Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Tips om gezond te aperitieven tijdens Tournée Minérale

Er zijn weinig dingen gezelliger dan samen met wat vrienden op café gaan. Daar horen ook vaak alcoholische dranken bij. Die kunnen erg lekker zijn, maar helaas ook ongezond. Daarom is het geen slecht idee om voor één maand in het jaar de alcohol af te zweren. Gelukkig koos Tournée Minérale daarvoor de kortste maand van het jaar. Maar voor je begint te denken dat zo’n nuchtere maand ook saai moet zijn, geven we je hier een hoop lekkere tips om heerlijk gezond te aperitieven!  

Wat is Tournée Minérale?  

In 2017 richtten De Druglijn en Stichting tegen Kanker samen het initiatief Tournée Minérale op. Daarmee dagen ze mensen uit om een maand lang geen alcohol te drinken. Al bij de eerste editie schreven 120.000 mensen zich in en sindsdien kiezen mensen er elk jaar opnieuw voor om tijdens de maand februari een mocktail in plaats van een cocktail te bestellen.  

Aan zo’n maand hangen bijzonder veel gezondheidsvoordelen vast. Daar is Bosto natuurlijk grote fan van. Binnen het kader van #BetterMe zijn we altijd op zoek naar manieren om gezonder en duurzamer te leven. De maand van Tournée Minérale is dan ook de perfecte gelegenheid om even de focus te leggen op gezonde voeding in het algemeen. Wie weet blijven er zo wel enkele gewoontes hangen voor de rest van het jaar.  

Gezondheidsvoordelen van een maand zonder alcohol 

Het zal je niet verbazen dat er aan zo’n maand zonder alcohol heel wat gezondheidsvoordelen vasthangen. Alcohol afbreken is een zware taak voor het lichaam. Zo’n maand kan dus een erg welkome pauze zijn voor je lever – die al dat zware werk moet verrichten – om even te herstellen.  

Je gaat er ook beter uitzien. Vooral je huid zal weer stralen. Alcohol droogt het lichaam namelijk uit. Je zal ook merken dat het makkelijker wordt om af te vallen. Niet alleen bevat alcohol erg veel calorieën, maar het stimuleert ook de productie van bijvoorbeeld cortisol. Daardoor breken spieren sneller af en wordt vet sneller opgeslagen. 

Een andere naam voor cortisol is het stresshormoon. Je zal na een nuchtere maand dus ook gelukkiger rondlopen. Dat komt onder andere omdat je beter zal slapen, en er is niets zo goed voor een goed humeur als een nachtje goed doorslapen. Terwijl het waar is dat je van alcohol snel in slaap valt, is de kwaliteit van die slaap zeer pover. Je zal je dus ook fitter gaan voelen en beter kunnen sporten, met meer intensiteit en motivatie.  

Gezonde aperitiefhapjes 

Redenen genoeg dus om een maand de alcohol in de kast te laten staan. Voor veel mensen is dat moeilijker dan het lijkt. Bijvoorbeeld uit angst om de gezelligheid van het aperitieven te verliezen. Maar niets is minder waar. Ook met niet-alcoholische dranken kan je lekker aperitieven. Met aromatisch water, een (ijs)thee, of een zelfgemaakte limonade is het vaak even gezellig en iets gezonder. Als je graag in dezelfde sfeer blijft kan je altijd kiezen voor een lekkere mocktail.  

Een gezellig aperitief is pas geslaagd als er lekkere hapjes aanwezig zijn. Dat is geen toeval, het is namelijk een Italiaanse traditie die teruggaat tot de 18e eeuw. Het woord aperitief komt dan ook van het Italiaanse woord voor openen. Met kleine hapjes open je dus je maaltijd en breng je je spijsvertering rustig op gang voor je aan de volledige maaltijd begint.  

Koude aperitiefhapjes zijn handig, omdat je ze gewoon op voorhand klaar kan maken. Zo moet je geen fijne gesprekken onderbreken om ze klaar te gaan maken. Hoe puurder die hapjes zijn, hoe beter. Je zal zelf ook al wel gemerkt hebben dat stukjes wortel, komkommer of bloemkool altijd goed scoren tijdens een aperitief. Combineer ze met de juiste dipsaus of een zelfgemaakte hummus en je bent vertrokken voor een heerlijk gezonde avond.  

Gelukkig heeft Bosto ook gezonde chips die perfect bij een aperitief passen. Combineer bijvoorbeeld de Bosto chips met een zelfgemaakte verse ricotta-pestodip. Dat is snel klaargemaakt en dus perfect om samen van te genieten tijdens een fijne babbel. Profiteer je van Tournée Minérale om er ook meteen een gezonde maand van te maken? Dan kan je met onze luchtige Bosto Bio Toasts niets fout doen. Een eenvoudige Toast met avocado krijgt zo dankzij de Marokkaanse kruiden zelfs een verrassende toets. Of beleg je toasts met garnalen en zoete peper voor een verrassend hapje.  

Maar ook warme hapjes worden graag gezien tijdens een aperitief. Wil je er graag iets meer werk in steken? Verras je vrienden dan met zelfgemaakte paellakroketjes met een dipsaus. Zo exotisch dat je je meteen op een Valenciaans strand waant en vergeet dat er nog zoiets bestaat als alcohol. Of maak je eigen quinoa gehaktballetjes en geroosterde tomatenketchup. Fan van aperitiefhapjes in de vorm van balletjes? Probeer dan zeker ons recept voor pikante Nasiballetjes eens in de keuken. Vergeet je gasten dan niet te waarschuwen!  

Beginnen met stoppen 

Gezond aperitieven tijdens een maand zonder alcohol hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze tips geniet je tijdens Tournée Minérale van even lekkere aperitiefmomenten! Dat is zeker de moeite waard, want het is niet voor iedereen even simpel om zomaar te stoppen met alcohol te drinken. Hou daarbij rekening dat de eerste weken best wel lastig kunnen zijn. Soms is een lichaam echt aan alcohol gewend geraakt. Dan maakt het niet uit, hoe groot de voordelen, of hoe lekker de mocktails en aperitiefhapjes zijn. Ervaar je zelf problemen met stoppen? Dan kan je altijd anoniem terecht bij De Druglijn of Alcoholhulp.  

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!