Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Duurzaam leven is een belangrijk thema geworden. In de keuken kan je al heel veel doen om je steentje bij te dragen aan een betere wereld! In onze vorige blogs besproken we al hoe je duurzaam kan eten én minder voedsel verspilt. Maar wist je dat je ook energie én water kan besparen door energiezuinig te koken? 

Energiezuinig koken, wat is dat? 

Met energiezuinig of ecologisch koken gebruik je slimme kooktechnieken om je energie– en waterverbruik te beperken. Dat is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor je portemonnee! De volgende trucjes kan ook jij toepassen in de keuken. 

Kook ecologisch: ga slim om met water 

Er bestaan verschillende manieren om slim om te gaan met water tijdens én na het koken.

Om rijst klaar te maken moet je water vollledig koken. Warm het water dus eerst op met je waterkoker in plaats van in een pan op het vuur. Je water kookt sneller, het is energiezuiniger, én bovendien kan je met je waterkoker de juiste hoeveelheid water afmeten. Minder verspilling dus! 

Wist je dat je rijstwater nadien best niet meteen weggooit? Het zit namelijk vol vitamine B, ijzer, magnesium en zink en is dus onder meer goed voor je spijsvertering. Breng het op smaak met een beetje suiker, honing, agavesiroop, kaneel of melk en drink het op! Of lees deze blog en ontdek waarom Aziatische vrouwen hun haar wassen met rijstwater. 

Natuurlijk kan je ook onze microgolfrijst proberen als je zin hebt in een rijstgerecht. Klaar in max. 90 seconden én zonder water! 

De perfecte, energiezuinige pan  

Pannen met een beschadigde of kromgetrokken bodem zorgen voor energieverlies. Gebruik dus altijd een pan met een platte bodem. Is je pan aan vervanging toe? Investeer dan in een pan met een groen label. Een snelkookpan bespaart je zelfs 40 tot 70% energie én bewaart meer vitamines en smaak! 

Verder zijn eenpansgerechten zoals stoofpotjes, ovenschotels, risotto, quiche, paella en maaltijdsoepen ideaal om energie te besparen!  

Wokken of roerbakken is bovendien de meest energiezuinige manier om maaltijden te bereiden. Inspiratie nodig? Probeer één van deze heerlijke wokgerechten eens! 

Bespaar energie met het juiste kookvuur 

Een elektrische kookplaat met inductie verbruikt tot 20% minder energie en is dus goed voor het milieu. Heb jij een klassieke elektrische kookplaat? Dan kan je energie besparen door je vuur lager te zetten wanneer de juiste temperatuur bereikt is. Een elektrische kookplaat werkt immers trager en geeft dus langer warmte af. Door verder te koken op een lager energiepeil, maak je efficiënt gebruik van de aanhoudende hitte om je voedsel te bereiden. 

Ook een gaskookplaat is energiezuinig. Hoe kleiner de afstand tussen de brander en je pan, hoe zuiniger! Zorg er over het algemeen ook voor dat je grote pannen op grote kookvuren zet en kleine op kleine. Zo voorkom je energieverlies. 

Gebruik restwarmte om je voedsel (na) te garen 

Door je kookvuur of je oven af te zetten nét voordat je voedsel perfect gaar is, ga je efficiënt om met energie. Het voedsel gaart verder en wordt warm gehouden met de restwarmte van je oven of vuur. Je kan de restwarmte ook gebruiken om andere gerechten (voor) te verwarmen. 

Tip voor een heerlijk ovengerecht: deze Italiaanse rijstschotel met balletjes en mozzarella! 

Net zoals je oven en je vuur, zet je ook best je dampkap niet te lang op. En liefst op een zo laag mogelijke stand. Even het raam open zetten bij matige dampen is trouwens veel energiezuiniger! Zo bespaar je meteen ook op je energiefactuur. 

Welke tips ga jij gebruiken om energiezuiniger te koken? Of heb je er zelf nog andere? Laat het ons zeker weten! 

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!