Spring naar de inhoud
Filter icon Filter
Bosto/ Over Bosto / Onze duurzame visie

Onze duurzame visie

Lekker én duurzaam

“Er komen énorm veel stappen kijken bij rijstteelt en -verwerking. En er zijn énorm veel mensen bij betrokken. Het is onze missie als merk om elke stap in het proces zo duurzaam mogelijk te maken.  

We helpen de boeren om hun teelt duurzamer te maken met allerlei initiatieven die het gebruik van water, pesticiden en meststoffen minimaliseert. We zetten in op duurzamer transport via water en weg. We proberen voor alle medewerkers, intern én extern, een duurzame werkomgeving te creëren met voldoende flexibiliteit en mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. We zetten in op 100% recycleerbare verpakkingen en zoeken naar mogelijkheden om deze te reduceren. 

En ten slotte willen we ook de consumenten meenemen in ons verhaal. We willen ze helder en eerlijk informeren over elke stap die we zetten. Maar ook naar hen luisteren over wat zij belangrijk vinden.  

Bosto duurzaam maken is een continu verbeterproces. En we moeten altijd ambitie tonen om daar nog verder in te gaan.” 

Kristof Pittery – CEO Boost Nutrition 

Alles voor een leefbare planeet

In 2015 stelden de Verenigde Naties een lijst samen van 17 Sustainable Development Goals, of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Enkel als we die doelen halen, zoals de CO2-uitstoot drastisch verlagen, houden we onze planeet leefbaar. Vandaag hebben al 193 landen zich geëngageerd om aan die SDG’s te voldoen. Maar er is een probleem: overheden alleen kunnen niet genoeg veranderen om de doelen te bereiken. 

Het is levensbelangrijk dat ondernemingen, zoals Bosto, een gigantische steen bijdragen. Of zelfs het voortouw nemen. Bij Bosto hebben we nu 5 SDG’s geselecteerd waarmee wij een tastbaar verschil kunnen maken. 

Waarom Bosto gelooft in de Sustainable Development Goals

“De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn ondertekend door 193 landen. Kortom: het is een solide basis voor een duurzamere wereld.  

Rijst is énorm belangrijk in die wereld. Voor 4 miljard mensen is het de dagelijkse bron van voeding. Nog eens 1 miljard is afhankelijk van de rijstteelt. Met zo’n impact op mens en planeet is het voor ons niet meer dan logisch dat wij die internationale standaard moeten ondersteunen én nastreven.” 

Kristof Pittery – CEO Boost Nutrition 

Hoe meer SDG’s, hoe beter voor iedereen 

Bij Bosto proberen we op zoveel mogelijk SDG’s in te zetten. Zo zetten we ons met Zero hunger in om voedselverspilling tegen te gaan. Onder Gezondheid en welzijn mikken we vooral op de ontwikkeling van nieuwe producten die minimaal een Nutri-Score A of B behalen. Verantwoorde productie en consumptie houdt in dat we boeren helpen om duurzaam te produceren. En ook hier dragen we een flinke steen bij met groene energie en continue onderzoek naar duurzamere productieprocessen.  

Lees nog meer over ‘onze’ SDG’s 

5 doelen voor een duurzame wereld

Zero hunger

Elke dag lijden er naar schatting 811 miljoen mensen honger, terwijl we hier elke dag tonnen voedsel weggooien. Bij Bosto zetten we ons actief in om voedselverspilling tegen te gaan. Dat doen we bijvoorbeeld door consumenten tips te geven over de houdbaarheid van rijst, of door blogposts te delen over voedselverspilling voorkomen of knutselen met rijst. Producten met beperkte houdbaarheid delen we dan weer uit aan voedselbanken, slachtoffers van rampen zoals in Wallonië of oorlogen zoals in Oekraïne en – in minder rampzalige tijden – aan jeugdbewegingen.

Gezondheid en welzijn

Bosto gelooft in het belang van gezonde en evenwichtige voeding. En we willen mensen ook helpen om gezonde keuzes te maken die het leven ook eenvoudiger maken. Daarom staat #BetterMe centraal in alles wat we doen. En daarom doen we er alles aan om makkelijk te bereiden producten te maken met een zo gunstig mogelijke Nutri-Score. Dat wil zeggen: vol voedingsvezels en eiwitten, maar zo weinig mogelijk suiker en zout. En we blijven onze producten ook gezonder maken, door bijvoorbeeld minder suiker en zout te gebruiken, zonder dat ze hun smaak verliezen.

Verantwoorde consumptie en productie

Als we duurzamer willen leven, moeten we ook werken aan duurzaam consumeren en produceren. Bij Bosto streven we naar 100% recycleerbare en milieuvriendelijkere verpakkingen. Zo lieten we enkele jaren geleden al het plastic zakje uit de dozen dessertrijst en mediterraneo verdwijnen. We zoeken ook voortdurend naar manieren om ons productieproces te optimaliseren. Van lokale verwerking in onze productiefaciliteiten tot duurzamer omgaan met afval.

Duurzamer leven op het land

We zijn een rijstmerk. Maar rijst groeit niet zomaar in België. Dat betekent dus dat we de grondstof van onze producten in verschillende landen bij enkele honderden rijsttelers kopen. Als lid van het Sustainable Rice Platform, een overkoepelende organisatie van rijstmerken, willen we de sector duurzamer maken. Door te streven naar een zo duurzaam mogelijke rijstteelt én een eerlijke vergoeding voor elke rijstboer.

Partners om onze doelen te bereiken

We nemen zelf zoveel mogelijk initiatieven om onze duurzame doelstellingen te bereiken. Maar met de hulp van andere organisaties en merken krijgen we nog veel meer gedaan. Daarom werken we samen met voedselbanken en we zijn ook lid van het Sustainable Rice platform.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!