Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Rijst bakken is misschien niet iets wat je vaak doet, tenzij je in een Oosters land woont. In het Westen is onze eerste reflex om rijst enkel te koken. Nochtans kan je door rijst ook te bakken, je rijstmenu behoorlijk uitbreiden. Hou je van variatie en probeer je graag eens iets nieuws uit? Lees dan zeker verder en laat je inspireren. 

Is gebakken rijst nasi goreng?

Nasi (=rijst) goreng (=gebakken) betekent letterlijk gebakken rijst in het Indonesisch. In Indonesië is het een manier om restjes te verwerken en food waste tegen te gaan. Door overschotjes van de vorige dag (rijst, groenten, vlees, vis, kip,…) samen op te bakken, te kruiden en te mengen, toveren ze in Azië de lekkerste gebakken rijstgerechten op tafel. Maar gebakken rijst hoeft niet altijd Oosters getint te zijn. Je kan de bakmethode ook perfect toepassen in Westerse gerechten.

Hoe maak je gebakken rijst het best?

Gerechten met gebakken rijst zijn makkelijk te maken. Er zijn wel twee dingen die je best in je achterhoofd houdt, zodat je geen plakkerige boel bekomt.

Ten eerste moet je de rijst altijd eerst koken, zoals aangegeven op de verpakking. Dus zeker niet langer.

Ten tweede gebruik je best afgekoelde, droge rijst. Dit doe je door rijst na het koken onmiddellijk af te gieten en te laten nagaren met het deksel op de pot, van het vuur. Zo verdwijnt het vocht en heb je droge rijst om te bakken. Om de gekookte rijst snel te laten afkoelen, kan je hem uitspreiden op een dienblad. De rijst een dag op voorhand koken en bewaren in de koelkast is ook een optie. Of je kan een restje rijst opbakken, zoals in Indonesië.

Microgolfrijst gebruiken, is nog makkelijker. Die is al voorgestoomd en hoef je niet meer te koken. Gewoon koud in de pan bakken met de rest van de ingrediënten en klaar. Super simpel!

Eenvoudig 5-stappenplan:

  1. Je kookt rijst, zoals aangegeven op de verpakking. Of je gebruikt Microgolfrijst.
  2. Je bakt groenten, vlees, vis, zeevruchten, kip, kalkoen,… wat je zelf verkiest.
  3. Je doet de afgekoelde rijst erbij en bakt die mee.
  4. Daarna voeg je kruiden toe die passen bij je gerecht. Bv. peper, zout, knoflook, chilipoeder, komijn, koriander, gember, kurkuma,…
  5. Je mengt alles door elkaar en je gebakken rijstgerecht is klaar!

Welke rijst is geschikt voor gebakken rijst?

Rijst bakken, gaat het best met droogkokende rijst, zoals Bosto Basmati, Brown, Wild, Thaï en Bosto Snelkookrijst. Je gebruikt beter geen Risotto en Paella rijst, omdat die na het koken plakkerig en vochtig blijft.

Of toch maar rijst koken?

Rijst koken of bakken, het is allebei lekker. Het hangt gewoon af van welk gerecht je wilt maken en hoeveel tijd je hebt. Ben je gehaast, dan is Microgolfrijst bijvoorbeeld de beste keuze.

Receptinspiratie

Eén ding is zeker, hoe je rijst ook bereidt en combineert, rijst smaakt altijd!

VEGGIE

Gebakken rijst met tofu : bekijk dit recept

Bosto - recept - gebakken rijst - tofu

 

Nasi goreng met rundsvlees : bekijk dit recept

Bosto - nasigoreng met rundvlees, bruine rijst ei en kruiden

 

Gebakken rijst met soja en teriyaki brochettes:bekijk dit recept

Bosto - gebakken rijst met soja en teriyaki brochettes, pijpajuin, pindanoten

 

ZEEVRUCHTEN

Gebakken, wilde rijst met langoustines : bekijk dit recept

Bosto - gebakken wilde rijst met langoustines

 

Gerelateerde producten

Bio Thai
Bereidingstijd: 10'

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!