Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Tips om samen met je kinderen te knutselen met rijst

Tijdens de vakantie hebben kinderen plots veel tijd. Dan kan het soms een uitdaging zijn om ze bezig te houden. Gelukkig hoef je het nooit ver te gaan zoeken! Vergeet bijvoorbeeld niet dat samen koken soms ook al een vorm van knutselen kan zijn. Maar je kan met rijst ook écht knutselen. Maak er speelgoed van, een muziekinstrument, of een origineel cadeautje, bijvoorbeeld voor vader- of moederdag.

We willen natuurlijk niet aanzetten tot het verspillen van rijst. Daarom geven we ook enkele leuke kooktips om samen met je kinderen rijst klaar te maken. Die kan je nadien dan gewoon opeten. Soms blijft de rijst na het spelen ook gewoon nog eetbaar. Heb je nog een pak rijst liggen dat de houdbaarheidsdatum heeft overschreden? Werp het dan zeker niet weg. Daar kan nog volop mee geknutseld worden!

Spelen met eten?

Hoewel wij altijd geleerd hebben dat je niet mag spelen met je eten, kunnen we hier misschien toch een uitzondering maken. Bovendien telt ongekookte rijst nog niet als eten (hoewel het wel eetbaar is).

Voor de allerkleinsten onder ons kan het erg eenvoudig zijn. Door rijst te verven in een paar felle kleuren heb je al meteen simpel sensorisch speelmateriaal. Je kan er bijna alle zintuigen met stimuleren. De kleine ongekookte rijstkorrels zijn hard en dus gemakkelijk om te voelen. Zo stimuleer je meteen de fijne motoriek. Het is ook een leuke manier om de kleuren te leren. De harde rijstkorrels maken een fijn geluid als je ze laat vallen (perfect om een muziekinstrument met te maken). Gebruik voor het kleuren steeds voedingskleurstof in plaats van verf. Dan is het nog eens veilig om te proeven ook.

Het is bovendien simpel om te maken. Doe de rijst in een afsluitbaar diepvrieszakje met de voedingskleurstof en ongeveer 3 eetlepels azijn. Sluit het zakje en kneed de rijst tot alle korrels gekleurd zijn. Voeg, indien nodig, nog wat extra kleurstof toe. Verdeel vervolgens de rijst gelijkmatig op bakpapier en laat een nachtje drogen. Om te vermijden dat de rijst aan elkaar klontert, ga je er best af en toe eens door. De volgende ochtend is de gekleurde rijst klaar om mee te spelen!

Een peuter heeft vaak al genoeg aan de felgekleurde rijstkorreltjes in een bak om zich eindeloos te amuseren. Dat is niet gevaarlijk, zeker als je voedingskleurstoffen gebruikt. Ongekookte rijst is eetbaar en klein genoeg. Het is natuurlijk wel altijd een goed idee om een oogje in het zeil te houden.

Maar ook voor de iets oudere kinderen zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan vakantie na vakantie vullen door creatief te knutselen met rijst. Strooi de gekleurde rijst bijvoorbeeld laag per laag in een fles om een mooie zandfles te maken. Een stijlvol geschenkje voor moeder- of vaderdag! Of maak een tekening met lijm op papier en bestrooi telkens met één kleur rijstkorrels. Zo krijg je een soort rijst-mozaïek. Ook bij het gevorderde knutselwerk kan de gekleurde rijst van pas komen. In bijvoorbeeld een kijkdoos kan je groene rijst als gras, of blauwe rijst als water gebruiken. De mogelijkheden reiken zover als je eigen fantasie!

Wil je liever iets knutselen dat thematisch aansluit bij de paasvakantie? Met een oude sok (of zo een waarvan de tegenhanger mysterieus door de wasmachine is opgegeten) en een beetje rijst maak je in een paar simpele stappen een schattig paashaas-figuurtje. Hoe je dat doet, ontdek je hier!

Een ander leuk knutselproject waar je nog uren met kan blijven spelen is het maken van muziekinstrumenten. Met een regenmaker boots je overal het geluid van een gezellige regenbui na. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een holle buis, rijst, nagels en materiaal om het te versieren. Doe een flinke schep ongekookte rijst in de buis en sluit de buis af. Klop vervolgens (voorzichtig) enkele nagels doorheen de buis, zo duurt het langer voor de rijst om te vallen. Laat jezelf helemaal gaan bij het versieren en je hebt je eigen regenmaker.

Ook een stel sambaballen zijn even leuk om te maken als ze zijn om met te spelen. Vul een waterballon met wat ongekookte rijst en knoop de ballon dicht. Maak een papier-maché laag rond de ballon met behanglijm en krantenpapier. Werk je eigen sambaballen af door ze aan een stokje te bevestigen en beschilder ze in je favoriete kleur. Schudden maar!

Samen lekker koken

Ook in de keuken kan je knutselen. Maak de gekleurde rijst in onze eerste tip klaar met voedingskleurstoffen om een doodgewone maaltijd wat extra kleur te geven. Een garantie op een netjes leeggegeten bord.

Maar het koken zelf kan soms ook op knutselen lijken. Als je kind graag met schaar en lijm werkt, is de kans groot dat het ook met plezier in de keuken een sushi-roll in elkaar steekt. Vat het als een knutselproject op. Zo wordt een uurtje koken plots een uurtje spelen. Maak je sushirijst (of dessertrijst) op voorhand klaar, zodat die kan afkoelen. Leg een zeewiervel op een sushimatje, met de ruwe kant naar boven. Dat bedek je met een laagje rijst. Hou daarbij aan beide uiteinden een centimeter vrij. In het midden kan je de vulling leggen. Een stukje komkommer, een reepje zalm, helemaal jouw keuze. Maak de randen van het zeewiervel nat, zodat ze blijven plakken. Rol vervolgens met behulp van het matje je sushi tot een strakke rol. Die snij je wel best zelf met een (heet) mes in aparte stukjes sushi.

Lukt dat goed? Til dan je sushikunsten naar een hoger niveau door een iets moeilijkere versie te maken, zoals een California Roll. Daarbij zit de rijst niet aan de binnen-, maar aan de buitenkant. Een heerlijke uitdaging voor de gevorderde sushi-chef.

Samen koken is natuurlijk ook altijd plezant als er iets lekkers in het vooruitzicht ligt. Je zult niet veel overtuigingskracht nodig hebben om de hulp in te schakelen van je kinderen bij het maken van een Rijstpap op Grootmoeders Wijze of een Rijsttaart op Grootmoeders Wijze. Als ze die daarna mee mogen opeten natuurlijk!

Conclusie

Je hoeft het dus helemaal niet zo ver te gaan zoeken om je kinderen creatief bezig te houden. Met een lekkere portie rijst kan je niet enkel koken, maar ook knutselen en zelfs muziek maken. Het is een perfecte manier om de zintuigen te stimuleren, die ook nog eens de fijne motoriek en de creativiteit een flinke boost kan geven. En wie weet krijgen ze zo van jongs af aan al een voorliefde voor evenwichtige kwaliteitsrijst mee!

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!