Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

“Er zijn dit jaar geen stoute kinderen”. We konden allemaal opnieuw opgelucht ademen toen Sinterklaas de spannende woorden uitsprak bij zijn aankomst. Dat er veel brave kinderen zijn, betekent meteen ook dat de Goedheiligman veel snoep mocht rondbrengen voor hij weer op zijn stoomboot stapte. Soms laat hij zelfs zoveel lekkere dingen achter dat het niet allemaal opgeraakt! Daarom verzamelden we een heleboel (heerlijke) tips om de overgebleven restjes te hergebruiken. Zo gaat er zeker niets verloren van al dat lekker snoepgoed. 

Chocolade

Als je aan Sinterklaas denkt, denk je meteen aan chocolade. In de vorm van letters, beeldjes en natuurlijk munten! Dat laatste gaat terug op een van de legendes van Sint Nikolaas. Die wierp drie geldbuidels door het open raam naar binnen in een huis waar een arme man met zijn drie dochters leefde. Dankzij het geld kon hij een bruidsschat betalen zodat de vrouwen konden trouwen en niet in slavernij verkocht moesten worden. Drie keer raden waar de geldbuidels die de Sint naar binnen wierp belandden? In de schoenen die voor de schoorsteen stonden te drogen!  

Zo is de traditie van munten strooien ontstaan. Die veranderde na een tijdje in chocolade munten, die iets goedkoper en vooral véél lekkerder zijn. Tegenwoordig brengt Sinterklaas daarom ook een heleboel snoepgoed in andere vormen mee. 

Met de overgebleven chocolade heb je veel opties. Je kan de overgebleven stukken simpelweg in een kop warme melk laten smelten en warme chocolademelk maken. Heerlijk om op te drinken tijdens de koude winterdagen. Maar je kan die warme chocolademelk natuurlijk ook gebruiken in een recept zoals een dessertrijst met chocolademelk en sinaasappel. Die sinaasappel kan je uiteraard ook verwisselen voor een van de mandarijntjes die de Sint achterliet. Zo heb je een zalig zoet nagerecht zonder restjes die blijven rondslingeren! 

Je kan ook altijd al de restjes chocolade bij elkaar in een steelpannetje leggen en laten smelten. Zo kan je de chocolade opnieuw gebruiken voor wat je maar wil. Waarom niet in een chocolademousse of bij deze roomrijstijsjes met chocolade? Of gewoon als een chocoladefondue met stukjes fruit, zoals mandarijntjes! 

Mandarijntjes

Sinterklaas brengt ook elk jaar flink wat mandarijnen met zich mee. Een welkom stuk fruit tussen al dat snoepgoed, en minstens even lekker. De reden waarom de Sint dat oranje fruit meebrengt gaat terug op dezelfde legende als bij de chocolademunten. In een andere versie van de legende gaat het namelijk niet om geldbuidels, maar om mandarijnen die in de schoenen terechtkwamen. 

Naast een gezond vieruurtje, kan je de mandarijnen ook gemakkelijk in een dessert verwerken. Rijstpap met mandarijntjes is daar een heerlijk voorbeeld van. Heb je ondertussen al de buik vol van al die zoetigheden? Dan kan je ze ook gewoon verwerken in een Mandarijn rijstsalade. Een fris en gezond gerecht dat je erg gemakkelijk klaar kan maken. 

Rijstpap met mandarijntjes

Marsepein

Wist je dat Sint Nikolaas niet alleen de beschermheilige van kinderen is, maar ook van de geliefden? Daarom werd het een traditie in de zeventiende eeuw dat je iemand op 6 december de liefde kon verklaren door hem of haar een stuk marsepein te geven. Die traditie is verdwenen, maar de marsepein is gelukkig gebleven!  

We hoeven er geen doekjes om te winden, er zit veel suiker in marsepein. Dat betekent dat er dus ook veel energie in zit. Kneed de overgebleven stukjes marsepein in bolletjes waar je ongezouten noten in steekt, zoals pecannoten. Heb je even een dipje? De suiker in de marsepein geeft je meteen een energieopstoot, de noten zorgen voor energie op de lange termijn! Til ze naar een hoger niveau door de balletjes nadien door zaden of amandelschilfers te rollen.  

Je kan de marsepein ook gebruiken in de bereiding van een heleboel desserts. Roer de overgebleven stukjes simpelweg door het beslag wanneer je een cake bakt. Of combineer je marsepein met dessertrijst voor een paar heerlijke nagerechten. Zo is er dit recept voor een portie rijst met marsepein. Perfect als dessert na een feestmenu!  

Speculaas

Net zoals marsepein, werd speculaas vroeger door geliefden aan elkaar gegegeven om je gevoelens duidelijk te maken. Dat gebeurde door de andere een versierde speculaaspop te geven . Daarom werd zo’n pop ook wel een ‘vrijer’ genoemd.  

Ook met speculaas kan je een heleboel kanten uit. Verkruimel de speculaas en doe het in een broodpudding, of gebruik ze om je portie rijstpap net die extra touch te geven. Met een paar speculaaskruimels geef je meteen zoetere toets aan je granola. En ook op een crumble proeft het heerlijk. Je kan er zelfs een speculaas smoothie van maken. 

Ten slotte kan je speculaas ook perfect gebruiken in een tiramisu, in de plaats van boudoir koekjes. Daarbij kan je gewoon hetzelfde recept volgen, waarbij je dus niet de koekjes maar de speculaas onderdompelt in afgekoelde koffie en amaretto om de onderste laag met te maken. Volgens hetzelfde idee kan je de speculaas (of de overgebleven letterkoekjes!) gebruiken om de bodem van een taart of cheesecake te maken.  

Experimenteer erop los!

Mocht er dus nog snoep van Sinterklaas overblijven, is er dus geen enkele reden om dat verloren te laten gaan. De mogelijkheden zijn haast eindeloos en je kan natuurlijk ook altijd zelf aan de slag gaan in de keuken met de overschotjes. Experimenteer erop los! Zo heeft de Goedheiligman niet voor niets de koude winterdaken moeten trotseren om het snoep tot in de woonkamer te brengen. 

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!