Steffi: 7 toppers van antioxidanten op een rij
Je hoort de term ‘antioxidanten’ wel vaker. Maar wat betekent het nu eigenlijk? En vooral: waar vind je ze?
Om te beginnen, wat is eigenlijk een antioxidant?
Je lichaam bestaat uit allemaal moleculen die zijn gemaakt van verschillende atomen. Die atomen bestaan op hun beurt weer uit elektronen en protonen.
Een molecule moet de juiste hoeveelheid elektronen bevatten, anders wordt het een vrij radicaal. Dat willen we natuurlijk niet want vrije radicalen kunnen de andere moleculen in je lichaam schaden. Zoals bijvoorbeeld je DNA. Gelukkig zijn er de goede antioxidanten: zij kunnen moleculen weer stabiel maken.
Waar vind je die antioxidanten dan? Je maakt ze deels zelf aan, maar je haalt ze ook voor groot stuk uit je voeding. Welke voeding? Dat lees je hier!
Pecannoten
Deze Zuid-Amerikaanse noten bevatten niet alleen veel goede vetten en mineralen, ook een pak antioxidanten. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat een hoge cholesterol weer daalt.
Blauwe bessen
Blauwe bessen zijn echte gezondheidskampioenen. Ze verhelpen onder meer ontsteking en dankzij hun positieve werking op de hersenen worden ze ook wel ‘brainfood’ genoemd. Kom maar op met die blauwe bessen dus!
Aardbeien
Aardbeien zijn rijk aan antioxidanten én een bron van vitamine C. Nog een voordeel: aardbeien bevatten nauwelijks calorieën!
Artisjok
Artisjokken hebben zo veel te bieden: naast de vele vezels en mineralen bevatten ze heel wat antioxidanten! En die vermeerderen zich trouwens alleen maar als je ze klaarmaakt. (Een 8-voud als je ze kookt en 15-voud als je stoomt!)
Wat dacht je van deze veggieschotel?Boerenkool
Deze typisch Vlaamse kost is megahip. Dat komt omdat de groene groente barst van de waardevolle voedingsstoffen, waarvan antioxidanten er zeker één is. We inspireren je graag met dit lekkere gerecht.
Bonen
Bonen zijn helemaal terug van weggeweest. En terecht, ze hebben je lichaam dan ook zo veel te bieden. Om te beginnen zitten ze vol vezels die je darmen gezond houden. Ook wat antioxidanten betreft, mogen we niet klagen! Deze goedkope lekkernij zou zelfs helpen tegen kanker.
Bieten
Bieten zijn een mooie bron van vezels, kalium, ijzer en foliumzuur. Ze bevatten ook een stevige dosis antioxidanten. Bieten zouden vooral ontsteking werend werken en artritispijnen verzachten. Probeer zeker eens dit recept met rode biet en witte vis!
Conclusie
Zo, deze 7 bijzondere ingrediënten boosten jouw antioxidanten én zijn ook nog eens superlekker! Combineer ze naar hartenlust met rijst, slaatjes, quinoa enzovoort.