Zo vind je op onze website heel wat lekkere gerechtjes met de voorgestoomde producten van Bosto. Even gezond, even lekker, nog sneller klaar! 

Gestoomd voedsel smaakt ook gewoon lekkerder! De authentieke geur en smaak van je ingrediënten blijft tijdens het garen beter bewaard. Daarnaast blijft ook de structuur beter intact. Broccoli die gekookt wordt, durft al eens uit elkaar vallen. Gestoomde broccoli blijft lekker knapperig! Wanneer je vlees stoomt krijgt het geen krokant korstje. Ideaal als je liever zachte stukjes vlees in een romige kipcurry met kokos wil eten! Door de stoom droogt het vlees bovendien niet uit en blijft het lekker sappig. Ook mooi meegenomen is dat je eten er mooier uit blijft zien. De kleuren blijven feller, waardoor je maaltijd er veel lekkerder uitziet. Zo kan je Aziatische roerbakschotel met puntpaprika en cashewnoten er nóg kleurrijker uitzien!  

Belangrijker is dat voedsel stomen ook gewoon veel gezonder is. Niet alleen blijven de smaak en de kleuren beter bewaard, maar ook al de vitaminen en mineralen blijven behouden. Er wordt geschat dat je bij het koken zo’n twintig tot vijftig procent van die voedingsstoffen verliest. Dat komt omdat die warmtegevoelig zijn en dus oplossen in kokend water. Bij het stomen komt je voedsel nooit in contact met het water en kunnen de vitaminen er dus ook niet in oplossen!  

Hetzelfde geldt voor de kankerbestrijdende verbindingen in kruisbloemige groenten (zoals broccoli, bloemkool of paksoi). Glucosinolaten zijn zo’n  organische verbindingen die de groei van een tumor kunnen belemmeren en de beschadiging van je cellen door kankerverwekkende gifstoffen kunnen voorkomen. Jammer genoeg lossen die verbindingen erg gemakkelijk op in kokend water. Bij het stomen blijven ze gelukkig intact. Zo maak je bijvoorbeeld je Bruine rijst, spelt en quinoa met zalm, broccoli en champignons nog wat lekkerder én gezonder. 

Je krijgt op deze manier ook veel meer vezels binnen. Die kunnen helpen bij de spijsvertering en verwijderen gifstoffen uit het bloed. Door veel vezels te eten zorg je er ook voor dat je op een meer geleidelijke manier energie aanmaakt. Zo krijg je niet één energieopstoot na het eten, maar voel je je doorheen de hele dag lekker energiek. Zo ga je ook weer minder snacken! 

Daarnaast verloopt de manier van bereiding ook op een veel gezondere manier. Dat komt onder andere omdat je geen olie of boter nodig hebt bij het garen van je voedsel. En ook achteraf hoef je geen extra zout toe te voegen omdat de smaak veel beter bewaard blijft.  

Ten slotte verbruikt het stomen van voedsel ook gewoon minder water en minder gas. Op die manier maak je dus ook (een beetje) minder kosten en verspil je minder water en energie. Goed voor je portemonnee en de planeet. Bovendien kan je het overgebleven vocht na het stomen ook gewoon hergebruiken om er een sausje van te maken!  

Conclusie

Voedsel stomen is gemakkelijk en gezond. Iets dat wij bij Bosto al lang weten. Het is dan ook niet voor niets dat onze voorgestoomde Basmati rijst ondertussen een klassieker is geworden. Maar hou het vooral niet bij rijst alleen! Het leuke aan stomen is dat je er ook volop met kan experimenteren! Stoom bijvoorbeeld eens de spinazie in een gerecht zoals onze rijst met paddenstoelen en spinazie. Of gooi een paar kruiden in het water dat je stoomt en proef hoe het je hele gerecht een trapje hoger tilt!  

Gerelateerde producten

Bosto basmati rice
Nutri-Score
Basmati
Bereidingstijd: 10'

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!