Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Rijstwater hergebruiken: van huidproduct tot plantenvoeding

Rijstwatte?

Rijstwater! De kans is groot dat je na het koken van je rijst het water gewoon in de gootsteen wegkiepert. Wees gerust, daar komt na het lezen van deze blog een einde aan. Rijstwater is namelijk een klein wondermiddeltje dat op verschillende manieren hergebruikt kan worden! Niet alleen hoeft dat water zo niet verloren te gaan, je houdt er ook een flinke bonus voor je gezondheid aan over! Wat het nu precies is, en waar je het precies voor kan gebruiken? Dat leggen we met veel plezier uit!  

Wat doet het?

Dat natuurlijke rijst vol gezonde voedingsstoffen zit, hoeven we jullie niet meer uit te leggen. Het lijkt alleen maar logisch dat het dan ook een aantal van die gezonde stoffen afgeeft aan het water waar je de rijst in kookt. Laat in het vervolg dat rijstwater dus even afkoelen, in plaats van het meteen weg te kieperen. Zo kan het nog lekker doorgisten. Heeft het water een melkachtige kleur gekregen? Dan is het wondermiddeltje klaar om hergebruikt te worden!  

Op dat moment zit het rijstwater namelijk vol met verschillende vormen van het Vitamine B-complex. Die zorgen er onder andere voor dat je veel natuurlijke energie krijgt. Één van die vormen van Vitamine B heet bijvoorbeeld Inositol. Dat is een stof die de groei van cellen bevordert en je bloedstroom stimuleert. Daarnaast bevat het water ook een heleboel mineralen (zoals foliumzuur, ijzer, kalium, magnesium en zink) en zitten er ook flink wat antioxidanten in.  

Wat doe je ermee?

Tijdens het gistingsproces van het water ontstaat zo’n antioxidant die we Pitera noemen. Die naam zegt je misschien niets, maar het vormt wel een belangrijk bestanddeel in heel veel huidproducten. Dat klopt! Rijstwater is een perfect én gratis alternatief om van jouw huid de zachtste en de gladste te maken. Het opent verstopte poriën en helpt zo om huidirritaties op te lossen. Daarnaast voegt het een beschermende laag toe aan je huid. Die helpt je om de schadelijke stralen van de zon tegen te houden, waardoor je vroegtijdige veroudering van je huid kan tegen gaan. Dat betekent minder rimpels en minder lijntjes! Tenslotte helpt het rijstwater om overtollige oliën op je huid te elimineren. Heb jij soms last van een vette huid? Dan zou rijstwater zo maar eens de oplossing kunnen zijn! Zo hoeft een zachte, gladde huid helemaal niet veel te kosten… Af en toe wat rijst koken is al genoeg!  

Een tijdje geleden schreven we dit artikel over de positieve effecten van rijstwater op je haar. In Azië wordt het al eeuwen gebruikt bij de haarverzorging. Niet alleen stimuleert het de haargroei, het zorgt ook voor sterker, zachter en stralender haar! Daarvoor mogen we opnieuw Inositol bedanken. Die stof, die de celvernieuwing een duwtje in de rug geeft, zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je haren minder snel grijs worden. Hoe je het precies gebruikt? Dat lees je hier

Je kan het rijstwater natuurlijk ook gewoon drinken. Dat is nog steeds de makkelijkste manier om al die gezonde stoffen in je lichaam te krijgen. In Mexico voegen ze er bijvoorbeeld suiker en kaneel aan toe zodat het ook nog lekker smaakt. Dat drankje kan gewoon geserveerd worden met zuivel of gedroogd fruit.  

Dankzij al zijn gezonde eigenschappen wordt het drinken van rijstwater overigens aanbevolen wanneer je problemen hebt met je spijsvertering. Het zou ook de productie van moedermelk stimuleren bij zwangere vrouwen en helpen om de lichaamstemperatuur te regelen. Stel je voor dat je dat allemaal met het afwaswater weg laat lopen!  

Tot slot vormt het rijstwater ook een ideale voedingsbron voor je planten. Zolang je het gekookt hebt zonder te veel zout, en wacht tot het opnieuw is afgekoeld, vormt het een ware bron van vruchtbaarheid waarmee je zelfs de meest hopeloze plantjes een nieuw leven kan schenken! 

Conclusie

Als wij het over #Betterme hebben, dan hebben we het niet alleen over gezond eten, maar ook over gezonde levensgewoonten. Daar past het hergebruik van rijstwater perfect binnen! Het is een duurzaam en goedkoop alternatief voor een hele reeks gezonde middeltjes. Of je het nu op je huid of op je haar smeert. Of je het nu in een drinkglas of in een bloempot giet. De positieve effecten zijn te simpel om zo maar weg te kappen in de gootsteen!  

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!