Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Rijstwater: veelzijdig en zijdezacht

Geniet jij vanavond ook van een heerlijke rijstschotel? Dan hebben wij de ultieme tip voor je: gooi het kookwater zeker niet weg wanneer je rijst gaar is. Dat melkachtige goedje zit namelijk vol mogelijkheden. Ecologisch, verrassend veelzijdig én gratis!

Huid en haar

Een boodschap die ongetwijfeld een belletje doet rinkelen bij onze trouwste lezers. Zo las je in dit artikel al over de talrijke voordelen voor je huid en haar. Rijstwater bevat in de eerste plaats een resem vitaminen en mineralen. En terwijl jij van je avondeten geniet, begint het kookwater vanzelf te fermenteren. Dat levert een krachtige antioxidant op, Pitera. Bevochtig je huid met een watje of je handen om ze zachter en gladder te maken, verstopte poriën te reinigen en huidirritaties te verlichten. Meteen ook de reden waarom het zo populair is als ingrediënt voor huidverzorgingsproducten. Bovendien krijgt je huid een film die je beschermt tegen schadelijke stoffen van de zon. Een natuurlijke zonnebrandcrème die je huid soepel en jong houdt!

En ook je haar vaart er wel bij. Zo wordt het in Azië al eeuwenlang gebruikt omdat het niet alleen je haargroei stimuleert, het maakt je haar ook zachter, sterker en stralender. Zelf eens proberen? Je leest er hier alles over.

Ecologisch schoonmaken

Een propere huid is een ding, een propere keuken een ander.

Maar ook daar weet dat gefermenteerde boeltje wel raad mee. Dat komt omdat rijstwater van nature licht bijtende bestanddelen bevat die helpen om vuil te verwijderen. Probeer het maar eens met je je afwas: spoel je borden zuinig af met gewoon water en doe vervolgens de afwas in een spoelbak gevuld met rijstwater. Inderdaad, zonder wasmiddel! Goed voor je portemonnee en milder voor het milieu. De zijdezachte handen krijg je er zomaar bij.

Daarnaast kan je het ook als schoonmaakmiddel gebruiken. Doe het in een handige spuitfles, voeg een paar druppels van je favoriete etherische olie toe, schud flink en je bent klaar voor gebruik. Simpelweg op het vuile oppervlak spuiten en schoonvegen met een droge doek.

Rijstwater is zetmeelhoudend en lichtzuur. Daarom is het net zo effectief voor het reinigen van glas, keramiek, metaal, spiegels en andere gladde oppervlakken. Straf, hé? En dat is niet alles.

Blijft je plastic herbruikbaar bakje naar de lasagne van vorige maand ruiken? Dat is zo geregeld. Dompel je bakjes een halfuurtje onder in rijstwater en je zou verlost moeten zijn van die hardnekkige geur.

Dat geldt trouwens ook voor je lege vuilbak die verdacht blijft ruiken. Giet er een flinke portie kookwater in, laat het een tijdje staan en je vuilbak ruikt weer als nieuw. Probeer het eens! Let wel even op of je rijstwater nog goed is. Op kamertemperatuur is het een dag houdbaar, in de koelkast tot wel 4 dagen.

Hotel

Op hotel gaan is genieten van een buffet à volonté, indommelen aan het zwembad en het zachtste beddengoed. Buffetten en zwembaden kan je niet toveren met rijstwater. Die zalig zachte hotellakens wel. Het zetmeelrijke goedje staat dan ook gekend als een uitstekende waterontharder. Het resultaat? Zijdezachte lakens die bovendien je zweet beter absorberen en milder zijn voor je huid. Als je weet dat we ongeveer 1/3 van ons leven in bed doorbrengen, lijkt ons dat geen overbodige luxe. Voortaan hoef jij dus de deur niet uit om te genieten van een nachtje op hotel.

Hoe ga je te werk?

De aanbeveling is om één kopje rijstwater toe te voegen aan twee koppen gewoon water en dit goed door te roeren. Giet vervolgens een kopje van deze mix in de wasverzachtergleuf van je wasmachine en een half kopje direct in de trommel. Het resultaat? Kraakverse, kreukvrije lakens.

Wat geldt voor gezond eten, geldt evenzeer voor je was. Liefst komen er zo weinig mogelijk kunstmatige stoffen aan te pas. Wasverzachters uit de winkel bevatten veel kunstmatige stoffen die allergieën kunnen opwekken. Daar zal je met dit natuurlijk alternatief nooit last van hebben. Wil je nog een stapje duurzamer gaan, combineer dan rijstwater met biologisch wasmiddel.

De grootste winst zit soms in een klein hoekje. Of in een pot met kookwater. Ga jij voortaan ook aan de slag met dat geurig water? Maar eerst genieten van je heerlijke rijstschotel natuurlijk.

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!